Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojuji za zrušení sankcí, držíme linii, říká Vondráček po cestě do Ruska

  20:03
Poslanci chtějí na půdě Sněmovny projednat cestu jejího předsedy Radka Vondráčka do Ruska. Vondráček řekl, že debatu vítá. Opozici vadí, že v Kremlu jednal i s politiky, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. „Návštěva na úrovni předsedů parlamentů se neuskutečnila více než deset let,“ obhajoval Vondráček cestu v rozhovoru pro iDNES.cz.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček | foto: ČTK

Je na místě, aby tak vysoce postavený český politik jel do Ruska a jednal s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu EU a kritizují je naši spojenci?
V poslední době jsem jednal například s představiteli USA, Japonska, Saúdské Arábie, Německa, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Rumunska. A tak bych mohl pokračovat. Vždy se setkávám na nejvyšší úrovni předsedů. Považuji to za výraz úcty k České republice, že se se mnou potká předseda a ne někdo nižší. Svébytná republika si zaslouží sebevědomé vystupování navenek, obdobně jako to dělají ostatní západní země. 

Od sametové revoluce uběhlo téměř třicet let, je nejvyšší čas nebát se otevřít politický dialog a neschovávat se v koutě. O Rusku to platí dvojnásob. Návštěva na úrovni předsedů parlamentů se neuskutečnila více než deset let.

Rozhovor nám předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček poskytl pouze písemně v rámci e-mailové komunikace, takže nebylo možné mu pokládat doplňující otázky.

Opoziční poslanci chtějí na schůzi Sněmovny zařadit bod, kde byste musel svou cestu do Ruska vysvětlovat. Podpoříte to?
Možná, že nakonec největším přínosem návštěvy bude spuštění vážné diskuze o českém vztahu k Rusku. Sněmovna je pro to ideální místo. Měli bychom si to vyříkat a ne si věci vzkazovat přes novinové titulky. Pravda, některé dezinterpretace a podezření mě až urážejí, ale přes to se dokážu přenést. Je to má práce. 

O čem jste se tedy s politiky během jednání v Moskvě bavil, co jste společně probírali?
Během jednání s šéfy obou komor ruského parlamentu jsme se nevyhýbali kontroverzním tématům. Nechodili jsme kolem horké kaše, přičemž jsem nejednou zdůraznil naši pozici v rámci EU a mými partnery v diskuzi to bylo respektováno. Jako první český politik jsem například v této rovině vznesl otázku otravy agenta Skripala. Rozhodně nemusí mít nikdo obavy ze sebemenší poníženecké role.

Účastníci delegace v Rusku

  • Součástí delegace poslanců Výboru pro zdravotnictví byl vedle předsedkyně, profesorky Věry Adámkové, i pan Jiří Běhounek, Kamal Farhal, David Kasal a Jaroslav Dvořák. 
  • Předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka doprovázel z poslanců MUDr. Miloslav Janulík. 
  • Program zahraniční cesty do Ruska sestavovalo velvyslanectví.

Jaký je vlastně Váš názor na sankce vůči Rusku? Je podobně kritický jako má prezident Miloš Zeman?
Sankce jsou vžitým nástrojem v mezinárodních vztazích, který může pomoci. Jsme spojenci, držíme linii, ale v EU bychom měli diskutovat o jejich dílčích důsledcích, zda si v té či oné položce neškodíme sami a zda naopak nepomáháme rozvoji ruského průmyslu. Evropská komise by měla zpracovat důkladnou analýzu. Nijak nebojuji za zrušení sankcí. Jde mi jen o zdravý rozum a diskuzi. Hodně mi pomohlo setkání s českými podnikateli v Rusku a jejich reálný pohled na věc.

Zájem Rosatomu zmínili, ale není to agenda předsedy Sněmovny

Vládu čeká do konce roku zásadní strategické rozhodnutí. Jde o způsob, jakým se budou v České republice stavět další jaderné bloky. Mluvil jste v Rusku s někým i o tomto tématu?
Ve státech, z nichž se firmy chtějí účastnit případné výstavby nových bloků elektráren, jsem na to dotazován. Jak v Kongresu Spojených států amerických, kde jsem byl létě, tak i nyní, kdy předsedkyně Rady federace v rozhovoru zmínila, že společnost Rosatom se bude chtít vzhledem k tradici případného tendru účastnit. Já se striktně držím toho, že se nejedná o agendu předsedy Poslanecké sněmovny.

Hilšer kritizuje ponížené jednání Vondráčka v Moskvě. Má obavy z Ruska

Vaši cestu do Ruska velmi zkritizoval nový senátor Marek Hilšer. Podle něj jste do Moskvy jel v ponížené formě.
Sám pan Hilšer pak téměř jedním dechem přiznal, že ani neví, o čem se jednalo. Já tak vlastně nevím, odkud čerpá své nepodložené dojmy. Obzvlášť to překvapí u lékaře, který kritizuje návštěvu zdravotního výboru. Myslím, že zdraví českých občanů by mělo být vždy na prvním místě.

Hilšer také upozorňoval na riziko energetické závislosti České republiky na Rusku. Jak osobně vnímáte toto riziko?
Energeticky závislí na dodavatelích surovin jsme a budeme. Jde o to, aby zahraniční firmy, ať už se jedná o ropu nebo o plyn, nemonopolizovaly svoji pozici a tím nezhoršovaly pro náš průmysl jeho konkurenceschopnost. Soutěžit by se mělo na trzích, nikoliv politickým ovlivňováním. To platí i pro energetiku.

Může mít z bezpečnostních důvodů Rosatom v soutěži s ostatními zájemci o stavbu jaderných bloků v Česku stejnou pozici jako ostatní zájemci? Skutečně si myslíte, že půjde jen o cenu?
Určitě nejde jen o cenu. Vláda bude rozhodovat podle souboru mnoha kritérií.

Často říkáte, že je potřeba s Ruskem vést dialog, o čem ho tedy vedete? Ptáte se ruských protějšků na vývoj na Krymu, mizení novinářů, špionáži Ruska po světě i proti České republice nebo o chemických útocích?
O všech vámi zmíněných otázkách, i těch, kde se s Ruskem euroatlantický svět v názorech zásadně různí, jsme diskutovali.

A proč nejezdíte na Ukrajinu?
Po prezidentských a po parlamentních volbách na Ukrajině v příštím roce se návštěva nebo naopak pozvání k nám do České republiky uskuteční.

Co se týká organizační stránky samotné cesty, měl jste osobní pozvánku nebo jste se na návštěvu Moskvy vydal sám? Do Ruska jela delegace poslanců výboru pro zdravotnictví a školství.
Jednalo se o dopis od předsedy Státní dumy Ruské federace Vjačeslava Volodina a průvodní dopis velvyslance. Přesně podle diplomatických zvyklostí. V únoru 2018 jsem obdržel toto pozvání k návštěvě a k účasti na Mezinárodním fóru pro rozvoj parlamentarizmu v Moskvě. Navazovalo mimochodem na starší pozvání Státní dumy směřované na tehdejšího předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka.

Nakonec jsem se, jak už bylo řečeno, připojil k loni naplánované a potvrzené návštěvě zdravotnického výboru dolní komory Parlamentu. Toto bylo vyjednáno prostřednictvím Velvyslanectví České republiky v Moskvě a Velvyslanectví Ruské federace v Praze.

Proč jste jel zrovna vy? Jak tato cesta vůbec vznikla? 
Bývá nepsaným pravidlem, že na cesty mimo EU doprovází sněmovní výbory zástupce vedení Poslanecké sněmovny. V případě Ruska jsem považoval za vhodné zhostit se této role sám. Bylo by jednodušší poslat místopředsedu, to jistě, ale já nejsem zvyklý si věci zjednodušovat. Rozhodl jsem se tak se zodpovědností k České republice a jejím zájmům, navíc jsem byl do Moskvy pozván.

O cestě diskutovali nejvyšší ústavní činitelé na Hradě

Konzultoval jste cestu s bývalým předsedou Poslanecké sněmovny, který byl v době vaší cesty úřadujícím ministrem zahraničí, Janem Hamáčkem? Nebo s premiérem Andrejem Babišem?
Přípravu cesty jsem konzultoval zcela standardně. Požádal jsem jednotlivá ministerstva, samozřejmě i ministerstvo zahraničí, o materiály k současnému stavu vztahů s Ruskou federací. Samozřejmě že cesta byla i předmětem krátké diskuse nejvyšších ústavních činitelů, ke které došlo nedávno na Pražském hradě.

Jel tam kvůli našim pacientům, hájí Babiš Vondráčkovu cestu do Ruska

Co jste tedy konkrétně na cestě v Rusku vyjednal? Jaké jsou konkrétní výsledky Vašich jednání?
Cílem bylo obnovit s oběma komorami ruského parlamentu vztahy, nastavit spolupráci mezi výbory a meziparlamentními skupinami přátel. Těsně před příjezdem ruská strana odblokovala jednání důležité mezivládní komise k hospodářským a ekonomickým otázkám. Zasadil jsem se o to, aby ruská strana pokračovala v seriózním dialogu s českými historiky v Česko-ruském fóru a aby se historie politicky nezneužívala. Radost mám například z výstavy o našich legiích v Rusku. Návštěva byla i symbolická, jak jsem naznačil v úvodu rozhovoru - prezentoval jsem Českou republiku jako sebevědomý, suverénní stát, který je schopen v mantinelech eurounijních pravidel vést dialog jak s nejvyššími představiteli USA, tak Ruska.

O čem v Rusku jednal školský a zdravotnický výbor? 
Výbor pro zdravotnictví měl svoje témata, zejména právní otázky zdravotního pojištění. Paní předsedkyně Adámková chce dosáhnout toho, aby se českým pacientům v Rusku dostalo stejné péče jako například těm německým. Delegace sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jednala mimo jiné se členy výboru pro vzdělání a vědu Státní dumy, v programu měla přijetí na Ministerstvu vědy a vysokého školství Ruské federace, setkání s členy parlamentní skupiny Státní dumy pro spolupráci s Parlamentem ČR a jiné. Podle mých informací se věnovali vzájemnému uznávání vzdělávání a spolupráci na vědecké a vysokoškolské úrovni.

Na vaši hlavu za cestu do Ruska snesla vlna kritiky, hlavně za to, s kým jste se setkal. Můžete shrnout s kým vším jste se tedy během cesty potkal a s kým jste jednal? 
Jednali jsme s předsedou Státní dumy Ruské federace Vjačeslavem Volodinem a s předsedkyní Rady federace Valentinou Matvijenko. Diskutoval jsem se studenty Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů a ve Státním muzeu soudobé historie jsem otevřel výstavu Československé legie v Rusku 1914 až 1918. V rámci projektu Poslední adresa, nad kterým jsem na jaře převzal záštitu, jsem se zúčastnil odhalení jedné z pamětních tabulek připomínajících oběti stalinských represí z třicátých let minulého století. Čechoslovák pan Pilař byl popravený v roce 1930, setkal jsem s jeho příbuzným i se zástupci organizace Memorial, která se o projekt v Rusku stará. V neposlední řadě jsem se sešel se zástupci českých firem (velkých, středních i menších) působících v Rusku. Program, který sestavovalo velvyslanectví, byl vyvážený a jsem rád, že se takto podařil.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Je to diktát, ne solidarita, odmítl Fico schválený migrační pakt EU

16. dubna 2024  11:28

Slovenský premiér Robert Fico v úterý odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil...

Útok v kostele u Sydney byl terorismus. Policie útočníka chránila před davem

16. dubna 2024  11:18

Pondělní útok nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily...

Bili mě všichni. Běloruská vězeňkyně propašovala svědectví na toaletním papíru

16. dubna 2024  11:03

Běloruské politické vězeňkyni Kacjaryně Novikavové se vzácně podařilo popsat veřejnosti brutalitu...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...