Virus ptačí chřipky znovu zaútočil v Pardubickém kraji.

Virus ptačí chřipky znovu zaútočil v Pardubickém kraji. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Ptačí chřipka postupuje, tisíce slepic zaplatí životem

  • 40
Veterináři zjistili člověku nebezpečnou variantu ptačí chřipky H5N1 na dalších dvou farmách na Orlickoústecku. Virus se tentokrát objevil u drůbeže v Chocni a Netřebech. Obě místa leží nedaleko Nořína, kde se nemoc objevila koncem června. Desetitisíce ptáků čeká smrt.

VŠECHNY ČLÁNKY O PTAČÍ CHŘIPCE ZDE

"Jde o rozmnožovací farmy, kde je dohromady osmdesát tisíc kusů drůbeže. Stejně jako předtím budou vybity," řekl iDNES.cz mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Choceň i Netřeby se nacházejí v tříkilometrovém ochranném pásmu předchozího ohniska nákazy. "Je to pozitivní aspoň v tom, že jsme přítomnost viru zjistili v rámci monitoringu farem v okolí Nořína, a ne až v době úhynu drůbeže. Riziko šíření nemoci je tak menší," vysvětlil mluvčí.

Farma v Netřebech u Českých Heřmanic patří firmě Mach drůbež a čítá asi 17 tisíc kusů drůbeže. Druhé hospodářství, které přes firmu Vajax Choceň vlastní rovněž podnikatel Jiří Mach, chová zhruba 54 tisíc opeřenců.

"Když byla chřipka v Noříně a Tisové, tak se nás to tolik netýkalo, obchodování bylo v pořádku. Teď to pro nás znamená ztrátu prestiže, ale i ekonomické ztráty," řekl Jiří Mach. V jeho farmách po republice je asi milion kusů drůbeže.

V desetikilometrovém pásmu vlastní ještě farmu v obci Skořenice s 15 tisíci kusy.

H5N1 byl potvrzen
"Krátce po půl osmé přišly výsledky z pražské laboratoře. Zvířata byla opravdu nakažena virem H5N1," řekl iDNES.cz Duben. "Očekávali jsme to," dodal. Podle něj teď budou pokračovat všechna opatření podle plánu.

Obě farmy tak čeká utracení ptáků, dezinfekce prostor i posunutí ochranných pásem. Veterináři budou ohniska sledovat celý měsíc, epidemie ptačí chřipky však podle nich nehrozí.

"V tuto chvíli probíhají základní uzavírky, uzavřeny jsou pouze příjezdové trasy k objektům obou chovů. Silnice prvních a druhých tříd jsou normálně průjezdné," řekla mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová

Je také možné, že veterináři rozhodnou o likvidaci domácí drůbeže. "V Chocni a místní části Dvořisko lidé chovají asi šest set slepic, třicet kachen, šest holubů a přibližně padesát exotických ptáků," řekl starosta Chocně Miroslav Kučera.

V osadě Netřeby mají chovatelé podle starosty Pavla Eliáše 141 slepic a 25 exotických ptáků. "Je mi líto místních lidí, ale výskyt ptačí chřipky se nesmí podceňovat," řekl Eliáš.

Lidé se podle Dubna nemusí bát jíst kuřata koupená v obchodech. "Předtím prochází přísnou veterinární kontrolou, žádná nakažená drůbež se na pulty nedostane," ujistil mluvčí.

Nemoc se vrátila po roční pauze
Právě úhyn krůt upozornil v červnu veterináře na vůbec první případ nákazy v českém velkochovu. Kvůli viru byly vybity desetitisíce ptáků na farmě v Tisové včetně tamních domácích chovů. - více zde

O týden později bylo nové ohnisko viru zjištěno na farmě v Noříně. - více zde

Ptačí chřipka se v tuzemsku poprvé objevila loni, tehdy ale zabíjela pouze volně žijící ptáky.

Zdroj: mapy.idnes.cz, © PLANstudio


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video