Volební model - září 2019 (podle CVVM)

Volební model - září 2019 (podle CVVM) | foto: CVVM

Mimo Sněmovnu posílá lidovce, TOP 09 i hnutí STAN volební model CVVM

  • 1024
Největší podpoře se v září podle Centra pro výzkum veřejného mínění těšilo ANO se 30 procenty. Druzí Piráti a třetí ODS se od června propadli, posílily ČSSD a SPD. Podle volebního modelu CVVM by ale tři současné parlamentní strany za Sněmovny zcela vypadly. Lidovci, STAN i TOP 09. Tyto tři strany jednají o předvolebním bloku, ještě spolu s ODS.

KDU-ČSL i hnutí STAN by podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění dosáhly na 4,5 procenta, TOP 09 na 4 procenta.

„U KDU-ČSL, STAN a TOP 09 nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi politickými subjekty říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do Poslanecké sněmovny dostaly či nedostaly,“ napsalo do komentáře k průzkumu CVVM.

Piráti by podle Centra pro výzkum veřejného mínění získali 13 procent hlasů, o čtyři procentní body méně než v červnu. ODS by volilo 12 procent lidí, tedy o tři procentní body méně než před letními prázdninami. Podpora sociálních demokratů v září vystoupala na 9,5 procenta. KSČM a hnutí SPD měly po 8,5 procenta.

Do Sněmovny by se tak podle CVVM samostatně dostalo pouze šest stran. Nové hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího mělo ještě před oficiálním ustavením, které bylo v sobotu, šanci získat podporu 2 procent voličů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video