Gabriel Berdár

Gabriel Berdár - Šéf Českého Telecomu Gabriel Berdár opouští nemocnici v Praze-Motole poté, co byla napaden neznámými útočníky (13. května 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Račko: Tyč mi vrátili, Berdára jsem nenapadl

  • 21
Kdo v květnu napadl šéfa Českého Telecomu Gabriela Berdára, zůstává i po měsíci a půl stále záhadou. Policisté navíc vrátili Vladimíru Račkovi z Mirošovic, jehož Berdár označuje za jednoho z útočníků, zpět železnou tyč, kterou nalezli u něj v autě.

Berdár přitom tvrdil, že útočníci ho napadli právě touto tyčí. Račko řekl, že vrácení tyče  je důkaz o jeho nevině.

"Tyč nám vrátili před čtrnácti dny. My jsme od začátku tvrdili, že s útokem nemáme nic společného," řekl v pondělí Račko. Kromě něj policisté prověřovali kvůli útoku i jeho známého Stanislava Stěhuleho.

Policisté v pondělí odmítli říci, zda to znamená, že mladíky přestali podezřívat.

"Vyšetřování dál probíhá, a proto k případu nebudeme poskytovat žádné dílčí informace. Zatím však nikdo obviněn nebyl," uvedla mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

"Rozhodně to neznamená, že by ti mladíci přestali být podezřelí. Policie už prostě z té tyče odebrala vzorky, které potřebovala, a proto ji vrátila," řekl advokát Pavel Virág, který zastupuje Berdára a hájí verzi, že útočníky byli zmínění mladíci. Policisté tento týden vrátili Račkovi i jeho béžovou škodovku. Tu kriminalisté prohlíželi kvůli incidentu, který následoval po útoku na šéfa Telecomu.

Berdára, který má dům ve středočeské obci Všešimy, tehdy odvážela jeho přítelkyně do nemocnice v Praze. Po cestě u Mirošovic uviděl manažer škodovku, ve které jeli Račko a Stěhule. Berdárovi se zdáli podezřelí, a tak vůz zastavil a začal na něj střílet.

MF DNES měla možnost si škodovku prohlédnout. Na autě je vidět, že Berdárovi se podařilo trefit je dvakrát. Jedním výstřelem provrtal poklici kola a také pneumatiku, která praskla. Pak ještě zasáhl karoserii. Tuto část však policie vyřízla kvůli expertizám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video