Lukáš Kohout (vlevo) a Petr Jakubec

Lukáš Kohout (vlevo) a Petr Jakubec | foto: Koláž - iDNES.cz

Radní Jakubec odmítl, že by s Kohoutem spolupracoval. Svědci mluví jinak

  • 12
Radní Ústeckého kraje Petr Jakubec z ČSSD popřel, že najímal na černou práci aktivistu Lukáše Kohouta. MF DNES přinesla Kohoutovo svědectví, že s Jakubcem připravovali diskreditační kampaň na odpůrce ředitelky litoměřického gymnázia Evy Bulasové, kterou krajská rada držela ve funkci přes odpor učitelů, studentů a vedení města.

Jakubec ráno pro ČTK spojení s Kohoutem jednoznačně popřel. "Samozřejmě je to lež, nejspíš budu podávat žalobu na ochranu osobnosti. Nemám takové věci ve zvyku, ale tohle už překročilo všechny meze a poškozuje to i krajský úřad. Pan Kohout už kvůli demonstracím přestal být středem pozornosti, tak si hledá jiná témata," řekl Jakubec.

Ing. Petr Jakubec

Radní pro školství Ústeckého kraje Petr Jakubec

Člen ČSSD, bydlí ve Varnsdorfu.

Od roku 2006 je ve městě zastupitelem.

V říjnu 2008 se dostal do zastupitelstva Ústeckého kraje a po vytvoření koalice s ODS se stal radním pro školství.

Je předsedou Krajské kontrolní komise ČSSD Ústeckého kraje a členem KVV ČSSD Ústeckého kraje s poradním hlasem.

Kontakty Kohouta s Jakubcem přitom MF DNES potvrdil i člen varnsdorfské ODS Zdeněk Fara, který s oběma na přelomu července a srpna jednal právě o ředitelce Bulasové. Podle něj se všichni tři sešli v restauraci Modrá Hvězda ve Varnsdorfu a u Fary doma. "Rodiče studentů mě požádali, abych s nimi zkusil vyjednat její odchod," přiblížil Fara.

Spolupráci obou mužů potvrdili i další lidé. "Spolupracovali spolu asi tři čtvrtě roku. Jakubec přikázal, Kohout udělal," popsal jejich vztah někdejší člen Mladých sociálních demokratů ve Varnsdorfu Jaroslav Frolík.

Kohout se podle svých slov o spolupráci rozhodl promluvit poté, co ji Jakubec nečekaně ukončil. "Hodil mě přes palubu," řekl Kohout.

Akcí, které spolu podnikli, je podle Kohouta dost. Sám promluvil o diskreditační kampani na Bulasovou. Podle Kohouta spolu vymysleli, že jí do kanceláře nechají nainstalovat odposlouchávací zařízení, které pak jakoby náhodou objeví stejná firma při fiktivní kontrole počítačové sítě.

"Pan Jakubec s tím souhlasil. Měl jsem to zařídit s tím, že on o tom jakože neví," uvedl Kohout. Z akce tehdy sešlo, jednatel oslovené firmy však MF DNES potvrdil, že s Kohoutem o takovém požadavku jednal.

Pokud je to pravda, měl by rezignovat, říká Foldyna

Uskutečnila se však jiná akce, o které Kohout tvrdí, že ji s Jakubcem vymysleli a někdo třetí ji provedl.

V polovině srpna našla Bulasová na klice svého domu oběšenou kočku. Média o tom pak informoval právě Kohout. "Domluvili jsme se, že Evu potřebujeme jakože vystrašit. Aby to vypadalo, že po ní jdou," řekl Kohout (více o případu čtěte zde).

Kohoutovy mystifikace

Lukáš Kohout byl odsouzený za to, že se v roce 2002 vydával za asistenta tehdejšího poslance Jana Kavana a pod hlavičkou Sněmovny létal zadarmo po světě.

Později se pro změnu vydával za mluvčího technoparty CzechTek, rebelujícího poslance ODS nebo zaslal falešnou výzvu jménem senátorů KDU-ČSL k odstoupení tehdejšího vicepremiéra a předsedy strany Jiřího Čunka.

Představitelé kraje a Jakubcovi spolustraníci jsou zatím v komentářích opatrní. Kohout totiž není právě důvěryhodná osoba. Proslavil se jako "létající Kavanův asistent" a výčet jeho mystifikací je dlouhý.

"Především se musí potvrdit, že to, co Kohout říká, je pravda. Pokud se to ale potvrdí, měl by Petr Jakubec ve své funkci rezignovat. Nechce se mi sice věřit, že je tak naivní, ale je to natolik závažná věc, že Petr Jakubec musí dokázat, že to pravda není. V případě, že to není schopen dokázat, měl by z funkce radního pro školství odstoupit," řekl poslanec ČSSD za Děčínsko, odkud Jakubec pochází, Jaroslav Foldyna.

Foldyna podotkl, že sám byl v Litoměřicích v době demonstrací proti Bulasové a Kohouta tam viděl. "Takže nevylučuji, že na tom něco může být," dodal.

Také předseda krajské ČSSD a náměstek hejtmanky Arno Fišera chce nejprve od Jakubce slyšet, co na Kohoutovo tvrzení říká. "K situaci se vyjádřím, až budu mít víc informací a vyjádření od Petra Jakubce. Kohout pro mě není důvěryhodným zdrojem, a proto celou situaci bez vyjádření Petra Jakubce nebudu komentovat," řekl.

Kohout se v posledních týdnech opět dostal do centra dění jako organizátor protiromských demonstrací ve Varnsdorfu, na tuto sobotu protest svolal do Šluknova. Na demonstrace ho vozí luxusní černé audi nebo BMW, ze kterých mává lidem, rozdává a podepisuje své fotografie. Kohout už oznámil, že chce založit novou politickou stranu Hlas lidu a dostat se do krajského zastupitelstva (více zde).

Podle expertů by obyvatelé Šluknovska vyšli do ulic, kdyby je svolal téměř kdokoliv. Kohout podle nich nálady ve městě vycítil, snaží se však hlavně zviditelnit (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video