Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrh Pirátů by mohl přinést do státní kasy stovky milionů. Od prostitutek

  18:25
Legalizace prostituce, kterou prosazují Piráti, by podle ministerstva financí mohla do veřejného rozpočtu přinést stovky milionů korun. Návrh strany je však podle odpůrců problematický v etické rovině. Stát by neměl být pasákem a sex za peníze tak morálně rehabilitovat. Podle zastánců návrhu by legalizace naopak přinesla morální zadostiučinění, protože by z prostitutek sňala sociální stigma.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ve středu Piráti uvedli, že by stát měl nastavit prostituci zákonná pravidla. „Chceme omezit šedou ekonomiku, zdravotní rizika a zlepšit podmínky pro lidi, kteří prostituci poskytují,“ uvedl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek, který návrh Pirátů představil s poslancem za ODS a bývalým primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (celý text k přečtení zde).

Fotogalerie

„Z pohledu veřejných financí by mohlo jít o potenciální zdroj příjmů. Na základě dostupných statistických údajů lze hrubě odhadovat, že dopad do příjmů veřejných rozpočtů by se mohl pohybovat v řádu stovek milionů korun. Nicméně platí, že z hlediska správy daně jde o mimořádně složitou oblast,“ komentoval mluvčí resortu Michal Žurovec případné zdanění prostituce. 

Ministerstvo financí zatím žádný návrh na legalizaci prostituce neobdrželo. Pokud se tak stane, vyjádří se k němu ve standardním připomínkovém řízení. 

Podle Ladislava Jakla z Institutu Václava Klause je legalizace prostituce nepřijatelná. „Podle mne se jejich autoři už už vidí jako členové nějaké obchodní inspekce, kteří budou kontrolovat kvalitu služeb a to, zda některé děvy neklamou zákazníky slibem, že jim poskytnou výlet do ráje,“ komentoval. 

Legalizací prostituce by podle něj ze sebe stát dělal garanta sexuálních služeb. „Leckdo náš stát možná považuje za jeden velký bordel, ale pasáka by podle mne dělat neměl,“ dodal.

Také sexuolog Petr Weiss dříve pro portál iDNES.cz řekl, že mít daňový užitek z placeného sexu může být vnímáno jako pasáctví. „Protože pasák taky přijímá určitou část příjmu prostitutky pro své vlastní potřeby,“ nastínil.

Nebezpečnější než sex za peníze jsou však podle Weisse aktivity, které se na něj často nabalují jako drogy, obchod s bílým masem či nucená prostituce.

Podle neziskových organizací je legalizace prospěšná

Sociální pracovník Jiří Frýbert z organizace „Spolek Ulice Plzeň“ se domnívá, že legalizace prostituce by lidem pracujícím v sexbyznysu umožnila normálně fungovat v rámci systému. Například v oblasti zdravotního a sociálního pojištění. 

„Výkon této profese v podmínkách, kdy je možné dovolat se zastání, má bezesporu vliv na samotnou bezpečnost těchto žen a mužů. Například u pouliční prostituce možnost v klidu domluvit kšeft a otipovat si zákazníka, má velký vliv na bezpečnost žen,“ popsal, jaká změna by podle něj mohla nastat. 

Také by to podle něj ušetřilo veřejné peníze. „Jednak se přestanou vynakládat prostředky na něco, co stejně nefunguje, v rámci represivní činnosti. Prevence je vždy levnější než represe,“ nastínil. K dalším úsporám by pak podle něj došlo v oblasti zdravotnictví. 

S tím souhlasí i organizace Rozkoš bez rizika. Podle ní by legalizace prostituce především posílila práva lidí pracujících v sexbyznysu. „Ať už z hlediska pracovně právních práv, tak z hlediska nějaké sociální i zdravotní pozice. Daleko lépe by se těmto lidem například šlo k lékaři a veřejně by mohli mluvit o tom, čím se živí, a žádat nějaká vyšetření. Mohli by vyjednávat i své pracovní podmínky na pracovištích,“ rozvedla projektová manažerka Rozkoše bez rizika Barbora Pšenicová. Podle ní by legalizace z dlouhodobého hlediska mohla vést až k destigmatizaci prostituce. 

Piráti chtějí legalizovat prostituci, státu to má přinést miliardu

Polovina prostitutek jsou matky samoživitelky

Podle návrhu Pirátů má Česko v první fázi vypovědět Úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950. Do roka by podle autorů nápadu v návaznosti na vypovězení úmluvy mělo ministerstvo vnitra předložit vládní návrh zákona. Zdanění prostituce může podle Michálka přinést asi miliardu korun, obrat z provozování prostituce je v Česku asi 8 miliard korun ročně.

Každá druhá prostitutka je matka samoživitelka. Násilí často nenahlašují

Prostitucí se v Česku živí podle organizace Rozkoš bez rizika přibližně 13 000 žen, více než polovina z nich jsou matky samoživitelky. Podle organizace pak ženy kvůli stigmatizaci často nehlásí, když se na nich někdo dopouští násilí.

Podle organizace pak hodina sexu na ulici stojí v průměru 500 korun, v soukromí kolem tisícikoruny a v klubech až 3 000 korun. Mnoho žen volí tento způsob obživy kvůli tíživé sociální situaci, kdy se starají o malé děti, mají nedostatek peněz nebo dluhy, nemohou sehnat vhodné zaměstnání nebo mají strach o ztrátu bydlení.

V Německu se regulace neujala

Němci opatření schválili už v roce 2002, po letech však politici uznali, že zákon očekávaný účinek neměl. Výzkum popsaný v dokumentu „Sex - Made in Germany“ z roku 2013 ukázal, jak jsou prostitutky často pocházející z východních zemí Evropy v Německu dál vykořisťovány. Film popisoval Německo jako „bordel Evropy“. Za sexuální služby tam podle něj zaplatí asi milion zákazníků denně.

Vypadá to však, že o legalizaci své činnosti v Německu nemají zájem ani prostitutky samotné. Svědčí o tom aktuální data, píše Info.cz. Podle zprávy, kterou si vyžádala německá strana FDP, se loni přihlásilo v platbě sociálního pojištění u německých úřadů jen 76 žen prostitutek. Odhady přitom docházejí k závěru, že se v Německu živí vlastním tělem kolem 200 tisíc žen.

Ani další opatření z roku 2017 nemělo úspěch. Prostitutky se měly povinně registrovat a chodit na pravidelné zdravotní kontroly. Cílem opatření bylo chránit ženy před nucenou prostitucí. Podle aktuální zprávy německé vlády se však registrovalo v prvním půlroce jen 6 959 žen, což představuje jen asi 3,4 procenta prostitutek v zemi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...