První česká záložna nemá peníze

Ostrava - Úřad pro dohled nad družstevními záložnami uvalil nucenou správu na ostravskou První českou záložnu, spořitelní a úvěrové družstvo. Kampelička měla 377 členů s vklady zhruba 17 milionů korun. Důvodem uvalení nucené správy je podle mluvčího především dlouhodobá platební neschopnost a neschopnost vyplácet splatné vklady členů záložny.

Nuceným správcem se stal Jaroslav Mayer. Jak sdělil mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevnmi záložnami Oldřich Zajíc, záložna rovněž prováděla obchody způsobem, který by mohl poškodit zájmy vkladatelů a ohrožuje bezpečnost a stabilitu družstevní záložny.

První česká záložna, která vznikla v lednu 1999 se základním kapitálem 200 tisíc korun, je tak momentálně osmou záložnou pod nucenou správou. Dalších 14 jich však již skončilo v konkursu. Výplaty klientů zkrachovalých záložen zprostředkovává Zajišťovací fond družstevních záložen.

Ten dosud zahájil výplaty šesti kampeliček. Klienti ostatních záložen, přihlášených do fondu, budou letos vypláceni postupně v pořadí, v jakém byly záložny přihlašovány do fondu. Celkem je pro výplaty určeno šest miliard korun, získaných vydáním státních dluhopisů.

Ve fondu je nyní 20 kampeliček. Během srpna by měly být zahájeny výplaty u dalších šesti, klienti zbylých záložen ve fondu by přístup k pojištěné části vložených peněz měli získat dokonce roku.

Členové kampeliček mají vklady pojištěny do 80 procent z výše vkladu nepřesahující 125 tisíc korun, nejvíce tak mohou získat zpět 100 tisíc korun. Klienti přitom požadují výplaty v plné výši. Vklady do 125 tisíc tvoří 70 procent veškerých peněz, uložených v záložnách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video