Agentura Factum Invenio předpovídá ČSSD a KSČM 111 křesel ve dvousetčlenné Sněmovně.

Agentura Factum Invenio předpovídá ČSSD a KSČM 111 křesel ve dvousetčlenné Sněmovně. | foto: David Port

Průzkum předpovídá Sněmovnu čtyřem partajím a většinu levici

  • 1775
Aktuální průzkum agentury Factum Invenio nevěští nic dobrého zeleným ani lidovcům. Ani jedni by podle něj neprošli do Poslanecké sněmovny, v níž by usedli jen zástupci ČSSD, ODS, KSČM a TOP 09. Obě levicové strany by přitom složily pohodlnou, ač ne ústavní většinu.

Volby byl podle agentury vyhráli sociální demokraté se 32,6 % hlasů (80 mandátů). Druzí občanští demokraté by získali 27,2 % a 65 křesel, KSČM 13,8 % (31 poslanců) a TOP 09 11,9 % (24 mandátů).

Žádná další strana by se do Sněmovny nedostala. Levice by tak měla pohodlnou většinu 111 hlasů, ke většině ústavní by jí chybělo pouhých devět poslanců.

Odhadovaný výsledek KDU-ČSL je jen těsně pod pětiprocentní hranicí (4,6 % hlasů), může být ale důsledkem takzvané výběrové chyby. Strany, které nepřekročily pětiprocentní hranicí, by volilo celkem 14,5 % lidí, jejichž hlasy by tak "propadly".

Volební zisk ČSSD by nyní byl prakticky stejný jako v minulých volbách, kdy strana získala 32,3 % hlasů. Naopak ODS by si v porovnání s volbami v roce 2006 výrazně pohoršila, hlas jí tehdy dalo 35,4 % lidí. Pozice ODS se zhoršila i ve srovnání s minulými průzkumy, v červenci měla podporu 31,8 %.

Podpora KSČM je mírně vyšší než v posledních volbách (12,8 %), u KDU-ČSL kandidující společně s Evropskými demokraty naopak nižší (tehdy 7,2 %). Parlamentní Strana zelených zásadně ztratila a klesla na 3 % (tehdy 6,3 %).

Pokud jde o neparlamentní strany, další nárůst zaznamenala TOP 09, kandidující s podporou Starostů a nezávislých. Stabilní výsledky připisuje volební model také Věcem veřejným, kandidujícím společně s SNK-ED. Ve volbách by strany nyní předstihly i Stranu zelených, volilo by je 3,5 % lidí.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu zúčastnilo 61,8 % oprávněných voličů. To je téměř o tři procentní body méně než při volbách do Sněmovny v červnu 2006, kdy k urnám přišlo 64,5 % oprávněných voličů.

Průzkum proběhl na konci srpna a začátku září na reprezentativním vzorku 1 047 občanů ČR ve věku od 18 let na základě kvótního výběru.

Průzkum proběhl ještě před rozhodnutím Ústavního soudu o stížnosti poslance Melčáka, před schválením novely Ústavy a změnou postoje ČSSD k otázce předčasných voleb. Je proto možné, že nynější výsledky by se lišily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video