Tisková konference ohledně kauzy Čapího hnízda a vyjádření Babiše mladšího (15....

Tisková konference ohledně kauzy Čapího hnízda a vyjádření Babiše mladšího (15. 11. 2018). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Babiš rozděluje společnost, ale zlepšil výběr daní, ukázal průzkum

  • 856
Agentura Median provedla průzkum, který hodnotí vnímání osobnosti Andreje Babiše veřejností. Nejvíce negativně podle výzkumu lidé označují to, že Babiš rozděluje společnost a figuruje ve střetu zájmů. Více než polovina respondentů souhlasila s tím, že premiér zlepšil výběr daní a zlepšil ekonomickou situaci Česka.

Průzkumu se účastnilo 1 015 respondentů a hodnotili u Andreje Babiše pozitiva a negativa a možné dopady případného konce vlády a také to, jak události posledních dní ovlivní oslavy 17. listopadu.

Výzkum ukázal, že s Andrejem Babišem je spojen u velkého procenta účastníků výzkumu spojen názor na pokračování vlády. Více než devadesát procent těch, kteří ho hodnotí velmi pozitivně si přeje pokračování vlády beze změn zatímco 71 procent respondentů, kteří Babiše hodnotí velmi negativně si přejí konec vlády.

Podle respondentů by na případném konci vlády nejvíce „vydělá“ pravicová opozice nebo ti, kteří chtějí korumpovat politiky a úředníky. To si myslí nejvíce voliči ANO, ČSSD a KSČM. 

Jedenáct procent dotázaných si také myslí, že z možného konce Babišova kabinetu může profitovat prezident Miloš Zeman a deset procent si myslí, že by na tom vydělali extrémisté. Podle průzkumu si také 30 až 40 procent opozice myslí, že by mohly změny na politické scéně posílit demokracii v Česku.

Jak ovlivní kauza Čapí hnízdo oslavy 17. listopadu?

Kdo může na možném pádu vlády vydělat

Výzkum se také ptal na to, jak mohou poslední události kolem Andreje Babiše ovlivnit oslavy 17. listopadu. Téměř polovina (49 procent) si myslí, že myslí, že se na podporu nebo proti Andreji Babišovi mohou v rámci oslav 17. listopadu organizovat pochody, jen 29 procent se domnívalo, že nové skutečnosti budou tématem setkání k 17. listopadu a 19 procent se naopak domnívá, že události se do oslav nijak nepromítnou.

Nejpozitivněji Babiše hodnotí voliči ANO a levice

V otázce na výběr daní 27 procent označilo, že s tímto výrokem určitě souhlasí a 35 procent spíše souhlasí (dohromady 62 procent). S tím, že zlepšil ekonomickou situaci Česka určitě souhlasí 24 procent respondentů, 34 procent spíše souhlasí (celkem 58 procent).

O něco méně dotázaných (35 procent) se domnívá, že omezil korupci, 14 procent s tím určitě souhlasilo a 21 procent spíše souhlasilo. U této otázky však polovina dotázaných odpověděla negativně (shodně 25 procent odpovědělo, že spíše nesouhlasí a určitě nesouhlasí).

Jak vnímáte Andreje Babiše v pozici premiéra?

Negativně u Babiše 70 procent respondentů vnímá to, že rozděluje společnost (34 určitě souhlasí, 36 spíše souhlasí). Pouze o jedno procento méně lidí si myslí, že je ve střetu zájmů, 41 procent určitě s tímto tvrzením souhlasí, 28 spíše souhlasí. S tím, že Babiš ovlivňuje média určitě souhlasí 35 procent respondentů a 27 procent spíše souhlasí (dohromady 62 procent).

Průzkum se také zabýval tím, jak moc pozitivně hodnotí premiéra voliči jednotlivých stran. Téměř všichni voliči ANO (96 procent dotázaných) si myslí, že Babiš zlepšil výběr daní, s tím souhlasí více než tři čtvrtiny (76 procent) voličů CŠSD a KSČM. Velké procento dotázaných, kteří volí ANO, také souhlasí tím, že zlepšil ekonomiku Česka (94 procent souhlasí) a také s tvrzením, že pomohl ke stabilnějšímu vládnutí v ČR.

S tvrzením, že Babiš zlepšil výběr daní souhlasí také 76 procent levicových voličů a 62 procent z nich si myslí, že zlepšil ekonomickou situaci Česka. Pouze šest procent dotázaných, kteří jsou voliči ANO si myslí, že omezuje demokracii a může za pokles politické kultury.

Voliči ČSSD a KSČM nejvíce nesouhlasí s voliči ANO v otázce rozdělování společnosti, střetu zájmů, poklesu politické kultury, omezování demokracie i ovlivňování médií. To, že Babiš rozděluje společnost a je ve střetu zájmů si myslí kolem 70 procent voličů levice a 61 procent si myslí, že ovlivňuje média.

Jak vnímáte Andreje Babiše v pozici premiéra podle volené strany.

Voliči opozičních stran se s příznivci ANO zhruba v polovině případů shodnou, že Babiš zlepšil výběr daní a část z nich si myslí, že zlepšil ekonomickou situaci země. To si myslí 34 procent dotázaných, kteří volí ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a 49 procent voličů Pirátů a ostatních stran.

Jinak se ve většině otázek názory voličů ANO s voliči opozice velmi rozcházejí. Přes devadesát procent dotázaných voličů pravicových stran si myslí, že Babiš rozděluje společnosti, je ve střetu zájmů a ovlivňuje média. To si myslí také kolem 80 procent voličů Pirátů a ostatních stran.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video