Radní 'mlátička' opustil městskou radu

  • 4
Pražský radní pro školství Jan Slezák rezignoval na místo v městské radě. Dodržel tak slib, který dal, když média zveřejnila dokument o jeho působení u zásahové jednotky komunistické policie. Jeho nástupce budou radní volit ve čtvrtek.

"Ve čtvrtek jeho rezignaci přijme zastupitelstvo," upřesnila pro iDNES Tereza Dvořáčková z tiskového odboru magistrátu. I když Slezák z rady odchází, zůstává městským zastupitelem.

Jan Slezák slíbil, že z vedení města odejde, když média zveřejnila informaci, že velel rotě pohotovostního pluku, který zasahoval při protikomunistických demonstracích. - více zde

K rezignaci se rozhodl už dříve, přestože mu vedení pražské ČSSD i zastupitelský klub vyjádřily důvěru. Ve vedení města však ještě chtěl dokončit některé materiály ve školství.

Slezák tehdy zdůraznil, že z rady neodchází kvůli své minulosti. Ke kroku se prý rozhodl kvůli tomu, aby aféra nepoškodila sociální demokracii a jeho kolegy v městské radě. - více o kauze zde

Slezákova nástupce bude městské zastupitelstvo volit už ve čtvrtek. Sociální demokracie navrhla do této funkce nynějšího předsedu finančního výboru města Jana Štrofa (ČSSD). Koaliční občanští demokraté proti této volbě prý nemají námitky.

Pražský radní Jan Slezák, který před listopadem 1989 velel komunistické policii, rezignoval na svůj post v městské radě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video