Volební model agentury Focus z přelomu června a července (14. července 2017).

Volební model agentury Focus z přelomu června a července (14. července 2017). | foto: Agentura Focus

Do Sněmovny by prošla SPD a Piráti, koalice KDU-ČSL a STAN by ostrouhala

  • 780
Volby do Sněmovny by na přelomu června a července ovládlo hnutí ANO s 29,3 procenta hlasů. O další místa by se dělila ČSSD, komunisté a občanští demokraté. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, který jako druhý ukazuje na možný historický úspěch Pirátů. Poslance by měla ještě TOP 09 a SPD Tomia Okamury.

ANO si proti minulému průzkumu Focusu téměř o procentní bod polepšilo, sociální demokraté naopak zhruba půl procentního bodu ztratili. Nyní měli 16,4 procenta. „Preference ANO oproti minulému výzkumu z května mírně narostly, nedosáhly však hodnot z dob před vládní krizí. Podpora sociálních demokratů je rovněž výrazně nižší ve srovnání s obdobím před vládní krizí,“ uvádí autoři průzkumu.

Pohoršila si také KSČM o víc než dva body na 11,8 procenta, podpora ODS - 10,9 procenta - zůstala téměř beze změny stejně jako koalice lidovců a STAN. Ta v průzkumu získala jen 7,6 procenta, což by ji do Sněmovny nedostalo - jako koalice potřebuje minimálně deset procent hlasů. „Ukazuje se, že podpora této koalice se v posledních třech měsících nijak výrazně nezměnila,“ napsal Focus, který v předchozím průzkumu strany zkoumal ještě zvlášť.

Straně TOP 09 přisoudil aktuální volební model 7,2 procenta, v květnu to bylo bezmála deset procent. Strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) by uspěla s 5,7 procenta a Piráti s 5,2 procenta.

Šance pro Piráty. Naposledy překročili pět procent v březnu

Průzkum agentury Focus je teprve druhý, který letos Pirátům přisuzuje šanci na usednutí ve Sněmovně. V březnu by podle zjištění STEM získali 5,5 procenta. Poté se strana opět propadla a nedostala se přes hranici pěti procent (více zde).

Průzkum se uskutečnil od 21. června do 2. července a zúčastnilo se ho 1 038 lidí ve věku od 18 let. Volební model pak vychází z odpovědí 543 dotázaných, kteří vyjádřili ochotu jít k volbám a zároveň měli vybranou stranu, které chtěli dát svůj hlas. Zájem jít k volbám má podle zjištění Focusu 62 procent lidí.

Volební model z přelomu června a července zveřejnila v pondělí agentura STEM. Hnutí ANO by podle něj získalo 32,9 procenta, druzí komunisté 14,3 procenta. Třetí ČSSD by měla 13,3 procenta a čtvrtí občanští demokraté 9,1 procenta. Koalice Lidovci a Starostové by se do Sněmovny ani podle tohoto volebního modelu patrně nedostala. KDU-ČSL by volilo 6,7 procenta obyvatel a STAN 1,9 procenta (více jsme psali zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video