John ohlásil odchod z vlády, VV požadují výměny dalších ministrů

  • 901
Vicepremiér Radek John ohlásil odchod z vlády. Necítí dostatečnou podporu v protikorupčním boji. Vadí mu také, že mu premiér mluví do toho, koho chtěl mít ve svém týmu. "Reformy se neprovádějí, personální rekonstrukce vlády je v nedohlednu, jednání K9 se neschází," zdůvodnil John své rozhodnutí. Jednat o tom ale ještě bude koalice.

Podle Johna je situace dále neudržitelná. Jeho rozhodnutí rezignovat podpořil i poslanecký klub Věcí veřejných. Nedokázal přesvědčit premiéra, aby neblokoval to, koho si předseda VV vezme do svého týmu vicepremiéra pro boj s korupcí.

"Čekali jsme, že dojde k vytvoření funkčního a samostatného protikorupčního úřadu s nezávislým týmem, za který ponesu odpovědnost. Avšak to se neděje, reformy se neprojednávají, K9 se neschází, personální změny jsou v nedohlednu," sdělil John s tím, že očekává, že Nečas rezignaci doručí prezidentovi Václavu Klausovi. Tomu předseda VV situaci vysvětloval odpoledne na Hradě osobně.

Rezignuji. A žádné otázky

Čtěte, jak John zdůvodnil svůj odchod z vlády

"Krokem Radka Johna jsem překvapen. Oznámil mi ho poté, co s ním seznámil sdělovací prostředky. Oficiální rezignaci v písemné podobě jsem ještě nedostal," řekl premiér Petr Nečas po odpoledním jednání kabinetu. "Hru na schovávanou už Radek John hrát nemíní, trafiku nechce. Žádá ukončení agonie, schůzku K9 a jasné garance pro boj s korupcí," uvedl fakticky šéf VV Vít Bárta.

Získají Věci veřejné ministerstvo spravedlnosti?

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Podle informací iDNES.cz budou VV v případě odchodu Johna z vlády chtít jinou plnohodnotnou pozici, kde by mohli veřejnosti předvést, že jim jde o boj s korupcí - ve hře by tak byla spravedlnosti, kterou teď vede Jiří Pospíšil z ODS.

 Při nedávné koaliční krizi, která skončila odchodem Johna z vnitra už byla na stole mimo jiné možnost, že si ODS a Věci veřejné prohodí spravedlnost a školství, které teď vede Josef Dobeš z VV.

Opoziční ČSSD situaci ve vládní koalici označila za odvádění pozornosti. "Mně to skoro připadá, jako by si koalice vyrobila krizi, aby odvedla pozornost od toho, co se stalo ve Sněmovně. Aby se odvedla pozornost od schválení první části důchodové reformy," řekl předseda oranžových Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky ve vládě nefunguje komunikace. "Máme v tuto chvíli premiéra, který je v zásadě bezmocný. Nemůže ve vládě udělat žádné změny, očistu vlády neprovedl, nevyjasnil si vztahy se stranou VV, která je úzce napojena na firmu ABL," dodal Sobotka.

Johnův odchod z vlády byl už jednou na stole

Johnův odchod z vlády byl ve hře už jednou, jeho odvolání z pozice ministra vnitra navrhoval Nečas spolu s odchodem ministra školství Josefa Dobeše. Prezident Václav Klaus ale tyto návrhy nepřijal a koalice se nakonec dohodla na tom, že Dobeš ve vládě zůstane, a Johna na pozici ministra vnitra nahradil Jan Kubice. John se jen přesunul do pozice vicepremiéra.

Ani teď není zcela vyloučeno, že ohlášenou rezignaci ještě ovlivní koaliční jednání a že odchod z vlády John ohlásil především proto, aby zvýšil tlak na Nečase a nakonec prosadil své představy o složení týmu vicepremiéra pro boj s korupcí.

Vláda před dvěma týdny rozhodla, že Johnův tým bude mít třináct lidí a pro letošek na hospodaření dostane 21,5 milionu korun. Sídlit měl ve Vladislavově ulici. To bylo ale vše, na čem se koalice dokáže shodnout. John se pak dostal s Nečasem do křížku kvůli tomu, že si do týmu chtěl vzít Michala Moroze, svého bývalého náměstka na vnitru. Nečas to ale odmítl, Moroz totiž stále nemá prověrku na stupeň přísně tajné.

Věci veřejné zatím z vlády neodcházejí, trvají ale na výměnách ministrů za ODS

Zatímco John, který v květnu obhajuje svůj post předsedy VV, odchod z vlády ohlásil, jeho strana ho zatím nenásleduje. Svou podporu klíčovým vládním reformám - zdravotní, penzijní či sociální - ale podmínily Věci veřejné tím, že nejdřív dojde k dalším změnám ve vládě.

VV požadují odvolání ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy z ODS. Kritizují také ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Jeho pozice ve vládě je ale prakticky neotřesitelná. Kalousek prohlásil, že premiér by neměl mít ambici vyměnit kteréhokoli z ministrů TOP 09, protože jeho strana také nemá ambici vyměnit premiéra.

, , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video