Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proti Rumcajsovi nemá Spiderman šanci

  0:15
Je to souboj, který má předem daného vítěze. I kdyby se Harry Potter spojil se Spidermanem a všemi elfy a hobity z Pána prstenů, Rumcajse s Krtečkem nepřemůžou. Alespoň u českých dětí ne. Jednu bitvu by možná vyhráli, ale určitě ne celou válku. Přestože popularita většiny dětských hrdinů se každý rok mění, Krtek a Rumcajs všechny módní výkyvy zatím bez problémů ustáli.

Změřit slávu jednotlivých dětských hrdinů je obtížné, každý je totiž zacílen na jinou věkovou skupinu. Že však některá jména zabírají v každé době, potvrzují obchodníci, televizní dramaturgové i samy děti. "Před dvěma roky se nejvíce prodávaly věci s Pokémony, loni vedl Harry Potter, ale zaručenou stálicí je dlouhodobě Krteček," říká mluvčí obchodní sítě Globus Petr Vyhnálek.

Ke Krtečkovi s Rumcajsem se hrdě hlásí i děti. "Přečetla jsem všechny tři díly, Rumcajse, Manku i Cipíska," prozrazuje Natálie, žákyně šesté třídy v pražské Mikulandské ulici. Její spolužáci horlivě přikyvují. "Jasně, taky jsme ho četli.
Hlavně ve druhé a třetí třídě," překřikují se.

Fenomén Rumcajse nebo Krtečka navíc umocňuje to, že zdaleka ne každý hrdina, kterého například rodiče považují ze svého dětství za úspěšného a prověřeného, v konkurenci moderních postav obstojí. Své období slávy tak už mají za sebou například Foglarovi Hoši od Bobří řeky. Mezi žáky šesté třídy pro ně zvedl ruku jediný chlapec.

Někteří hrdinové z minulosti by přitom při dobré reklamní kampani mohli u dětí znovu uspět. Podle kreativního ředitele reklamní agentury Ogilvy Group Daniela Barteka se nyní populární figurka Spidermana nemůže vůbec poměřovat například s pozapomenutým Panem Tau. "Spiderman je jen špatně vymyšlená náhražka za Pana Tau. Kdyby ho televize začaly zase vysílat, tak Spiderman nemá šanci."

Harry Potter vládne, krtek je nesmrtelný
Trik, jak přinutit děti v šesté třídě základní školy, aby se začaly o překot hlásit a překřikovat, je jednoduchý: stačí se zeptat, kdo četl Harryho Pottera. Před nejpopulárnější postavou dětského světa není už více než rok úniku. Je všude. Doma, ve školách, v kině i v obchodech. Lehce drnčivé jméno Harry Potter nelze přeslechnout.

Knížky o černovlasém čarodějnickém učni v brýlích se silnými obroučkami četly v šesté třídě základní školy v Mikulandské ulici v Praze téměř všechny děti. Jinou odpověď ani nebylo možné očekávat. "Myslím si, že to bude jasné. Nemůže to být nikdo jiný než Harry Potter," odhadovala na chodbě před třídou odpověď na otázku, kdo je nyní nejoblíbenějším dětským hrdinou, ředitelka školy Věra Perlínová.

Ještě před dvěma roky by průzkum mezi dětmi dopadl úplně jinak. "Nejžádanějšími dětskými hrdiny tehdy byly postavy z filmů Walta Disneyho," říká mluvčí televize Nova Martin Chalupský.

Také Česká televize sklízela na konci roku 2000 úspěch s jinými hrdiny. "Žebříček popularity vedla Princezna ze mlejna, rošťáci ze seriálu Bylo nás pět a Zlatovláska," uvedl mluvčí České televize Richard Klatovský.

To, že téměř všechny děti dnes znají Harryho Pottera, však ještě automaticky neznamená, že je to pro ně i hlavní hrdina, se kterým se chtějí ztotožnit. "Já mám své oblíbené hrdiny v Pánovi prstenů, to jsou knížky, které mě baví víc," vysvětluje Jakub ze šesté třídy ze školy v Mikulandské ulici.

Také jeho spolužáci začínají vzápětí jmenovat jiné hrdiny než slavného čarodějnického učně: Simpsonovi, Mr. Bean, Hurvínek. A přidávají například i filmy, které by jako dětské označil jen málokdo: Muži v černém, Minority Report, Jak na věc.

Vkus jedenáctiletých školáků, které už příliš nelákají dobrodružné příběhy, potvrzuje Martin Chalupský. "V posledních letech sledujeme poměrně zajímavý trend, kdy si děti ve věku kolem deseti let píší o filmy Matrix nebo Muži v černém. Naprosto nejsilnější dopisový ohlas má ale výpravný sci-fi seriál Hvězdná brána.

Následuje další seriál - Beverly Hills, nebo Buffy, přemožitelka upírů." Také do České televize si školáci píší o pořady, které byly původně určeny spíše pro starší diváky.
"Dívky chtějí zamilované příběhy typu Cindy nebo Hříšný tanec.

Chlapci zase oceňují dobrodružné a bojové seriály, například Kung Fu, nebo Hornblower," sdělil mluvčí České televize Richard Klatovský. Stejně dobře jako nové moderní postavy si však u dětí vedou i hrdinové, o kterých si četli už jejich rodiče.
Stále populární je například sešit kreslených příběhů Čtyřlístek. "Známe ho! Nejraději máme Pinďu a Fifinku," překřikovali se školáci v Mikulandské ulici. A když ztratili ostych z toho, že se přiznáním ke starším pohádkám a hrdinům před ostatními zostudí, hlásili se k dalším "zapomenutým" hrdinům.

Vysoko na žebříčku popularity si stále stojí Mach a Šebestová, Rumcajs, krtek, Bob a Bobek, Křemílek s Vochomůrkou, Bolek a Lolek, vlk a zajíc ze seriálu Jen počkej, Hurvínek se Spejblem nebo Maxipes Fík.

A u mladších dětí mají tito hrdinové ještě pevnější pozici, alespoň podle oblíbenosti večerníčkových seriálů. "Od roku 2000 patří k nejúspěšnějším večerníčkům seriály O krtkovi, Maxipes Fík nebo Bob a Bobek," říká mluvčí veřejnoprávní televize Richard Klatovský Za absolutní stálici dětského hvězdného nebe považují odborníci postavičku krtečka od Zdeňka Müllera. "Výrobky s obrázkem krtečka jdou dlouhodobě skvěle na odbyt," uvedl mluvčí obchodní sítě Globus Petr Vyhnálek.

Na krtečka nedá dopustit ani kreativní ředitel reklamní agentury Ogilvy Group Daniel Bartek. "Děti ho zbožňují, protože je čistý, směje se jako oni. A chápou příhody, které prožívá. Je nepřekonatelný," říká přesvědčeně Bartek. "Sám jsem si to ověřil na svých pěti dětech a stejné zkušenosti mají i moji kolegové," dodává.

Ne každému někdejšímu dětskému hrdinovi však byla dopřána nesmrtelná sláva jako krtečkovi. Dnešní děti už například příliš nestojí o Rychlé šípy. "Na hrdiny z knížek Jaroslava Foglara slyší převážně dospělí, u dětí už moc nezabírají," soudí Klatovský.

Čtyři barevní mimozemšťané, kteří poznávají zeměkouli a chovají se jako malé děti. Jmenují se Tinky-winky, Dipsy, Lala, Po. Britská BBC za seriál Teletubbies, ve kterém vystupují, získala už několik prestižních cen. Na seriálu určeném především pro tříleté děti je však zajímavé i to, že ho v televizi Nova sledují všichni. "Stává se hitem i starší mládeže," uvedl mluvčí TV Nova Martin Chalupský.

Přiznat se ke sledování Teletubbies považují šesťáci ze školy v Mikulandské za největší potupu, jaká by je mohla před spolužáky potkat. Ale pak se začnou navzájem předvádět, kdo lépe umí imitovat dětský popěvek, který celý seriál provází. Na Teletubbies se totiž dívají všichni. 

Pan Tau je lepší než Spiderman

Je možné podle průzkumu trhu a marketingových pouček vymyslet u stolu v reklamní agentuře nového hrdinu, kterého budou děti obdivovat? Kreativní ředitel reklamní agentury Ogilvy Group Daniel Bartek se nad takovou představou zlehka pousměje. "Samozřejmě, že vydavatelé knížek a producenti filmů sledují své marketingové cíle a říkají: Chceme nové filmy pro děti, chceme nové dětské hrdiny. Ale pochybuji, že si někdo řekne: Takováhle postavička by se dobře prodávala! A podle toho ji pak vymyslí."

Existují alespoň základní pravidla, která musí hrdina splňovat, aby ho děti přijaly za svého? A která také zaručí, že se takový hrdina bude dobře prodávat?

Myslím si, že úplně přesně to neví nikdo. Domnívám se však, že hrdina musí být především opravdovým hrdinou. To znamená, že musí mít rozvinuté morální vlastnosti a fyzické schopnosti, které děti obdivují. Tedy být silný a hodný.

Ale děti mají rády i záporné postavy, různé bojovníky a válečníky.

Já vím, že se výborně prodávají i zlí hrdinové, to známe z vlastní zkušenosti. Třeba u Hvězdných válek byl nejprodávanější postavou černý rytíř. To je ale zřejmě odezva toho, že se nakonec ukázalo, že černý rytíř nebyl tak špatný. Obecně však opravdu platí, že skutečně úspěšní dětští hrdinové musí být poslové dobra.

Která postavička z dětských knížek podle vás tyto vlastnosti splňuje, a je právě proto dlouhodobě úspěšná?

Pro malé děti jednoznačně krteček, toho děti doslova zbožňují. Krteček je krásný, strašně čistý, a co je důležité - směje se úplně stejně jako malé děti. Jeho oblibu dokazuje například to, že videokazety s jeho příběhy patří dlouhodobě mezi nejprodávanější a nejpůjčovanější.

Není třeba po výtvarné stránce Krteček překonaný? Dnes se přece kreslené filmy animují úplně jinak. Nevadí to?

Dvouleté dítě se neřídí výtvarným stylem. Děti nesledují moderní trendy ve výtvarném pojetí, ty baví ten příběh!

Dokázal byste mezi zapomenutými hrdiny z dřívějších dob najít postavu, která by se mohla, pokud by se o ní děti dozvěděly, stát znovu populární?

Určitě Pan Tau. Myslím si, že televize dělá chybu, že tyto příběhy nevysílá. Jsou totiž geniální.

A jste přesvědčen, že by děti Pana Tau přijaly? Není pro ně například ve srovnání se Spidermanem málo akční?

Děti přijmou každého hrdinu, který je dobře vymyšlený! Pro mě je naopak Spiderman jen náhražka za Pana Tau, a ještě k tomu špatně vymyšlená. Spiderman je přesně prototyp marketingového tahu, který má úspěch jen do té chvíle, dokud nepřijde na trh něco jen o trochu normálnějšího.

Takže kdyby televize nasadila Pana Tau, tak...

Tak Spiderman jde normálně do... (smích). Nemá prostě šanci. Protože ty příběhy jsou ploché a jsou o ničem, ale Pan Tau je krásné lyrické dílo, zároveň je velmi etické! Něco neuvěřitelně živého.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...