Andrej Babiš má radost (i když ne z výzkumu, o němž je článek). Zhatit mu ji ale může odpor KDU-ČSL ke zrušení lustračního zákona.

Andrej Babiš má radost (i když ne z výzkumu, o němž je článek). Zhatit mu ji ale může odpor KDU-ČSL ke zrušení lustračního zákona. | foto: Michal Šula, MAFRA

ANO předběhlo o tři dotázané ČSSD, ODS by do Sněmovny neprošla

  • 188
Politické hnutí ANO se ve volebním modelu CVVM poprvé dostalo na první místo. O půl procentního bodu předstihlo sociální demokracii, uvádí výzkum. Tazatelé sbírali odpovědi veřejnosti mezi 11. a 18. listopadem.

Podle volebního modelu CVVM drželo v polovině listopadu hnutí ANO první příčku ve volebním modelu s podílem 24,5 % hlasů, druhá ČSSD měla 24 %. Komunistům výzkum přisoudil 18 %, TOP 09 devět procent, křesťanským demokratům sedm a Úsvitu šest.

Pro ODS má model CVVM jen čtyři procenta přízně voličů, občanští demokraté by tak podle něj na sněmovní křesla nedosáhli. Výzkum, jehož se účastnilo 941 respondentů s volebním právem vybraných kvótním výběrem, ještě uvedl procentuální výsledek zelených (3 %), Pirátů (2,5 %) a Svobodných (1 %).

Celý výzkum CVVM

Podrobná data o výzkumu včetně metodiky

Poslední zmiňovaná strana chystá na tento víkend volební sjezd, na kterém se bude volit předseda, přičemž jediným kandidátem nyní je stávající šéf Petr Mach.

Rozdíl mezi ANO a ČSSD je minimální. Půl procentního bodu totiž ve vzorku rozhodnutých voličů, z něhož se počítá volební model (těch bylo 570) této velikosti činí tři dotázané. Vzhledem k tomu, že výsledky ve volebním modelu jsou zaokrouhlená na poloviny procent, je možné, že skutečný rozdíl byl například čtyři či pět dotázaných. Na tom, že tak malý rozdíl je pod hranicí statistické chyby, se samozřejmě nic nemění.

Není bez zajímavosti, že sociální demokracie oproti volebnímu zisku statisticky relativně významně posílila, a to o tři a půl procentního bodu. U hnutí ANO může být důvodů pokračujícího růstu více - určitá setrvačnost v "nabalování" voličů, obnovené turné po republice a kontakt s voliči či výrazná viditelnost hnutí, které vyjednává o vládě.

Výzkum nicméně není tak hloubkový, aby účinek jednotlivých faktorů, které mohou ovlivňovat úspěšnost hnutí a stran v modelu, změřil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video