Státní zástupce Radim Dragoun na snímku z července 2015

Státní zástupce Radim Dragoun na snímku z července 2015 | foto: David Taneček, ČTK

Babiš hájil výběr Dragouna do čela GIBS, dva protikandidáti zůstali utajeni

  • 12
S kandidátem do čela Generální inspekce bezpečnostních sborů Radimem Dragounem dorazil ve středu na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny premiér a šéf ANO Andrej Babiš. „Byl vybrán z dvanácti uchazečů, neměl jsem na to žádný vliv, vždycky to byl politický nominant, dnes není,“ ujišťoval poslance.

Poslanci marně usilovali o to, aby věděli, kdo všechno se do výběrového řízení přihlásil. Dva z dvanácti kandidátů, kteří neuspěli, nesouhlasili, aby se jejich jména bezpečnostní výbor dozvěděl.

„Nedovedu si představit, že bychom ta jména neměli znát,“ divila se poslankyně za ODS Jana Černochová. Každý, kdo se přihlásil do výběrového řízení, musel podle ní počítat s tím, že vyhraje a že jeho jméno bude veřejné. Babiš řekl, že rozumí tomu, když si lidé, kteří mají jinou práci, nepřejí, aby jejich současný zaměstnavatel věděl, o jakou práci usilovali.

Předchozí ředitel Michal Murín, který měl spory s Babišem, odešel z GIBS na začátku května. Nového ředitele vybírala nezávislá odborná komise. „Komisi navrhl Úřad vlády a nikdo z té komise není můj podřízený,“ řekl poslancům Babiš.

GIBS vznikla 1. ledna 2012. Jejím prvním šéfem byl Ivan Bílek, druhým Murín, který Bílka nahradil v prosinci 2015. „Prvního vybral Langer, druhého Sobotka,“ glosoval to Babiš a připomínal i historii vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta podle něj vznikla jako výsledek dohody mezi ODS a Věcmi veřejnými, když byl ministrem vnitra Radek John z Věcí veřejných.

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Stíhá také příslušníky inspekce. Předtím trestné činy u policie řešila Inspekce Policie České republiky, její předchůdkyní byla Inspekce ministra vnitra.

Nyní GIBS dočasně vede Lenka Haderková. Dragoun, který má inspekci vést, řekl poslancům, že jedenáctým rokem působí jako vedoucí státní zástupce v Lounech a jeho specializace, na níž dohlíží, je korupční činnost a trestná činnost ve věznicích. Zatím disponuje prověrkou na stupeň důvěrné. Řekl, že je důležitá, aby byla obnovena důvěra mezi inspekcí a strukturou státního zastupitelství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video