Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rada ČT Hodače neodvolala

  11:39
Čtyři členové Rady ČT nominovaní ČSSD navrhli Jiřímu Hodačovi, aby odstoupil. Po téměř osmihodinovém jednání rady to bez dalších podrobností oznánil člen rady Václav Erben. Erben současně uvedl, že rada není v takovém počtu, aby Hodače mohla odvolat, chybí dva členové. Připomněl, že k odvolání ředitele ČT je nutný souhlas dvou třetin nyní osmičlenné rady. "Tu jsme dneska neměli," vysvětlil. Novému generálnímu řediteli ČT Jiřímu Hodačovi v úterý vypršela lhůta, kterou mu dala Rada ČT na obnovení řádného vysílání.

Vývoj krize v ČT v úterý 2. ledna jsme sledovali podrobně ZDE

Rada: Hodač za nedostatky nemůže
"Generální ředitel se v rámci možností pokouší dodržovat plnění zákona o ČT, přičemž podniká právní kroky ke standardizaci situace," citoval předseda rady Miroslav Mareš dnešní usnesení. Podle něho rada konstatovala, že "vysílání ČT vykazuje nedostatky v oblasti zpravodajství, které jsou však způsobeny nemožností statutárního orgánu využívat veškerého technického vybavení ČT".

Mareš řekl, že rada bude vysílání dále sledovat a další postoj zaujme při svém jednání 8. ledna. Rada dnes měla hodnotit, jak Hodač plní její usnesení z 29. prosince, v němž ho vyzvala, aby všemi právními prostředky zajistil veřejnoprávní televizní vysílání.

Komers: Rada je mimo
"Rada ČT opět ukázala, že je naprosto mimo realitu," reagoval Adam Komers z krizového výboru zaměstnanců veřejnoprávní televize. "Rada, která schvaluje cenzuru a nehájí svobodu slova nemá nárok na existenci," prohlásil. Komers upozornil na fakt, že na stranu vzbouřených novinářů a zaměstnanců ČT se postavila i Mezinárodní federace novinářů. "Protesty sílí, zahraničí vyhodnotilo situaci jako těžkou politickou krizi, já už nevím, co se má stát víc," dodal.

Straničtí šéfové se nedokázali dohodnout
Předsedové ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody Václav Klaus, Miloš Zeman, Jan Kasal a Karel Kühnl nedospěli ani po čtyřhodinovém jednání ke společnému stanovisku.

Návrhy týkající se ČT teď čekají od poslanců svých stran, kteří se zabývají mediální
problematikou, a od čtvrtečního jednání sněmovní komise pro sdělovací prostředky a sněmovního kulturního výboru.

Zeman soudí, že nástrojem pro řešení situace v ČT je nový zákon, který má vláda projednat zítra. Kabinet podle premiéra požádá sněmovnu, aby tuto předlohu projednala ve stavu legislativní nouze, tedy urychleně. Takový postup za sněmovnu
podpořil její předseda Klaus.

Jak vidí Hodačovu volbu ředitelem ČT jeho bývalí kolegové z BBC? Čtěte ZDE.

Rada ČT Hodače zřejmě neodvolá
Šéf Rady ČT Miroslav Mareš o odvolání Jiřího Hodače neuvažuje. "Já si myslím, že pan Hodač vykonává veškeré kroky, aby standardizoval činnost České televize. Podniká takové kroky, které by mohly v určité časové perspektivě vést skutečně k tomu, že Česká televize bude normálně fungovat," řekl Českému rozhlasu. Rada ČT je jedinou institucí, která může Hodače z postu generálního ředitele odvolat.

Navíc zpravodajský tým Jany Bobošíkové odvysílal v 16 hodin ze záznamu včerejší zprávy. Po pěti minutách byl záznam uprostřed slova moderátorky Dany Makrlíkové bez vysvětlení přerušen.

Bobošíková vysílá z jediné kazety
"Došlo bohužel k technické závadě, protože máme málo kazet," zdůvodnila chybu Dušice Zimová. Vysvětlila, že kvůli jejich nedostatku musí mít jejich zpravodajský tým natočeno více relací na jedné kazetě. "Kazeta byla přetočena úplně na začátek a takhle byla dána do vysílání," dodala Zimová.

Krizový výbor ČT v prohlášení zaslaném ČTK konstatoval, že dnešní záměna zpravodajských relací dokazuje, že tým Bobošíkové zprávy natáčí předem. "Tím není možné docílit žádoucí aktuálnosti a zpravodajství ztrácí smysl," uvádějí revoltující zpravodajové, kteří to považují za další podvod na divákovi.

"Nemůžeme vysílat živě, my jsme rádi, že nám z Barrandova odbavují kazety do vysílání, ale rozhodně tam nemáme studio, ze kterého bychom ho mohli vysílat naživo. Pořady děláme doslova na koleně," řekla. Dodala, že Bobošíkové  tým má k dispozici dvě studia, ve třetím, záložním, v pondělí hořelo. Jakékoliv další informace o příčině či rozsahu požáru ale odmítla sdělit.

Kolegium je připraveno jednat
Poprvé od Hodačova jmenování do čela České televize se sešli jeho nejbližší spolupracovníci. Kolegium generálního ředitele se ale sešlo ve výrazně pozměněné sestavě. Jeho členové oznámili, že jsou připraveni jednat o klidném a urychleném vyřešení krize se zaměstnanci, jejichž protest proti novému vedení veřejnoprávní televize vyústil ve stávku.

Jednání kolegia se vedle Hodače zúčastnil Jindřich Beznoska, pověřený funkcí finančního ředitele ČT, nově jmenovaný ředitel výroby a techniky Jan Novák, šéfka zpravodajství Jana Bobošíková, šéfproducent převzatých pořadů Jan Rubeš, šéfproducent publicistiky a dokumentaristiky Damián Kaušitz a Věra Valterová, pověřená řízením právního a personálního útvaru ČT. Dosavadní ředitel brněnského studia Zdeněk Drahoš, který se od středy dočasně ujme funkce programového ředitele, se z jednání omluvil.

Hodač v předchozích dnech odvolal jejich předchůdce: finančního ředitele Ladislava Palusku, vedoucí právního útvaru Vladimíru Vocetkovou, vedoucího personálního útvaru Michala Kříže a ředitele výroby a techniky Víta Novotného. Všichni patřili mezi členy kolegia ředitele, jehož většina ho vyzvala k rezignaci.

"Valterová dosud na Kavčích horách pracovala v právním oddělení, Novák se vrací po zhruba dvouleté pauze," upřesnil Hodačův konzultant Pavel Bobošík. Novák podle něj v minulosti na Kavčích horách pracoval přes 20 let. Beznoska má prý zkušenosti z kapitálového trhu a z firmy specializované na krizové řízení, působil i v představenstvu Penzijních fondů.

Člen Rady ČT František Mikš vyjádřil zájem, aby se členové nového vedení představili na odpoledním zasedání rady, která jedná o krizi v ČT a dalším Hodačově osudu.

Drahoš je výkonem funkce programového ředitele pověřen dočasně v závislosti na konečném posouzení výsledků nedávné kontrolní akce v ČT Brno a auditu ČT. Zmíněná kontrola Drahoše viní například z vysílání skrytých reklam a neoprávněných pronájmů. Drahoš se už dvakrát neúspěšně zúčastnil výběrového řízení na generálního ředitele ČT.

Nový finanční ředitel Jindřich Beznoska ihned popřel, že by ČSOB zastavila platby České televize, jak tvrdí Adam Komers z Krizového výboru. Banka se k tomu s odkazem na zachování bankovního tajemství odmítá vyjádřit.

Klaus předložil návrh na řešení krize v ČT (jeho plné znění ZDE)
Předsedové čtyřkoaličních stran Karel Kühnl a Jan Kasal se schůzku v reakci na Hodačova odvolání čtyř řídících pracovníků - mimo jiné i finančního a výrobního ředitele -  snažili přesunout už na Silvestra. Šéf ČSSD Miloš Zeman i předseda ODS Václav Klaus, který schůzku inicioval, však jejich záměr odmítli.

Odboráři stávku plně podpořili
Odborové centrály - Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů - jednoznačně podpořily stávku zaměstnanců ČT namířenou proti novému vedení televize. Obě centrály vyzvaly vládu, aby zajistila ochranu stávkujících. Požadují zrušení všech sankcí uvalených na zaměstnance ČT a odstoupení Hodače a Rady ČT.

Použití policejních sil podle odborářů zakazují mezinárodní úmluvy, které poskytují ochranu stávkujícím a jejich dodržování je vláda ČR povinna zaručit. Centrály poskytnou Nezávislé odborové organizaci ČT nezbytnou součinnost a právní pomoc. Zároveň vyzvaly předsedu Rady hospodářské a sociální dohody Vladimíra Špidlu, aby urychleně svolal mimořádné zasedání tripartity, které by se podle odborářů mělo situací v ČT zabývat.

Odborářský lídr Richard Falbr uvítal už sobotní rozhodnutí krizového výboru a televizních odborů vyhlásit stav krajní nouze, jelikož chování vedení televize v čele s Hodačem považuje za neúnosné. Uvedl tehdy, že počínání odborů ČT musí dostat podporu, "aby se skoncovalo s normalizačním vysíláním" pod Hodačovým vedením.

ČMKOS nyní zjišťuje, které mezinárodní úmluvy zaměstnavatel v ČT porušuje.

Havel kvůli televizi nejel do rozhlasu
Prezident Václav Havel nechce veřejně komentovat rozjitřenou situaci kolem ČT v době, kdy o řešení krize jednají předsedové čtyř parlamentních stran a kdy se připravují schůze obou komor parlamentu. Proto se proti plánu nezúčastnil dnešní besedy Radiofóra ve vysílání Českého rozhlasu. "Pan prezident potřebuje k jakémukoli veřejnému vyjádření analyzovat výstupy ze všech těchto jednání," potvrdil Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Havel přitom krizi v ČT komentoval už minulý týden ve středu, kdy podpořil zaměstnance revoltující proti novému vedení. Tehdy řekl, že postup Rady ČT při nahrazení Chmelíčka Hodačem byl sice možná v souladu s literou zákona, ale proti jeho smyslu a duchu. Postup radních při výměně ředitele přirovnal ke komunistickému převratu v únoru v roce 1948.

Také prezidentova manželka Dagmar Havlová dnes podpořila revoltující zaměstnance ČT v živě vysílaném pořadu Sama doma.

Kvůli nedostatkům soud o vyklizení velína nerozhodne
Soudní rozhodnutí  o vyklizení zpravodajského velína na Kavčích horách, který již více než týden obývají vzbouření redaktoři, nelze očekávat v nejbližších hodinách. Žaloba ČT na vyklizení prostor, doplněná o návrh předběžného opatření, totiž obsahuje podle předsedy Obvodního soudu pro Prahu 4 Lubomíra Nováka formální nedostatky. ČT musí v prvé řadě zaplatit soudní poplatek ze žaloby a označit žalovanou stranu.

"Skutečně nám přišla žaloba na vyklizení," uvedl Novák s tím, že ji doprovází návrh na vydání předběžného opatření. Soudkyně vyzve žalobce, aby odstranil nedostatky žaloby. "Během jednoho, dvou dnů," upřesnil Novák dobu, v níž bude Hodač o nutnosti formálních úprav vyrozuměn.

Stávkují už obě krajská studia
I Odborová organizace brněnského studia se připojila ke stávce zaměstnanců ČT. Zdůvodnila to nerozhodností všech, kdo jsou povinni a oprávněni řešit dosavadní vývoj ve vysílání ČT. Ke stávkující Praze se tak připojila obě krajská studia. Ostravské studio vstoupilo do stávky hned v den jejího vyhlášení.

Hodač zveřejnil seznam žalovaných i s rodnými čísly
Sekretariát Jiřího Hodače v pondělí večer zaslal ČTK seznam 22 pracovníků, které žaluje. U 20 z nich uvedl i jejich rodné číslo. Jestliže tito lidé k tomu nedali souhlas, tak by se Hodač podle právníka a poslance Cyrila Svobody (KDU-ČSL) mohl dopustit porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Stávkující prožili klidnou noc
Klidnou noc prožili stávkující v zablokovaném velíně zpravodajství na Kavčích horách. Někteří z revoltujících opustili newsroom v noci s tím, že budou připravovat pořady mimo. Ve velíně má zůstat pouze jádro rebelujících zaměstnanců.

Stávkující spoléhají na krizový zákon, který od 1. ledna rozšířil důvod legálnosti stávek. Volnému pohybu po budově zpravodajství stále brání ochranka generálního ředitele Jiřího Hodače.

Do velína zpravodajství se v pondělí přišel seznámit se situací předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr. Na místě podpořil revoltující také ministr kultury Pavel Dostál, který později o stavu v ČT informoval premiéra Miloše Zemana.

O situaci v televizi se prostřednictvím telefonátů přímo do velína informuje i veřejnost. Vedle projevů přízně sem směřují i stížnosti diváků, kteří nejsou spokojeni s nestandardním vysíláním, ty stávkující zpravodajové odkazují na Hodače.

KLAUSŮV PLÁN

1. Všichni politici a zejména všichni ústavní činitelé stran, které reprezentují, se s okamžitou platností zdrží jakéhokoli zasahování do sporu kolem České televize. Zejména nebudou docházet do prostor ČT a veškerá svá politická jednání přesunou výhradně na parlamentní půdu.
2. Strany delegují po jednom z členů Poslanecké sněmovny (nejlépe z členů Komise pro sdělovací prostředky, např. Langer, Buzková, Mlynář, Talíř), kteří okamžitě vstoupí do jednání s generálním ředitelem ČT a stávkujícími zaměstnanci a připraví scénář dalších kroků a návrh postupu jednání na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Řešení vidíme v politicky garantovaném kompromisu, který bude znamenat buď společný odchod hlavních představitelů dnešního sporu, nebo nalezení jejich možné koexistence.
3. Po projednání Zprávy o České televizi dá sněmovna Radě ČT doporučení dalšího postupu, a pokud ta s tímto závěrem vysloví souhlas a uvede jej svým rozhodnutím v život, všechny zúčastněné strany tento postup podpoří.
4. Strany navrhnou provedení hloubkového auditu hospodaření České televize v posledních letech a zajistí jeho veřejnou kontrolu.
Účastníci schůzky vyzývají:

5. stávkující zaměstnance ČT, aby okamžitě přestali nezákonně okupovat část budovy televize, aby přestali nelegálně vysílat a aby generálnímu řediteli umožnili normální činnost
6. generálního ředitele a jím jmenované pracovníky, aby s okamžitou platností zmrazili veškeré personální změny, aby znovu zvážili některé provedené výpovědi a aby se jako gesto dobré vůle zavázali, že nebudou za události posledního týdne zaměstnance
postihovat (s výjimkou případné trestněprávní odpovědnosti)
7. všechny zaměstnance ČT, aby se - až do úplného vyřešení situace - přestali na televizní obrazovce věnovat tematice ČT
8. Radu ČT, aby až do projednání celé záležitosti v Poslanecké sněmovně nedělala žádné nové nevratné kroky

Členové ochranky pomáhají při chůzi na náledí ředitelce zpravodajství ČT Janě Bobošíkové po skončení jednání Rady České televize na Kavčích horách v Praze. (2. ledna 2001)

Ředitel brněnského studia ČT Zdeněk Drahoš odmítl funkci programového ředitele veřejnoprávní televize. Výkonem funkce ho 2.ledna dočasně pověřil generální ředitel ČT Jiří Hodač. (2. ledna 2001)

Generální ředitel ČT Jiří Hodač následován ředitelkou zpravodajství ČT Janou Bobošíkovou po skončení jednání Rady ČT. (2. ledna 2001)

Jiří Hodač a Jana Bobošíková představují novou vedoucí právního útvaru a útvaru personálního Věru Valterovou. (2. ledna 2001)

Předsedové KDU-ČSL Jan Kasal, Unie svobody Karel Kühnl, ČSSD Miloš Zeman a ODS Václav Klaus na jednání o situaci v České televizi ve sněmovně. (2. ledna 2001)

Předsedové KDU-ČSL Jan Kasal, Unie svobody Karel Kühnl, ČSSD Miloš Zeman a ODS Václav Klaus na jednání o situaci v České televizi ve sněmovně. (2. ledna 2001)

Miloš Zeman, Václav Klaus, Jan Kasal a Karel Kühnl předstupují před novináře po čtyřhodinovém jednání, během něhož nedospěli ke společnému stanovisku k situaci v ČT. (2. ledna 2001)

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr a místopředseda Milan Štěch po jednání Rady ČMKOS o situaci v České televizi. (2. ledna 2001)

Doprava zásob stávkujícím zaměstnancům ČT uvězněným ve zpravodajském velíně. (2. ledna 2001)

Doprava zásob stávkujícím zaměstnancům ČT uvězněným ve zpravodajském velíně. (2. ledna 2001)

Tisíce lidí sledovaly na Kavčích horách zpravodajský pořad Události připravený vzbouřenou redakcí zpravodajství. (2. ledna 2001)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...