Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První děti roku 2015 se narodily v Praze a Klatovech minutu po půlnoci

  12:21aktualizováno  16:41
Prvními dětmi roku 2015 v České republice jsou holčička z Prahy a chlapec z Klatov. Obě děti se narodily zhruba minutu po půlnoci. Několik krajů dostalo nové občánky ještě během první hodiny nového roku, ale třeba Liberecký kraj na novoroční děťátko čekal až do 10:30. Mezi letošními „prvňáčky“ jednotlivých krajů bylo stejně chlapečků i holčiček, sedm a sedm.
Karolína Maloušková je prvním letošním miminkem kraje Vysočina.

Karolína Maloušková je prvním letošním miminkem kraje Vysočina. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V Praze se první dítě nového roku narodilo v porodnici u Apolináře. Dívka Eliška má 48 centimetrů a 3170 gramů, řekl Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod kterou gynekologicko-porodnická klinika spadá. 

Chlapec se stejným časem narození, který přišel na svět v Klatovské nemocnici, váží 3,7 kilogramu a měří 54 centimetrů, informoval mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Porody doma

Zákaz domácích porodů je v pořádku, rozhodl soud ve Štrasburku

Happening za lepší péči o rodičky a svobodu výběru místa porodu (12. prosince. 2015)

„Na půlnoc jsme nečekali, to bychom ani nechtěli, maminka skutečně v té době rodila,“ řekl ráno primář porodnického oddělení klatovské nemocnice Bohumil Kuneš. Pokud mají některé děti stejný čas narození, nehraje se na vteřiny. Když je to nutné, například kvůli darům, rozhodne los.

„Podle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti se čas narození dítěte musí udávat pouze v minutách. Přesně na vteřiny to určit nelze,“ řekl šéf perinatologie u Apolináře Antonín Pařízek. „Pokud je třeba s časem narození spojen dar pro prvního občánka roku a dětí je v dané minutě více, určí první dítě los,“ doplnil.

V prvních hodinách letošního roku přišla na svět i holčička v plzeňské fakultní nemocnici. Narodila se v 0:47 po půlnoci a váží 2,72 kilogramu a měří 47 centimetrů. Ve Stodské nemocnici pak nad ránem přišel na svět malý Josef, váží 3,4 kilogramu a měří 52 centimetrů. Ostatní porodnice v Plzeňském kraji zatím na první letošní novorozence čekají.

V Karlovarském kraji se jako první v roce 2015 narodila Anetka Kočová v nemocnici v Sokolově.

A pět minut po půlnoci přivítali porodníci na svět první dítě Jihočeského kraje v táborské nemocnici. Chlapec Vojtěch váží podle mluvčí nemocnice Ivany Kerlesové 3,78 kilogramu.

Prvním občánkem Karlovarského kraje, narozeným v roce 2015, je holčička Anetka, která přišla na svět v 0:45 v sokolovské nemocnici.

Ve středních Čechách jsou první Nikola, Nikola a Nikolas

Ve Středočeském kraji se letos narodilo první dítě opět v Mladé Boleslavi. Chlapeček Nikola přišel na svět necelou hodinu po půlnoci, jen několik minut po něm se narodila v hořovické nemocnici holčička, které dali také jméno Nikola. Jméno třetího letošního středočeského novorozence zní také podobně, jmenuje se Nicolas a narodil se v Kolíně.

Nikola Jankovič se narodil v Mladé Boleslavi 58 minut po půlnoci.

“Maminka chlapečka Nikoly (50 centimetrů a 3550 gramů) z Mladé Boleslavi do porodnice jela na Silvestra večer, několik hodin se tedy nevědělo, zda miminko bude prvním letošním nebo naopak posledním loňským,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

První tři miminka od Klaudiánovy nemocnice dostanou poukázku do nemocniční lékárny a prodejny zdravotnických potřeb. „Vyměnit ji zde maminky budou moci například za krémy či jiné, pro miminka potřebné, zboží. Poukazy budou v hodnotě 5000 korun pro první miminko, druhá dvě dostanou poukázku na zboží za 2000 korun,“ dodala Hamáčková.

Karolína Maloušková je prvním letošním miminkem kraje Vysočina.

Vysočina odmění jako prvního letošního občánka holčičku Karolínku. Na svět ji přivítali v porodnici havlíčkobrodské nemocnice 44 minut po půlnoci. Děvčátko váží tři kilogramy, maminka Jana je ze Svratky na Žďársku, sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Jen minutu po pražské holčičce a klatovském chlapci se narodilo miminko v Královéhradeckém kraji v porodnici v Rychnově nad Kněžnou. Holčičku rodiče pojmenovali Andrea. Váží 2480 gramů a měří 47 centimetrů, sdělila mluvčí nemocnice Hana Voborníková.

První dítě v Pardubickém kraji se narodilo v 01:30 v pardubické nemocnici. Děvčátko dostalo jméno Elen, váží 3590 gramů a měří 50 centimetrů. O devět minut později přišla na svět holčička v Orlickoústecké nemocnici. První dítě dostává od pardubického hejtmanství tradičně hračku a finanční dar.

Ve Zlíně se během Silvestra narodilo devět dětí

Prvním letošním narozeným dítětem v Jihomoravském kraji se stal 25 minut po půlnoci chlapec Viktor. Na svět přišel ve Fakultní nemocnici Brno, váží 3450 gramů a měří 51 centimetrů. První dítě přímo z Brna se narodilo ve 4:05 a byl jím chlapec Oliver. „Vážil 3520 gramů a měřil 52 centimetrů,“ dodala mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

V Olomouckém kraji se letos jako první narodil Karel v porodnici v Jeseníku v 1:31. Chlapeček po narození vážil 3140 gramů a měřil 49 centimetrů. Přímo v Olomouci ve 2:15 přišla na svět holčička Sofie, která při porodu vážila 3740 gramů a měřila 52 centimetrů.

Malým rekordmanem novoročních miminek je Matěj, kterého maminka přivedla na svět v nemocnici v Prostějově ve 02:55 hodin. „Chlapec váží 4650 gramů a měří 54 centimetrů. Maminka je z Brodku u Prostějova,“ uvedla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Prvním miminkem roku 2015 Zlínského kraje je chlapeček Vít, který se narodil ve 02:37 v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

Ve Zlínském kraji je prvním miminkem letošního roku chlapec Vít. Na svět přišel v 02:37 v nemocnici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku a měl v tu chvíli 2600 gramů. Jen o něco později, ve 02:58, se v nemocnici v Kroměříži narodila dívka Amálie. „Holčička měří 49 centimetrů a váží 3480 gramů. Amálie i maminka Andrea, která žije v Žopech u Holešova, jsou v pořádku,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Klímová.

Chlapec Vojtěch, který přišel na svět v 09:59, byl prvním letošním dítětem narozeným ve zlínské krajské nemocnici. Na první dítě v roce 2015 čekal personál nemocnice dlouho, zato poslední prosincový den měl více práce. „Měli jsme celkem devět porodů a na svět přišlo devět dětí,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Zdeněk Adamík.

Prvním dítětem v Ústeckém kraji je holčička Terezka. Narodila se ve 3:10 v mostecké porodnici a po narození vážila 2590 gramů. “V 1:51 se sice narodila holčička Kristýnka v porodnici v Ústí nad Labem, rodina je ale z České Lípy. Holčička měří 47 centimetrů a váží 2750 gramů,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Loni byla prvním dítětem v Ústeckém kraji také Terezka.

Holčička Thuy Lan Tran

Nejdéle si ze všech krajů počkal na prvního občánka Liberecký kraj. V 10:28 se v nemocnici v České Lípě narodila holčička Thuy Lan Tran. Děvčátko je zdravé, měří 49 centimetrů a váží 3,06 kilogramu, řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

V Libereckém kraji to není poprvé, co je prvním dítětem cizinec. V roce 2013 byl prvním miminkem Ukrajinec. Malý Kýril se tehdy ale narodil podstatně dřív - už pět minut před 03:00 v liberecké krajské nemocnici. Měřil 50 centimetrů a vážil 3,5 kilogramu.

Předpisové miminko, chválí první novorozeně ostravský primář

Samí kluci se počátkem nového roku rodili v Moravskoslezském kraji. Jako první přišel na svět Matyáš v 01:49 v ostravské Fakultní nemocnici. „Matyáš měřil 50 centimetrů a vážil 3400 gramů. Prostě předpisové miminko,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

V Městské nemocnici Ostrava se v 03:28 narodil Vít. Měřil 51 centimetrů a vážil 3200 gramů. Jeho maminka přijela z Orlové na Karvinsku. „Naši porodnici si vybrala podle zkušeností. Už před dvěma a půl rokem u nás porodila své první dítě, dceru Elišku,“ řekla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová. V Karviné přišel v 05:13 na svět chlapeček Sebastian. Měřil 49 centimetrů a vážil 3330 gramů. Přesně hodinu po něm se narodilo první dítě i v Opavě: chlapeček Samuel měřil 50 centimetrů a vážil 3050 gramů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...