Jiří Paroubek a Mirek Topolánek

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek - Jiří Paroubek (vlevo) a Mirek Topolánek při volbě šéfa Sněmovny, ze které nakonec ČSSD stáhla jediného kandidáta. | foto: Michal Doležal, ČTK

Průzkum: ODS a ČSSD si v jednáních vedou podobně

  • 276
Občanští demokraté si vedou v povolebních jednáních lépe než ČSSD, myslí si podle Factum Invenio 16,7 procenta lidí. Sociální demokracie má o procento menší podporu. Dvě třetiny lidí nevědí, která z nejsilnějších stran vyjednává lépe.

Přibližně o procento více dotázaných hodnotí lépe počínání ODS (16,7 %), zatímco ČSSD si vede lépe podle 15,4 % respondentů.

Jen necelá pětina občanů podle průzkumu preferuje předčasné volby. Téměř třetina dotázaných ale očekává, že vývoj politické situace k nim směřuje.

Vznik vládní koalice ODS, zelených a lidovců si přeje 16,5 % lidí. Vznik menšinové vlády ODS si přeje asi osm procent lidí, přibližně stejný počet chce menšinovou vládu ČSSD.

Podle analytiků společnosti výsledky odrážejí setrvávající patovou situaci a nečitelnost povolebních jednání pro veřejnost.

Tazatelé se ptali 965 Čechů a Češek starších osmnácti let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video