Naprosto zničený dům ve Vítkově. Po útoku zápalnými láhvemi skončila dvouletá natálka v nemocnici s těžkými popáleninami

Naprosto zničený dům ve Vítkově. Po útoku zápalnými láhvemi skončila dvouletá natálka v nemocnici s těžkými popáleninami | foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Radnici ve Vítkově se ozval majitel vypáleného domu, musí ho zbořit

  • 113
Představitelům radnice ve Vítkově, kde žháři před časem vypálili domek obývaný romskou rodinou, se ozval jeden z majitelů nemovitosti. Dům nedávno zdědilo šest občanů Německa. Radnice dala majitelům lhůtu do konce tohoto týdne, aby trosky strhli, řekl starosta Pavel Smolka.

"Předpokládáme, že to nestihnou. V telefonátu jsme jim vysvětlili, že jsme nemohli čekat třeba dva měsíce," řekl.

Ruinu proto nechá během příštího týdne strhnout radnice a náklady si pak od majitelů nechá proplatit. Starosta očekává, že někdo z majitelů v červnu Vítkov navštíví, což v telefonátu přislíbil. "Během osobního jednání se mnohé vyřeší," dodal starosta.

Osmičlenná romská rodina z vypáleného domu si dnes měla v okolí města prohlédnout dvě nemovitosti, které by mohla koupit. K tomuto účelu radnice zřídila konto a veřejnou sbírku. Dárci z Česka i ze zahraničí už přispěli na pořízení nového domova téměř 690 tisíci korun.

"Za tuto částku se dá nějaký domeček pořídit," řekl starosta. Dodal, že dnešní prohlídka se ale nekonala. "Realitní kancelář ji zrušila," doplnil. Nyní rodina žije v azylové ubytovně vítkovské radnice.

Vedení radnice podle něj zatím neuvažuje, že by sbírku, která byla původně určena jen k zajištění peněz na bydlení, zastavilo. "Jedna věc je bydlení. Druhou zůstává Natálka. Její léčení bude nákladné a peníze na to budou potřeba. Je možné, že sbírku necháme běžet do konce roku. Pořídíme domek a zbytek peněz necháme k tomuto účelu," sdělil Smolka.

Dvouletá Natálka utrpěla při požáru nejvážnější zranění. Oheň jí způsobil popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Holčička zůstává v péči lékařů.

Dubnový útok vyšetřuje policie, která se stále zabývá třemi verzemi. Podle jedné mohlo jít o pomstu či upozornění na dluh ze strany lichvářů. Druhá řeší případné osobní spory. Ve třetí se kriminalisté zabývají možností, že tři zápalné láhve do domku vhodili pravicoví radikálové a případ tak může mít rasový podtext.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video