Budova zlínské radnice na náměstí Míru.

Budova zlínské radnice na náměstí Míru. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Jak bude vypadat Zlín v roce 2020? Radnice ukázala lidem odpověď

  • 1
Obřadní síň zlínské radnice patřila budoucnosti Zlína. Vedení města má totiž k dispozici rozsáhlý dokument Zlín 2020, který vypracovali odborníci z Univerzity Tomáše Bati. V úterý o něm zhruba dvě hodiny diskutovali s lidmi.

"Lidí přišlo asi padesát a jsou mezi nimi i architekti. Strategii kritizují jako příliš obecnou," popsal z místa redaktor.

Zástupci města jsou ale s materiálem spokojení. "Toto je vize, kterou chceme směřovat," potvrdil náměstek primátora Miroslav Kašný.

Stojí v něm například to, že v Baťovském areálu by měla vzniknout zábavní zóna s kluby a bary. Diskutující však namítali, že na to město prakticky nemá vliv.

Strategie přináší i velmi znepokojivé informace. Například o snižujícím se počtu obyvatel.

Podle odborných odhadů totiž bude ve Zlíně za 20 let žít jen zhruba 60 tisíc lidí, tedy asi tolik, kolik v roce 1960.

"Tuto skutečnost musíme vzít při plánování rozvoje města v úvahu. Má své dopady jak na bydlení, tak na občanskou vybavenost," nastínil Kašný.

Dokument přináší také zajímavá zjištění v oblasti vzdělání obyvatel a jejich stáří, dále ve zdravotnictví, sportu, kultuře či dopravě.

Kašný přiznal, že ho některé závěry studie překvapily. Na vedení města v následujících letech bude, aby na ně dokázalo adekvátně zareagovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue