Lidé protestovali proti mlátičce Ondráčkovi, na náměstí podepisovali petici

  • 2038
V jedenácti městech v pondělí večer lidé protestovali proti tomu, že má komunista Zdeněk Ondráček, který v lednu 1989 mlátil demonstranty proti totalitnímu režimu a nijak toho nelituje, vést parlamentní komisi pro dohled nad Generální inspekci bezpečnostních sborů. Na Václavském náměstí lidé volali i po odchodu premiéra Andreje Babiše.

Občanský protest sbírající podpisy pro volbu nového předsedy komise pro kontrolu GIBS vznikl původně jako akce čtyř přátel, díky vzedmuté vlně protestů proti tomu, že 79 ze 155 poslanců v pátek zvolilo Ondráčka, se v Praze v pondělí večer konal na Václavském náměstí.

Komouše nechceme, bouřili lidé na Václaváku proti Ondráčkovi a Babišovi

Již o víkendu se k protestu přes sociální sítě připojilo přes 40 tisíc lidí. A po sedmnácté hodině lidé přidali další podpisy pod petici proti Ondráčkovi.

O dvě hodiny později, v 19 hodin se uskutečnil hodinový happening s pozvednutím petičního listu či bílého listu papíru srolovaného do symbolického bílého obušku. Demonstrace s účastí pěticiferného počtu protestujících byla namířena i proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi, po jehož pádu lidé volali.

Protesty se v pondělí konaly také v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a Rožnově pod Radhoštěm.

Komunista Ondráček, který na začátku lidi vyprovokoval k protestu, říká, že sloužil vlasti. Za to, že mlátil bezbranné lidi, se nikdy neomluvil. „Nikdy jsem neporušil zákon,“ zdůraznil.

Mně se líbily uniformy, líbí se mi dodnes, možná i disciplína s tím spojená, kterou také dodnes mám v sobě zakódovanou, a i tak dodnes pracuji a budu tak pracovat i nadále. Takže místo nabídky od armády jsem se rozhodl přijmout nabídku být policistou, tenkrát esenbákem. Chtěl jsem dělat psovoda,“ tvrdil také v parlamentu Ondráček.

5. března 2018

“Jeho zvolení je odstrašujícím pokračováním trendu, kdy jsou extremistické názory legitimizovány jako nová společenská norma. Doposud jsme se neangažovali, nejsme spojení s žádnou konkrétní stranou, ale páteční volba nám připadá natolik přes čáru, že jsme se rozhodli jako občané jasně a srozumitelně vyjádřit své znepokojení s vývojem politické situace v ČR v posledních týdnech a měsících,” uvedl Vojtěch Otevřel, jeden z organizátorů petice.

Premiér v demisi Andrej Babiš, jehož ANO vyjednává o podpoře vlády s komunisty, kteří svého poslance Ondráčka opakovaně navrhli a napopáté i prosadili, teď tvrdí, že je pro odvolání Ondráčka a že když to nenavrhne někdo jiný, udělá to on sám. Opoziční ODS ho vzala za slovo a podle předsedy Petra Fialy odvolání Ondráčka navrhne. Lidovecký první místopředseda Marian Jurečka bude chtít, aby se o tom hlasovalo veřejně.

Petiční archy byly na místě k podpisu už od 17 hodin, organizátoři je poté 7. března - na výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka - předají petičnímu výboru Poslanecké sněmovny. “Ozvala se nám spousta lidí, která chce archy šířit i mimo petiční shromáždění v pondělí večer, proto jim dáváme možnost a čas se k petici připojit i takhle na dálku,” uvedl organizátor Oskar Rejchrt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue