Andrej Babiš a Václav Klaus mladší

Andrej Babiš a Václav Klaus mladší | foto: koláž iDNES.cz

Babišovi a Klausovi mladšímu věří nejvíc lidí, ještě víc jim ale nevěří

  • 264
Z představitelů vysokých stranických funkcí mají u občanů největší důvěru premiér Andrej Babiš a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Vyplývá to z lednového průzkumu CVVM. Naopak nejvýznamnější pokles důvěry zaznamenal poslanec SPD Radim Fiala a předseda SPD Tomio Okamura.

Pomyslné vítěze průzkumu od sebe dělí pouze jediné procento. „Mezi představiteli parlamentních stran v lednu 2020 občané nejčastěji vyjadřovali důvěru Andreji Babišovi (40 %) a Václavu Klausovi mladšímu (39 %),“ uvádí CVVM.

Komu z nynějších stranických lídrů nejvíce věříte vy?

celkem hlasů: 7991
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 21. února 2020. Anketa je uzavřena.

Statisticky výrazně si polepšil nyní již bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který zaznamenal nárůst důvěry o 11 procentních bodů. Výborného v čele strany nahradil Marian Jurečka.

Podobně je na tom i předseda STAN Vít Rakušan (šest procentních bodů). Nárůst o pět procentních bodů při stejně velkém souběžném poklesu podílu nedůvěřujících CVVM zjistilo u Petra Fialy.

O čtyři procenta si polepšila Markéta Pekarová Adamová a Alexandra Udženija. „V případě Šárky Jelínkové byl zaznamenán pokles podílu nedůvěřujících o sedm procentních bodů,“ uvádí CVVM.

Z průzkumu nicméně vyplývá, že u všech politiků zařazených do průzkumu převažují lidé, kteří jim nevěří.

Tabulka

Nejvíce si v otázkách důvěry občanů pohoršil poslanec SPD Radim Fiala. V jeho případě průzkum zjistil zvýšení podílu nedůvěřujících o šest procentních bodů. U předsedy SPD Tomia Okamury CVVM zaznamenává snížení důvěry o čtyři procenta, celkově je však nedůvěryhodný pro zhruba dvě třetiny lidí.

Lednového šetření CVVM se zúčastnilo 1052 respondentů starších 15 let. Předložený seznam obsahoval jména 20 čelných představitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Do výzkumu byli zařazeni politici s formálně nejvyššími stranickými funkcemi, tedy všichni předsedové stran a první místopředsedové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video