Pochod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů i translidí (LGBT) Prague Pride...

Pochod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů i translidí (LGBT) Prague Pride (12.8.2017). | foto:  František Vlček, MAFRA

Byla chyba, že jim policie znemožnila účast na Prague Pride, rozhodl soud

  • 16
Obvodní soud pro Prahu 7 v úterý nepravomocně rozhodl o tom, že policie zasáhla do práv osmi lidí, když je v roce 2014 nevpustila na průvod Prague Pride, kde chtěli proti akci protestovat. Žalobcům ale soud nevyhověl v přiznání náhrady nemajetkové újmy. Proti rozhodnutí mohou obě strany podat odvolání.

Ústavní soud ve svém rozhodnutí v létě 2019 konstatoval, že policie má právo někomu prostřednictvím výzvy nařídit, aby nevstupoval na konkrétní místo, musí ale buď reagovat na chování daného člověka, nebo musí mít důvodné podezření, že má osoba v úmyslu použít násilí, případně násilím vyhrožovat anebo jinak narušit pokojné shromáždění. Právě právním názorem Ústavního soudu se v úterý obvodní soud řídil.

Soudce Jan Kobera tak v úterý rozhodl, že žaloba byla důvodná a výzva policie nebyla v souladu se zákonem. Policie podle něj měla mít konkrétní skutkové poznatky o tom, že by ze strany protestujících proti průvodu mohlo dojít k násilnému jednání.

Žalobci požadovali za zásah do svých práv i náhradu nemajetkové újmy 20 tisíc korun, tu jim však soud nepřiznal. Ministerstvo vnitra, pod které policie spadá, jim musí zaplatit pouze náhradu nákladů řízení. Jednomu z žalobců ale soudy už v minulosti přiřkly pět tisíc korun za to, že byl neoprávněně zbaven osobní svobody.

Policie jí znemožnila protestovat při Prague Pride. Soud se ženy zastal

Prague Pride je akcí na podporu sexuálních menšin. Policie chtěla v roce 2014 předejít konfliktům. Na trasu průvodu nepustila ani další lidi, kteří měli v plánu vyjádřit nesouhlas. Průvodu na podporu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů se zúčastnilo v roce 2014 asi 15 až 17 tisíc lidí. Policie zadržela 15 protestujících.

Jak to v roce 2014 vypadalo:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video