Odmítnutí očkování dětí už nemusí pro rodiče znamenat pokutu.

Odmítnutí očkování dětí už nemusí pro rodiče znamenat pokutu. | foto: Profimedia.cz

Průlomový verdikt: za odmítnutí očkování dítěte nehrozí rodičům pokuta

  • 929
Nejvyšší správní soud dal minulý týden poprvé za pravdu rodičům, kteří odmítají povinné očkování pro své děti. Soud rozhodl, že stát nemůže rodiče trestat, protože povinnost děti očkovat je pouze ve vyhlášce. "Pokud si chce stát tu povinnost vynucovat, musí to být upraveno na úrovni zákona," řekl soudce NSS Jaroslav Vlašín.

Verdikt soudu je po mnoha podobných sporech prvním, který se přiklonil na stranu rodičů odmítajících očkování svých dětí. Nejvyšší správní soud ministerstvu zdravotnictví vzkázal, že povinnost očkování musí přejít z vyhlášky do zákona, jinak nemá stát na udělování pokut právo. Informaci přinesly Lidové noviny.

"Za porušení takového zákona pak může stát sankcionovat. Musí se ale smířit s tím, že pokud by se prováděla změna, bude to obtížnější," řekl pro LN Jaroslav Vlašín, předseda senátu Nejvyššího správního soudu, jenž měl případ na starosti.

Ulevit se tak může rodině Čechových. Gabriela a Vilém Čechovi odmítli očkování svých dětí a za to si před dvěma lety "vysloužili" od hygienické stanice pokutu ve výši 8 tisíc korun. Proti té se bránili u Městského soudu v Praze, ten však jejich žalobu proti ministerstvu zdravotnictví zamítl.

Případ se teď vrátí zpět k pražskému soudu, který se musí ve svém novém rozhodnutí řídit verdiktem Nejvyššího správního soudu. Ministerstvo zdravotnictví situaci zatím odmítá komentovat. "Nejdříve to musí probrat naši právníci," řekl Lidovým novinám ministerský mluvčí Vlastimil Sršeň.

"Vyhláška odporuje Listině základních práv a svobod"

U soudu pomáhala Čechovým Liga lidských práv. Ta argumentovala upozorněním, že ministerská vyhláška o povinnosti očkovat děti odporuje čtvrtému článku Listiny základních práv a svobod. Ten jasně určuje, že povinnosti mohou být ukládány pouze na základě zákona.

"Pomáháme nejen Čechovým, ale také dalším rodinám. Současná právní úprava totiž podle našeho názoru nerespektuje lidská práva. Tento systém represí neplatí nikde v západních zemích. Ty by nám měly být vzorem," řekla iDNES.cz právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Zároveň dodala, že verdikt Nejvyššího správního soudu ukončí současný přístup hygienických stanic, které pokuty za neočkování často rozdávají. "Tuto pokutu můžete dostat i jako dospělý, pokud nepodstoupíte povinné očkování," upozornila Candigliota na fakt, že povinné očkování se netýká jen dětí.

Bez očkování děti do školky nesmí

Čechovi ale mají další problém - jejich děti nemohou chodit do školky, protože ta je odmítá přijmout právě z důvodu chybějícího očkování. Právnička ligy lidských práv upozornila na zajímavý paradox: "I kdyby těm dětem chybělo jedno jediné očkování, například proti tolik diskutované tuberkulóze, do školky je nevezmou."

V západních zemích je prý jiná situace. "Například na severu Itálie neočkované děti klidně do školky mohou, zákaz přichází až v momentě rozšíření nějakého epidemiologického onemocnění," vysvětlila iDNES.cz Candigliota.

Situace je podle ní v České republice taková, že děti jsou za neočkování zbytečně trestány. "Vždyť se mohou stýkat s jinými dětmi venku, v odpoledních kroužcích a kdekoliv jinde. Proto nechápu, proč by nemohly neočkované děti do školky," nechápe zástupkyně Ligy lidských práv.

Očkování jen s informovaným souhlasem

Situace se možná změní zanesením povinnosti očkování do zákona. Liga lidských práv to však odmítá. "Nikdo by neměl být trestán za to, že očkování odmítne. Je to otázkou široké diskuse, nicméně si myslíme, že lékaři by měli očkovat děti na základě souhlasu jeijch rodičů. Ti by však měli být doktorem předem informováni o všech rizicích," upozornila Candigliota.

Problémy s očkováním nejsou časté, ale přesto se vyskytují. "Jsme v kontaktu s rodinou, kde po aplikaci dávky hexavakcíny ochrnulo do té doby úplně zdravé dítě," uvedla právnička. Rodina prý zvažuje právní kroky, ale neví, proti komu.

"Stát za očkování dětí nepřevzal žádnou zodpovědnost. Převzal ji pouze v případě prasečí chřipky, kdy chtěl lidi přesvědčit, aby se nechali očkovat. Teď je za následky očkování zodpovědný pouze lékař. To je ale nespravedlivé, protože on nemá na výběr - očkovat musí," vysvětlila nesnadnou situaci právnička.

Měl by stát pokutovat rodiče, kteří odmítnou povinné očkování svého dítěte?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 20. srpna 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2890
ANO
ANO 1968

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video