Sobotka a Zaorálek vyrazí do Paříže, pochodem uctí památku obětí teroru

  • 274
Český premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v neděli v Paříži zúčastní pochodu na vyjádření úcty obětem teroristických útoků ve francouzské metropoli. Takzvaný Pochod za národní jednotu vyrazí v 15 hodin z náměstí Republiky v centru Paříže.

O cestě premiéra a ministra zahraničních věcí do Francie informoval Úřad vlády. Sobotka má také v plánu podepsat se v pondělí do kondolenční knihy na francouzské ambasádě v Praze.

Muslimští radikálové při dvou útocích v Paříži zavraždili celkem sedmnáct lidí.

„Nedělní pietní pochod má za cíl vzdát hold památce obětí teroristického útoku redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty, jakými jsou svoboda slova, svoboda vyznání i rovnost všech lidí. Pochod za národní jednotu (Marche républicaine) začíná v 15 hodin na Náměstí Republiky v centru Paříže,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Premiér Sobotka k tomu podotkl, že terorismus, nenávist a fanatismus neznají hranice. „Evropa proti nim musí bojovat společně a je proto velmi důležité projevit solidaritu s Francií právě v této tragické chvíli, třeba právě v podobě co nejširší mezinárodní účasti na nedělním pařížském pochodu,“ uvedl předseda vlády.

Pochodu by se podle odhadů mohlo zúčastnit až několik stovek tisíc lidí. Do Paříže přijedou například německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, italský premiér Matteo Renzi, dále vysocí činitelé EU Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini nebo Martin Schulz.

Ministr zahraničí Zaorálek doplnil, že kromě uctění památky obětí a projevu solidarity vnímá pochod jako příležitost, jak ukázat ochotu hájit svobodu slova. „Jde o jednu ze základních hodnot, na které stojí celá Evropa,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video