Akce Greenpeace proti ministru průmyslu a obchodu (16. ledna 2018).

Akce Greenpeace proti ministru průmyslu a obchodu (16. ledna 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Na ministerstvo průmyslu vylezli aktivisté Greenpeace. Resort přejmenovali

  • 40
Na balkón budovy ministerstva průmyslu a obchodu v Praze v úterý odpoledne vylezli dva aktivisté ekologické organizace Greenpeace. Na budově vyvěsili transparent s nápisem „Ministerstvo uhlí a smogu“. Protestovali tím proti úmyslu resortu přidat se k polské žalobě, která cílí na nové limity znečištění ovzduší.

Muže a ženu, kteří na balkón vylezli po žebříku, zadržela policie. Jak pro iDNES.cz vysvětlil vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský, protest je namířen proti tomu, aby se česká vláda připojila k žalobě Polska na evropské limity znečištění ovzduší. Ministerstvo redakci iDNES.cz potvrdilo, že návrh projedná ve středu vláda.

Podle vyjádření resortu protest proběhl pokojně. Aktivisté předali zaměstnancům svoji tiskovou zprávu. „Policie si zdokumentovala vyvěšený transparent a poté ho sundali,“ sdělil tiskový odbor resortu.

Nové limity schválily státy EU loni. Podle Greenpeace jsou podstatně mírnější, než jaké platí v Číně. „Není divu, že se proti této snaze staví Polsko, které kvůli spalování uhlí v elektrárnách a domácích kotlích porušuje normy pro škodlivé látky ve vzduchu mnohonásobně, má na svém území 33 z 50 nejznečištěnějších měst Evropy a uhelným dýmem pravidelně dusí i obyvatele Moravskoslezského kraje,“ uvedla organizace na svém webu.

Za nápad připojit se k Polsku kritizuje Greenpeace nového ministra. „Děje se bohužel přesně to, čeho jsme se obávali - ministr Tomáš Hüner se v úřadě ještě ani neohřál a už provádí kroky, které mají zachovat miliardové zisky jeho nedávných zaměstnavatelů z těžebních a energetických firem,“ uvedl Rovenský.

Greenpeace podotýká, že resort průmyslu postupuje v rozporu s vyjádřením kolegů z ministerstva životního prostředí. Rovenský upozorňuje, že žaloba na EU je příliš silný nástroj. Připomíná, že k žalobě Česko nepřistoupilo ani v ožehavém tématu migračních kvót. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video