Diskuze

Průlomový verdikt: za odmítnutí očkování dítěte nehrozí rodičům pokuta

Nejvyšší správní soud dal minulý týden poprvé za pravdu rodičům, kteří odmítají povinné očkování pro své děti. Soud rozhodl, že stát nemůže rodiče trestat, protože povinnost děti očkovat je pouze ve vyhlášce. "Pokud si chce stát tu povinnost vynucovat, musí to být upraveno na úrovni zákona," řekl soudce NSS Jaroslav Vlašín.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Machalu

30. 7. 2010 17:01
3/3 I lékaři nejsou jednotní

3/3 Dle lékaře z plicního je nakažení se černým kašlem pravděpodobnější. Nyní je povinnost dítě proti TBC naočkovat do druhého roku života, i z toho jasně plyne, že není nutné dítě naočkovat ihned v porodnici, stejně tak pokud dítě není po porodu zdravé, očkování proti TBC se posouvá. Já osobně, dle toho, co jsem do této doby o této problematice nastudoval a z vlastní zkušenosti, se taktéž přikláním ke změně očkovacího kalendáře tak, aby se TBC očkovalo později. Dítě jsme nechali naočkovat do 6tého týdne, reakce se ale špatně hojila a celé očkování se tím posunulo. Každopádně jsem pro očkování, ale jen nezbytného, nikoliv proti všemu, co je dnes možné. Průběh leckerých dětských nemocí je méně vážný, než případná rizika spojená s očkováním, proto bych například proti planým neštovicím očkovat dítě nenechal, ty se s pudrem dají dobře zvládnout.

0 0
možnosti

Machalu

30. 7. 2010 17:01
2/3 I lékaři nejsou jednotní

Ovšem neonatolog a plicař byli spíše proti, navrhovali  odložení očkování proti TBC až po sadě základního očkování. Lékař z plicního jako důvod uvedl, že pokud by dítě mělo poruchu imunitního systému, což se u novorozence nedá poznat, naočkování by pro něj mělo fatální následky. Proto část odborníků je pro změnu očkovacího kalendáře tak, aby se TBC očkovalo až po sedmém měsíci života dítěte, vede se o tom odborná diskuse a tlačí se na ministerstvo zdravotnictví. Dalším důvodem odkladu je, že pokud nastanou komplikace s hojením očkování proti TBC, posouvá se celé další očkování o dobu, než dojde k úplnému zhojení reakce a to může být někdy třeba i několik měsíců. Tím je i hexavakcína, která následuje po TBC a mmj. obsahuje i látku proti černému kašli, očkována později a je tedy zvýšené riziko, že dítě může tuto nemoc chytit.

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 17:06
Re: 2/3 I lékaři nejsou jednotní

neonatolog neboli pediatr specializovany na novorozence mel pravdu a nevybocil z vyhlasky-prvni ockovani proti tbc je do dvou let veku ditete.cili si to nijak neodporuje

0 0
možnosti

Machalu

30. 7. 2010 17:00
1/3 - I lékaři nejsou jednotní.

1/3 O tom, zda očkovat/neočkovat a co je a není vhodné by měli rozhodnout lékaři znalí věci. Jako laik, i když si problematiku nastuduji, nemám šanci zcela relevantně z lékařského hlediska posoudit, zda to či ono očkování je nutné, či nikoliv. Problém ale je, že ani lékaři se v oblasti očkování často neshodují a zodpovědný je nakonec jen rodič. O to více jsou pak rodiče na vážkách v tom, zda nechat své dítě očkovat na tu či onu nemoc nebo ne, když ani od lékařů nedostanou jednoznačnou odpověď. Na druhou stranu, lidské tělo není stroj a tak nikdo, ani lékař, Vám nikdy nezaručí, že se po naočkování nevyskytnou komplikace.

V nedávné době jsme řešili otázku očkování proti TBC našeho novorozeného dítěte, věc jsem diskutoval s pediatrem, neonatologem a lékařem z kalmetizační stanice. Standardní postup, dle očkovacího kalendáře je, je-li dítě zdravé, očkuje se ještě v porodnici. V porodnici nás do očkování proti TBC tvrdě tlačili, pediatr byl taktéž spíše pro očkování v porodnici.

0 0
možnosti

Vegan power

30. 7. 2010 17:23
Re: 1/3 - I lékaři nejsou jednotní.

Vidíte, v porodnicích do očkování proti TBC tvrdě tlačí a přitom skutečné kapacity toto očkování už léta nedoporučují a varují před ním, neboť už 8 dětí na očkování zemřelo, vakcína způsobuje i vážné komplikace a očkování je prakticky neúčinné. Očkování prosazují jen plicaři, kteří z toho mají nemalé peníze, nikdo jiný z odborníků (ani pediatři, ani epidemiologové). A zase je třeba zopakovat - nikde jinde v západní Evropě se TBC plošně neočkuje, přesto je tam výskyt většinou nižší než u nás.

0 0
možnosti

antigogo

30. 7. 2010 16:30
V tom případě bych zakázal

i udržování předčasně narozených v inkubátorech - tolik farmak a není to přirozené, stejně tak i operace vrozených vad. Zlepší se genetický fond a bude. To jsou také FAKTA.

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 16:37
Re: V tom případě bych zakázal

R^R^R^

0 0
možnosti

Vegan power

30. 7. 2010 16:19
Fakta

Očkování není bezpečné - někdy mohou v důsledku očkování nastat opravdu vážné komplikace a dítě zůstane poškozené na celý život, ale hovoří se i o náhlém úmrtí novorozence, astmatu, autismu, alergiích, ekzémech apod. jako následcích očkování... Jak stát může za této situace očkování nařizovat, když pak tyto rodiny neodškodní?

Pravdivé informace o očkování rodiče nedostávají - pediatři jim jen řeknou, že očkovat se "musí" a kdy mají přijít na očkování, možná jim řeknou, jak je závažná nemoc, proti které se očkuje. Ale neřeknou jim většinou ani slovo o rizicích vakcín.

Složení vakcín - málokdo ví, že vakcíny obsahují jedovaté látky a části těl zvířat - vakcíny se vyrábí s použitím zvířecí krve, na opičích ledvinách apod. Je velké podezření, že vir HIV byl přenesen z opic na člověka díky vakcínám.

Vakcíny nejsou řádně testované - tedy možná na zvířatech, která reagují naprosto jinak než děti a navíc nikdo neví, jaké mají důsledky z dlouhodobého hlediska. Takové studie prakticky neexistují

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 16:22
Re: Fakta

musis chtit klinicky testovanou a slozeni vakcin?ty bys to vazne nejake madam s miminem dokazal rict?to klobouk dolu:-/pro lidi je lepsi nevedet spoustu veci

0 0
možnosti

Tectosagos :

30. 7. 2010 15:27
"zákaz vstupu do školky až při rozšíření onemocnění"

To určitě, až když kvůli nenaočkovaným vypukne epidemie. Rv   Děkujeme, táhněte někam na vlastní ostrov s neštovicemi, tuberou, tetanem, ...

"Vždyť se mohou stýkat s jinými dětmi venku. Proto nechápu, proč by nemohly neočkované děti do školky," nechápe zástupkyně.  - Protože trajdání venku se nedá zabránit, na rozdíl od vstupu do školy, huso!

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 15:29
Re: "zákaz vstupu do školky až při rozšíření onemocnění"

skolky maji totiz takove smernice.proste cesko nema koncepci a dela prapodivna nekoherentni nesystemove kopance:-/napred by meli domyslet vse,a pak neco vydavat a rusit!!

0 0
možnosti

Tectosagos :

30. 7. 2010 15:21
kdo se nenaočkuje, ať si zaplatí léčení.

0 0
možnosti

khaki1

30. 7. 2010 15:22
Re: kdo se nenaočkuje, ať si zaplatí léčení.

Jak to budeš vymáhat od těch, co na to nebudou mít?

0 0
možnosti

Grumpa

30. 7. 2010 15:16
je pokuta naplněním povinnosti?

Žasnu nad ostrou diskuzí. Asi všem ale uniká podstatný fakt, že za neočkování dostanou rodiče pokutu, ne že je dítě násilně a proti jejich vůli oočkováno.

Má-li tedy někdo vítr z toho, že mezi námi běhají neoočkovaní jedinci, měl by požadovat skutečně povinné očkování a ne pokutu, kterou navíc starostliví rodiče milující své dítě rádi zaplatí, jen když ho nebudou muset očkovat. Protože s tím prostě nesouhlasí a mají k tomu své důvody.

0 0
možnosti

fitzie

30. 7. 2010 15:19
Re: je pokuta naplněním povinnosti?

a co hůř, i pro neočkované děti platí povinná školní docházka.

0 0
možnosti

Chi-le RF

30. 7. 2010 15:07
Ockovat x Neockovat --> Zisky x Rizika ockovani

Situace kolem ockovani u nas je bohuzel hodne pokrivena. Tento verdikt vede spravnym smerem.

Az odpadne nesmyslna(leckde v evrope skutecne nemyslitelna) buzerace ze strany statu, budou se moci rodice soustredit na to podstatne.

Ockovat x Neockovat --> Zisky x Rizika ockovani...

Nas tento druh uvazovani primel nektera ockovani "nasadit". A to i presto, ze patrime spise k odpurcum povinneho ockovani.

Jen je dobre si uvedomit, ze i pres velmi prisny kontrolni mechanismus, kteremu leciva podlehaji, jde stale o "vyrobek" a tedy generovany zisk na strane farmacutickych firem. A tomu i odpovida medialni masaz. Potom bude jednodussi udelat si vlastni nazor na celou vec a nest skutecnou zodpovednost za zivot svuj a svych deti.

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 15:09
Re: Ockovat x Neockovat --> Zisky x Rizika ockovani

jedine spravne slovo v tvem prispevku je slovo-zisk;-)tak si to preber

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 14:54
jiste,prestante ockovat deti zrovna ted,kdy vam

hrozi pokles lekarske pece a narust imigrace z rizikovych oblasti,fakt skvely

0 0
možnosti

Kocka Domaci Angorka

30. 7. 2010 14:55
Re: jiste,prestante ockovat deti zrovna ted,kdy vam

aspon to prvni ve dvou letech by meli nechat povinne!!

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!