Adam Vojtěch v budově ministerstva zdravotnictví. (19. března 2020) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Omezení skončí nejdřív v půlce dubna. Hranice můžou být zavřené i roky

  • 3387
Přísná karanténní opatření se začnou rozvolňovat nejdříve od půlky dubna, pokud se nákaza zastaví. Hranice zůstanou zavřené měsíce, ne-li roky, uvedl Roman Prymula v Partii na Primě a Otázkách na ČT. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zavřené obchody a omezený volný pohyb navrhne zatím prodloužit do 1. dubna. Jako poslední se podle něj budou otevírat školy.

Lidé se musí připravit na to, že tvrdá opatření proti šíření nákazy poznamenají i letošní Velikonoce. „Zřejmě nebudou takové, jako jsme zvyklí. Budou bez návštěv a bez kostelů,“ upozornil ministr Vojtěch. 

Šéf krizového štábu Roman Prymula vyzdvihl, že opatření fungují, protože počet nakažených nestoupá exponenciálně, jak je tomu v mnoha jiných státech. Očekává, že se restriktivní opatření mohou začít uvolňovat nejdříve v první půlce dubna. Podmínkou ale je, že se do té doby ustálí počet nakažených, a to maximálně na 10 tisících. Prvním dobrým signálem bude nejvýše 8 500 nakažených na konci března.

Z 1047 nakažených koronavirem je nyní 74 v nemocnici. Z nich leží 19 na JIP, 11 na umělé plicní ventilaci a jeden pacient zůstává na mimotělním oběhu, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdravotníci podle Prymuly věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu. „Minulý týden jsem dostal informaci, že muž převezený do VFN selhává, že zřejmě zemře. Věnovali se mu s takovou péčí, že se stabilizoval,“ řekl. 

Roušky bude podle náměstka ministra zdravotnictví potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Zákaz vycházení podle něj není na místě, pokud lidé budou dodržovat stávající nařízení vlády. „Navrhnul bych ho vládě, pokud by bylo nakažených přes deset tisíc,“ uvedl.

Cestování může být omezené i dva roky

Vojtěch i Prymula se shodli, že opatření na hranicích budou trvat ještě dlouho. „My si nemůžeme dovolit mít další vlnu nemocných,“ řekl ministr. V Otázkách na ČT Prymula rozvedl, že v některých částech světa se může nákaza udržet i rok dva a stejně tak dlouhá proto může být nemožnost cestovat. „Letošní dovolená bude v tuzemsku,“ ujistil v Otázkách na ČT.

Policisté podle ministra vnitra dostali pokyn přísněji postihovat porušení nařízení vlády. Jan Hamáček to řekl v Otázkách. Vláda v pondělí zváží mimo jiné zákaz dojíždění pendlerů za prací do okolních států. Vedle ministra vnitra je pro zákaz i Roman Prymula. Ministr Vojtěch poznamenal, že se mezi pendlery objevily případy nákazy koronavirem.

Vojtěch zmínil, že jako poslední se budou opět otevírat školy. Nejspíše k tomu dojde až na přelomu května a června. Výuka by se poté mohla protáhnout i přes část letních prázdnin, doplnil Prymula. 

Ten také poznamenal, že by si díky tomu mohli odpočinout rodiče, kteří teď mají děti doma. Důležité podle něj je, aby se uskutečnily maturitní zkoušky. „To by proběhnout mělo, ostatní je věc diskuse,“ řekl.

Už ve středu Prymula odhadoval, že opatření potrvají ještě měsíc:

18. března 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video