Průzkum: Ve dvanácti krajích vítězí ODS

  • 130
Kdyby se do krajů volilo zítra, ve dvanácti krajích ze třinácti by vyhrála ODS. Jen na Vysočině by zvítězili komunisté. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury SC&C pro Českou televizi. Lidé půjdou ke krajským volbám 5. a 6. listopadu. V Praze se nevolí.

KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY - ZVLÁŠTNÍ PŘÍLOHA iDNES

Občanské demokraty by podle výsledků průzkumu volilo průměrně 31 procent lidí, necelých dvacet procent voličů by pak dalo hlas vládní sociální demokracii. Na třetím místě by skončili komunisté s průměrným ziskem osmnácti procent hlasů, uvedla televize.

Autoři průzkumu se dotazovali sedmi tisíc lidí ze všech krajů České republiky kromě Prahy.

V hlavním městě se totiž zastupitelstvo volí v jiném termínu než v ostatních krajích. Pražané své zástupce na magistrát volí v rámci komunálních voleb.

Volební účast by byla třetinová
Hodit hlasovací lístek do urny by ke krajským volbám přišla asi třetina voličů. Krajským zastupitelstvům však podle průzkumu důvěřují občané více Poslanecké sněmovně a Senátu. Polovina respondentů přesto neznala jméno hejtmana svého kraje.

Současně s krajskými volbami proběhne příští víkend i první kolo voleb do jedné třetiny Senátu.

Polovina lidí na Liberecku nezná kandidáty
Dobré vyhlídky ODS v krajských volbách potvrzuje i průzkum společnosti STEM, který se zaměřil na Liberecký kraj. Občanští demokraté tam mají podporu třiceti procent občanů.

Sociální demokracie může ve volbách počítat se čtrnácti procenty hlasů, komunisté s dvanácti. Těsně pod hranicí deseti procent se v průzkumu umístila Strana pro otevřenou společnost.

Podle analytiků STEM jsou lidé v Libereckém kraji o volbách špatně informováni. Týden před volbami nezná jméno žádného z kandidátů na hejtmana polovina voličů. Pokud však dostanou jmenný seznam uchazečů o funkci, dokáže si osmdesát procent lidí vybrat svého favorita.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video