ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Vozidla taxislužby už nebudou muset mít taxametr, schválili poslanci

  • 27
Poslanci schválili zákon, který srovná podmínky provozování běžných taxislužeb. Zjednoduší je ve prospěch alternativních přepravců, které k objednávání i placení využívají výhradně mobilní aplikace, jakou jsou třeba Uber, Bolt či Liftago. Vozidla taxi už totiž nebudou muset mít taxametr, ale postačí mobilní aplikace.

Klíčovou změnou v novele je zrušení povinnosti vést záznam o provozu vozidla. Auta taxislužeb tak už nebudou muset mít taxametry jako dosud.

Místo povinné střešní svítilny s nápisem TAXI budou muset být nově všechny taxíky označeny evidenční nálepkou, kterou bude vydávat místní dopravní úřad za zhruba 500 korun. Platilo by to ale pouze pro taxikáře, jejichž služby si zákazníci budou objednávat elektronicky. Střešní svítilnu tak budou nadále mít vozy taxi, které si lidé zastaví na ulici.

Obce nebudou moci nařizovat barvu a velikost vozů. Omezit by se měla také pravomoc obcí stanovit jako podmínku znalost místopisu. Změnu zákona o silniční dopravě, kterou schválila Sněmovna, teď posoudí Senát.

Novela počítá s odpovědností provozovatelů taxislužby za to, že služby budou poskytovat pouze řidiči s oprávněním. To se dotkne především alternativních přepravců, kteří budou ručit za to, že služby poskytuje řidič se všemi potřebnými doklady.

Při schvalování podle předpokladů neprošly pozměňovací návrhy, proti kterým vystoupil ministr dopravy Vladimír Kremlík a zajistil si u poslanců napříč stranami jejich nepřijetí. Neprošel tak třeba návrh, který by umožnil, aby bylo možné požádat o taxikářskou licenci mimo trvalé bydliště v kterémkoliv českém městě. Poslanci odmítli i nápad na vzájemné půjčování vozidel mezi taxikáři. (O sporných bodech novely čtěte zde)

Kvůli novele rušící taxametry demonstrovali taxikáři v Praze letos v dubnu:

8. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video