Psal jsem košťatům, co na nás dělají bububu, řekl Novotný u ruské ambasády

  • 1111
Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný se rozhodl, že osobně předá na ruské ambasádě v Praze dopis, který adresoval prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ve své městské části chce postavit pomník vlasovcům. Ruská ambasáda se proti tomu ohradila. Diplomaté zdůraznili, že Ruská osvobozenecká armáda vznikla z podnětu Třetí říše a vlasovci jsou tudíž válečnými zločinci.

Svůj dopis předal Novotný krátce pro druhé hodině do schránky ruské ambasády v Praze. „Žijeme v nejsvobodnější zemi na světě,“ řekl řeporyjský starosta novinářům s vysvětlením, že během dne se sešel s ruskými novináři a že k nim cítí jako bývalý novinář „kolegialitu a soucit“.

Novotný uvedl, že nápad připomenout roli vlasovců zaujal širokou veřejnost a že lidé začali sami přispívat. „Nabízí se soukromí dárci, máme tolik peněz, že bychom z nich mohli postavit muzeum vlasovců,“ řekl starosta. Zdůraznil, že reprezentuje jenom Řeporyje, a že si uvědomuje, že by se komunální politik neměl pouštět do zahraniční politiky.

„Psal jsem těm košťatům, co na nás dělají bububu,“ vysvětlil Novotný s tím, že se nechce dotknout běžných Rusů, a že si řady osobností váží. Snaha ovlivňovat rozhodování v Řeporyjích ho ale přiměla jednat tímto způsobem. Ocenil také smířlivý postoj Pražského hradu.

„Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců,“ uvedl na svém twitterovém účtu ve středu odpoledne tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

V dopise se starosta Novotný obrací přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina a zdůrazňuje, že Řeporyje jsou suverénní městskou částí a nenechají si do výstavby pomníku mluvit. “Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s Vlasovci, než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí,“ napsal Novotný v dopise.

Novotný napsal dopis Putinovi, o pomníku s Ruskem diskutovat nehodlá

Záměr vybudovat pomník vlasovcům má projednávat zastupitelstvo Řeporyjí 16. prosince. Generál Vlasov a jeho jednotky za druhé světové války od roku 1945 bojovali po boku nacistického Německa proti Sovětskému svazu, zároveň se ale podíleli na osvobození Prahy v závěru války.

Ruská ambasáda se proti záměru obce Řeporyje ohradila s tím, že Vlasov a jeho lidé byli kolaborantskou armádou a že vybudování takového pomníku by bylo  porušením závazků České republiky jako účastníka Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968.

Reakce Ministerstva zahraničních věcí

Zdůrazňujeme, že zahraniční politiku provádí vláda, nikoliv samosprávné celky. V tomto případě se jedná o iniciativu starosty Pavla Novotného, ze které není zřejmé, zda jde o iniciativu městské části, nebo samotného starosty. Pan starosta svou aktivitu s MZV nijak nekonzultoval. Nicméně připomínáme, že úlohou diplomatických misí ve smyslu čl. 3 Vídeňské úmluvy je mimo jiné podporovat přátelské vztahy mezi vysílajícím a přijímajícím státem a rozvíjet jejich hospodářské, kulturní a vědecké styky. Nepovažujeme tedy za neobvyklé, že se občan ČR či reprezentant samosprávy na zahraniční diplomatickou misi obrátí s vlastní iniciativou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video