Podle nového průzkumu se Češi sprchují neradi. Nebaví je to.

Podle nového průzkumu se Češi sprchují neradi. Nebaví je to. | foto: Profimedia.cz

Sprcha je pro Čechy nutné zlo. V koupelně je to nebaví, ukázal průzkum

  • 1843
Během cest v MHD se zdá, že hodně Čechů si pod pojmem sprchování představuje skoro zapovězenou aktivitu, které je třeba se zodpovědně vyhýbat. Společnost Henkel se rozhodla zjistit, jak to skutečně je, v exaktním průzkumu.

Výsledky této sondy mnohé vysvětlují. Skoro polovině Čechů je jedno, zda je venku třicet stupňů, nebo mráz, a myjí se stejně často. Každý pátý člověk se podle průzkumu v létě sprchuje jen obden, nebo dokonce v ještě delším intervalu.

Pozoruhodné je i srovnání regionů. V Libereckém kraji se téměř třetina lidí do koupelny nedostane v průměru ani jednou denně. Naopak nejvíc dbají na hygienu obyvatelé kraje Karlovarského. Celá třetina místních obyvatel se myje dvakrát, nebo dokonce vícekrát za den.

Průzkum ukázal, že Čechy pobyt v koupelně nebaví. Ani ty, kteří tam chodí často. Ve většině koupelen je během hygieny ticho. Pouze každý pátý Čech si koupel "zpříjemňuje" zpěvem. Naprostá většina Čechů dává přednost rychlému sprchování před dlouhým pobytem ve vaně.

Firmu Henkel původně zajímalo hlavně to, zda Čechy od častějšího mytí odvádí ekonomická krize. Ukázalo se však, že snaha ušetřit za vodu či šampon v tom zřejmě nebude.

Z průzkumu plyne, že Češi jsou za hygienické přípravky ochotni utrácet stejně jako třeba před třemi lety. Drogerie totiž překvapivě patří do jedné z mála kategorií, kde se na výdaje nehledí ani v době, kdy se musí šetřit.

"Češi jen přizpůsobili výběr svého nákupu a častěji preferují zboží, které je v akcích," vysvětluje Radka Šimánková ze společnosti Henkel. Škoda, že v tolika domácnostech "akční" kosmetika ve sprše spokojeně zapadává prachem. Povzbuzením je, že těch, kteří se polijí vodou aspoň jednou za den, je stále většina.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Henkel, průzkum

Video