Zdena Mašínová podpořila jihočeské studenty, kteří hladovku bojují proti tomu, že resort školství v krajské vládě řídí členka KSČM.

Zdena Mašínová podpořila jihočeské studenty, kteří hladovku bojují proti tomu, že resort školství v krajské vládě řídí členka KSČM. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Studenti drží jednodenní hladovku, přidala se k nim i Zdena Mašínová

  • 231
Úderem 18. hodiny začala v pondělí jednodenní hladovka studentů. Pokračují v protestech proti KSČM v krajské koalici s ČSSD. Vyhlásilo ji 16 žáků Gymnázia J. V. Jirsíka v Budějovicích a okamžitě se začali připojovat další lidé.

Aktivně je podporuje například Zdena Mašínová, sestra bratří Mašínů, která byla perzekvována komunistickým režimem.

"Dostával jsem desítky e-mailů od lidí, kteří psali, že akci podporují nebo se k hladovce také přidají," zmínil Šimon Heller, zástupce studentů z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Podle jeho slov to může vytvořit prostor pro to, že zastupitelé zjistí, že nespokojenost s komunisty v krajské vládě je tak velká, že je třeba s tím něco dělat.

"Jednodenní hladovka možná není velké utrpení, ale my tím vyjadřujeme odhodlání pro naši svobodu něco obětovat," napsal mimo jiné v prohlášení student Michal Šimek. Během čtyřiadvacetihodinové hladovky bude on i další pít pouze vodu.

Protest vyvrcholí při třetí demonstraci, která začne v úterý, v den prvního výročí od úmrtí Václava Havla, v 17 hodin na Piaristickém náměstí v Budějovicích. "Také proto pak zapálíme svíčky a vytvoříme z nich srdce, které k Václavu Havlovi vždy patřilo," doplnil Heller.

Protesty proti KSČM v krajské vládě trvají už přes měsíc. Studenti bojují proti tomu, že resort školství řídí komunistka Vítězslava Baborová. Hejtman Jiří Zimola ji brání a odmítá ji odvolat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video