Potápka černokrká (Podiceps nigricollis)

Potápka černokrká (Podiceps nigricollis) | foto: Profimedia.cz

Ptákem roku je potápka černokrká, ukazuje zdraví našich rybníků

  • 12
Ornitologové vyhlásili Ptákem roku 2015 potápku černokrkou. Tento elegantní pták je podle odborníků ztělesněním problémů českých a moravských rybníků. Téměř neznámý nápadně zbarvený pták byl totiž ještě nedávno hojným, ale z Česka již téměř vymizel. Podle odborníků ještě není na záchranu pozdě.

V padesátých a šedesátých letech 20. století hnízdily potápky černokrké v koloniích i o několika stovkách párů. V roce 2014 se podařilo najít jen celkem 50 hnízd. „Takto drastický pokles dříve silné populace nemá v evropském kontextu obdoby. Podobná situace není ani v okolních zemích, například v Polsku či Německu se potápkám stále daří dobře. Příčiny úbytku tedy musíme hledat u nás doma,“ podotkl ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek. Česká společnost ornitologická se letos zaměřuje na mokřady.

Video s vlky

Vlci se vrátili do lesů u Bezdězu, myslivci se bojí o zvěř

Vlk zachycený ukradenou fotopastí.

Potápka černokrká je typickým ptákem rybníků a dobře odráží všechny jejich problémy. Její potravou jsou totiž různí vodní korýši a larvy hmyzu a protože se při lovu řídí zrakem, k životu potřebuje rybníky s čistou vodou plné nejrůznějších forem života, tedy biodiverzity.

Podle přítomnosti potápek tedy na první pohled poznáme „zdraví“ toho kterého rybníka. Lokality, kde hnízdí, patří u nás nejen z ornitologického hlediska k těm nejcennějším. Jsou to například Vrbenské rybníky u Českých Budějovic, Lednické rybníky, rybník Řežabinec na Písecku, rybník Rod na Třeboňsku, Bohdanečský rybník či extenzivněji využívané rybníky v Poodří.

Za úbytek potápek může člověk a kapři

Hlavním důvodem úbytku potápek je příliš intenzivní chov kaprů. Pokud jich je v rybníce moc, jednak přímo kalí vodu, jednak zcela změní složení živočichů i rostlin ve vodě.

Druhým problémem je nadměrné množství fosforu, který se do vody dostává z okolních polí, ten vede k nedostatku kyslíku ve vodě, která se pak mění v páchnoucí hnědou břečku.

Zachraňte sýčka

Ochránci budou po hlasu hledat, kde ohrožená sova žije

Sýček obecný.

Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992. Loni byly Ptákem roku vyhlášeny oba druhy čápů, čáp černý a čáp bílý (více zde).

Současně s vyhlášením vychází i speciální číslo časopisu Ptačí svět – Pták roku, kde jsou základní informace o životě vybraného druhu, o ohrožení, kterým je vystaven, i o možnostech jeho ochrany. Součástí kampaně je i projekt občanské vědy, do kterého se může zapojit široká veřejnost. V případě letošní potápky je to měření průhlednosti vody.

Potápka černokrká je tak příkladem nutnosti komplexního přístupu k ochraně přírody a krajiny, protože, i když je to vodní pták, některé příčiny jejího úbytku leží i daleko od rybničních břehů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video