Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo tří rad pět. Novela změní dohled nad ČT a ČRo, naštvala Dvořáka

  15:44
Na Českou televizi a Český rozhlas by v budoucnu nemusely dohlížet tři rady, ale rovnou pět. K vysílací radě, Radě ČT a Radě ČRo by nově přibyly Správní rada ČT a Správní rada ČRo. Počítá s tím pracovní návrh novely, který připravuje Ministerstvo kultury. Současná podoba změn naštvala ředitele ČT Petra Dvořáka.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák a Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan | foto:  Dan Materna, MAFRA

Redakce iDNES.cz získala návrh novely, který zatím Ministerstvo kultury drží pod pokličkou. Je to totiž jen pracovní verze, která zcela jistě dozná úprav. Interní dokument má dvacet stran a řeší především dva okruhy: rady České televize (ČT) i Českého rozhlasu (ČRo) a kompetence jejich generálních ředitelů.

Ministerstvo chce novelu vládě předložit příští rok. Informace, které má iDNES.cz k dispozici, nevyvrátilo, ale nechtělo je ani příliš rozvádět.

Inspirace v Německu

Úvaha ministerstva se podle náměstkyně Kateřiny Kalistové „do značné míry“ opírá o studii s názvem Skladba a úloha rady zastupující veřejnost u média veřejné služby a aplikace německého modelu v České republice. Tu již ministerstvo zveřejnilo na svém webu (naleznete ji zde).

Autory studie jsou akademici Petr Pavlík a Milan Šmíd. Dokument má 58 stran a popisuje současnou situaci Rady ČT a Rady ČRo i to, jak systém funguje v Německu.

„Vzhledem k významu obou veřejnoprávních médií uvažujeme o změnách, které by zajistily jejich silnější postavení jak vůči Poslanecké sněmovně, tak vůči generálnímu řediteli. Toho je možné dosáhnout některými dílčími změnami, jako je například zrušení možnosti odvolat radu jako celek, či zpřesnění kompetencí rady i dozorčí komise vůči generálnímu řediteli,“ popsala iDNES.cz náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, která dříve stála v čele Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Uvažována je ovšem i změna zásadní, kterou by byl zcela nový způsob ustavování mediálních rad, a to formou přímé nominace zástupců subjektů reprezentujících občanskou společnost,“ dodala.

Nové správní rady

Novela například navrhuje, aby se změnilo funkční období generálních ředitelů ČT a ČRo. Největší změna se však týká mediálních rad. Novela mění kompetenci i způsob volby Rady ČT a Rady ČRo. Dnes členy volí Sněmovna a je jich celkem 24, nově by ji bylo přes čtyřicet. Nevolila by je už Sněmovna, ale přímo politické strany a zejména řada veřejných institucí. Návrh zmiňuje mimo jiné církve, vysoké školy nebo odbory.

Nově by na hospodaření ČT a ČRo dohlížely Správní rada ČT a Správní rada ČRo. Ty by měly celkem 14 členů, kteří by dozorovali na tok peněz i nakládání s majetkem. Členství v radách bude placené. Rada ČT a ČRo bude placena paušálem na jedno zasedání, který tvoří jeden až tři tisíce korun. Měsíční odměna ve správních radách bude vyšší, v hrubém příjmu až 47 tisíc korun.

PŘEHLEDNĚ: Víc rad a nové povinnosti ředitelů. Co v ČT a ČRo mění chystaná novela

Se současnou podobou pracovní verze ovšem nesouhlasí ČRo, ani ČT. Obě instituce chtějí, aby ministerstvo návrh změnilo. Redakci iDNES.cz to řekl šéf volebního výboru, poslanec ANO Martin Komárek, který je členem pracovní skupiny. Ta vznikla letos při Ministerstvu kultury právě kvůli plánovaným změnám několika mediálních zákonů a už několikrát se sešla.

Komárek tvrdí, že spory o novelu došly tak daleko, že se posledního říjnového jednání pracovní skupiny odmítli zúčastnit generální ředitelé ČRo a ČT. Oba za sebe poslali zástupce. Zatímco rozhlas podle Komárka ústy náměstka ředitele dokázal výtky na jednání formulovat, ČT se o nich odmítla bavit.

„Překvapilo mě, jak šíleně negativní reakci to vzbudilo zejména u ředitele ČT pana Dvořáka, který se ani neobtěžoval přijít na říjnové jednání pracovní skupiny. Poslal za sebe mluvčího, který vyjádřil přesvědčení, že je to totální legislativní paskvil a televize se o něm nebude bavit. Český rozhlas měl taktéž negativní stanovisko, leč korektní,“ řekl iDNES.cz Komárek. Na otázku, jak vypadá korektní negativní stanovisko, odvětil: „Přišel náměstek a řekl, v čem konkrétně se návrh nelíbí.“

Postrádáme komplexnost a odůvodnění, píše ministrovi Dvořák

Ředitel ČT Petr Dvořák za sebe na jednání pracovní skupiny poslal Víta Koláře, výkonného ředitele komunikace a vnějších vztahů ČT. Kolář iDNES.cz řekl, že si nevybavuje, že by slova o legislativním paskvilu použil. Potvrdil ale, že ČT má k návrhu výhrady a odmítá je řešit po jednotlivých paragrafech, ale chce novelu řešit jako celek. Podle Kalistové je zastoupení ředitelů přípustné. „Generální ředitelé nemusí na jednání pracovní skupiny chodit osobně. Může účastí pověřit někoho jiného,“ podotkla náměstkyně ministra kultury.

Rozhlas své výtky nijak oficiálně komentovat nechce. „Tento materiál (takzvaná velká novela) je v současné době v jednání, a ČRo se proto k jeho podobě v této chvíli nebude vyjadřovat,“ uvedl mluvčí ČRo Jiří Hošna. Šéf ČT Dvořák se k zaslaným otázkám iDNES.cz nevyjádřil, televize však portálu poskytla dopis, který generální ředitel 10. listopadu napsal ministru kultury Danielu Hermanovi.

Dvořák v něm píše, že ČT „postrádá komplexní a důslednou analýzu problematiky a odůvodněnou koncepci změn mediální legislativy“. Poukazuje také na to, že změny zákonů by se měly týkat nejen veřejnoprávních, ale zejména takzvaných nových médií, tedy těch na internetu či v elektronických čtečkách.

„ČT aktuálně nechala zpracovat informační materiál Televizní vysílání veřejné služby v některých zemích Evropské unie (...). Dovoluje si zaslat tento podklad pro potřeby ministerstva a garantuji další spolupráci při vypracování dalších rozborů a analýz potřebných k přípravě důležité mediální legislativy,“ napsal Hermanovi Dvořák (celý obsah dopisu najdete zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...