Testování na protilátky proti viru SARS-CoV-2 se dělá i z pár kapek krve. Jejich měření dělali i na Výstavišti v Brně. (12. listopadu 2020) | foto: Profimedia.cz

Kolik mám protilátek? Lidé vyhledávají testy i kvůli třetí dávce očkování

  • 701
V České republice se protilátky neuznávají jako doklad o bezinfekčnosti. Tisíce lidí měsíčně si nicméně nechávají z krve změřit jejich množství. Nejčastějším důvodem je, že zkrátka chtějí vědět, zda covid-19 prodělali. V poslední době je však množství protilátek v těle zajímá i kvůli třetí dávce očkování proti koronaviru. Testy však pojišťovny neproplácí.

„Měl jsem kompletní ukončené očkování před prázdninami, posléze jsem byl zkraje léta na dovolené ve Španělsku a když jsem se vrátil, měl jsem covid pozitivní test,“ vypráví Martin M. Průběh nemoci byl lehčí, měl červené oči, zvýšenou teplotu, kašel. Na dva týdny také ztratil čich. 

„Pak mě kolega v práci navedl, že v mém případě by mohlo být zajímavé si nechat změřit protilátky,“ popsal. Výsledek? „Vyšla mi hodnota 3300 AU/ml, což je hodnoceno jako ‚silně pozitivní na protilátky‘,“ dodal. 

Za test tehdy zaplatil 450 korun a nyní plánuje, že se nechá otestovat na protilátky ještě jednou, ale až v době, kdy bude mít před třetí dávkou vakcíny. „Pokud je budu mít vysoké, zvářím, zda jít na třetí dávku vakcíny,“ uvedl.   

Soud odmítl uznat protilátky. Rozhodl o již neplatném opatření

O protilátkách se v Česku diskutuje zejména s ohledem na očkování. Ti, kteří se nechali otestovat a vyšly jim vysoké hodnoty, totiž argumentují, že očkování nepotřebují. 

Takto se v minulosti například vyjadřoval i šéf SPD Tomio Okamura. Velký zájem o testování mezi lidmi o protilátky nicméně není, zejména kvůli tomu, že se protilátky v Česku neuznávají. 

Zájem kvůli třetí dávce

„Každý měsíc otestujeme nižší stovky lidí,“ uvedl Michal Mikšík, mluvčí GHC Genetics. Testování společnost nabízí na svých vybraných odběrových místech, například na ruzyňském letišti. 

„Lidi zajímá, kolik protilátek se jim vytvořilo po očkování zejména s ohledem na třetí dávku. Měli třeba po očkování silnější vedlejší reakci a chtějí se poradit s lékařem, zda nemají ještě počkat. Dále jsou to lidé, které zase zajímá hladina protilátek po prodělaném onemocnění,“ popsal. Nejméně je těch, kteří chtějí využít výsledek pro cestu například do Rakouska, kde se protilátky uznávají. 

V lidském těle se po prodělané infekci objevuje několik typů protilátek. Podle toho, jaké protilátky chcete zjistit, nabízí odběrová zařízení různé testy. Otestovat se nicméně můžete i na všechny druhy protilátek. 

Například Synlab nově od září nabízí komplexní test, který dokáže rozeznat více druhů protilátek, včetně mutací viru delta. Pacientům tak laboratoř dokáže říct, zda je účinnost jejich protilátek vůči deltě nižší. 

Podle Anabely Čížkové, vedoucí laboratoře Synlab, lidé vyhledávají testy na prodělání kvůli tomu, že si chtějí ověřit, zda nemoc skutečně mají za sebou. Protilátky nevydrží v těle navěky. Výsledky testů v Synlabu podle Čížkové potvrzují, že zvlášť u starších lidí ochrana poskytnutá vakcínou relativně rychle klesá.

  • Cena testu na protilátky se liší podle odběrové laboratoře a typu odebraných protilátek. 
  • Protilátky v těle zůstávají i několik let.
  • Test na protilátky si hradíte sami.

„Doporučujeme pacientům, kteří mají protilátky, nebo si je chtějí nechat zkontrolovat, cyklus v rozmezí tří měsíců,“ uvedla s tím, že nemá smysl chodit na test dřív. 

Synlab upozorňuje, že pokud člověk má protilátky proti onemocnění covid-19, neznamená to, že by se člověk nenakazil. Virem se může člověk nakazit i v případě vysoké hladiny ochranných látek, průběh nemoci nicméně bude lehčí. 

Studie protilátek

Jak je to v Česku s protilátkami, má také zjistit studie ministerstva zdravotnictví. Zúčastnit se jí má přibližně 8 tisíc Čechů včetně zdravotníků, chronicky nemocných a lidí, kteří byli otestováni už v roce 2020 v první fázi studie. Účastníky osloví přímo nemocnice v Praze a Olomouci. Testovalo se v září a v říjnu. 

Studií na zjištění protilátek projde osm tisíc lidí. Osloví je nemocnice

„Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění covid-19 v České republice. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod,“ uvedl dříve ke studii ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Uznávání protilátek jako alternativy k očkování, negativnímu testu nebo prodělané nemoci v posledních šesti měsících žádají už od jara některé politické strany, premiér Andrej Babiš i část odborníků. Lidé, kteří mají dosud vysoké protilátky, se totiž někdy nechtějí dát očkovat. 

Hladiny protilátek v Česku sleduje mimo jiné i výzkumné centrum RECETOX při Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V srpnu vědci pod vedením imunologa Vojtěcha Thona publikovali výsledky první části studie, v níž zjistili, že letos v březnu měla protilátky proti covidu více než polovina z 30 tisíc dobrovolníků.

Covid prodělala více než polovina lidí, ukázala studie hladin protilátek

„Zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 procent dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 procent a v únoru a březnu 2021 už 51 procent. To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní,“ komentoval tehdy výsledky Thon. 

Z toho vyplývá, že nejméně jedna třetina účastníků, u kterých byly nalezeny protilátky, nezaznamenala žádné příznaky onemocnění a 28 procent jedinců s protilátkami nikdy nebylo na PCR testu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video