ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Asi 900 tisíc Čechů zneužívá psychoaktivní látky, často léky na úzkost

  • 115
V České republice je odhadem asi 900 tisíc lidí, kteří zneužívají psychoaktivní léky, jako jsou opioidní analgetika, sedativa a hypnotika. Na online konferenci Psychoaktivní léky 2020 to v úterý řekla národní koordinátorka pro protidrogovou politiku Jarmila Vedralová. Problém je podle ní rozšířený i v obecné populaci.

„Skutečně to není malá cílová skupina, které bychom se měli věnovat,“ řekla Vedralová. Téměř třetina lidí ze všech problematických uživatelů léků podle Vedralové užívá alprazolam, který se využívá k léčbě úzkostných poruch, zhruba 190 tisíc lidí pak lék s látkou zolpidem sloužící ke krátkodobé léčbě nespavosti.

Znetvoření, retardace. Tři tisíce dětí se takto rodí kvůli alkoholu u matky

Podle Vedralové jde i ve srovnání s dalšími závislostmi o výrazný problém. Alkohol podle ní nyní v Česku užívá škodlivě asi 800 tisíc lidí, dalších 100 tisíc pak denně pije nadměrné dávky. 

U nelegálních drog je asi 45 tisíc problémových uživatelů opioidů a pervitinu a zhruba 100 tisíc problémových uživatelů konopí.

Na hazardním hraní je podle ní závislých asi 100 tisíc lidí, na tabáku pak zhruba dva miliony lidí.

Vedoucí národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík řekl, že problematické užívání sedativ a hypnotik je rozšířenější mezi ženami a roste s věkem, nejvyšší je tak podle něj v nejstarších věkových skupinách. 

U lidí, kteří se se závislostí na lécích léčí, tvoří ženy asi dvě třetiny pacientů, u jiných návykových látek přitom jen zhruba třetinu. Se závislostí na psychoaktivních lécích se podle Vedralové léčí asi tři tisíce lidí ročně.

Vedralová doplnila, že v souvislosti s aktuálním děním a koronavirovou pandemií byl zaznamenán nárůst užívání psychoaktivních léků. „Zaznamenali jsme u aktivních uživatelů ještě zvýšené užívání a lze předpokládat, že dále poroste,“ řekla koordinátorka.

Cílem národní strategie proti zneužívání léků je podle Vedralové mimo jiné zvýšení informovanosti odborné i laické veřejnosti o rizicích, která jsou spojená s nadměrným užíváním léků nebo také posílení kontrolních nástrojů, například registru výdeje léků s omezením.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video