Co rozdávají politické strany voličům

Co rozdávají politické strany voličům | foto: koláž iDNES.cz

Lupy, kondomy i burčák. Čím vším se politici snaží získat přízeň občanů?

  • 194
Do sněmovních voleb zbývá už jenom týden a přetahování o voliče vrcholí. Strany a hnutí se snaží občany zaujmout plakáty, televizními spoty, ale i drobnými dary, jež v ulicích rozdávají i sami uchazeči o poslanecká křesla. Mezi darovanými předměty lze při tom kromě tradičních balónků či propisek nalézt třeba i prezervativy nebo lupy.

Na humor se rozhodli vsadit Svobodní, kteří lidem na ulici nabízejí kondomy s dvojsmyslným heslem „Vzhůru do dolní komory“. Zda jim pánská ochrana přinese další hlasy, je otázkou. Jisté však je, že se obdarovaní příznivci vyhnou pohlavním chorobám i riziku, že by se náhodou rozmnožili.

Naopak přivolat populační boom chce zřejmě KDU-ČSL. Při setkávání s občany sice rozdává hlavně letáky, propisky a balónky, před časem však nadělala humbuk mezi novináři, když jim rozeslala kojenecká body s nápisem „Klidná síla“. Příznivci strany si dětské oblečky mohou objednat na internetu; při kontaktní kampani je lidovci nerozdávají, neboť se nejedná o dárek vhodný pro každého, vysvětlil pro iDNES.cz volební manažer Václav Pláteník.

TOP 09 míří opakovaně na mladé voliče. Vyzbrojena je při tom nejen brožurou Tahle knížka není pro starý, kterou připravil idol sociálních sítí Dominik Feri, ale také takzvaným fidget spinnerem, což je antistresová hračka, která děti baví a dospělé uklidňuje – vlastnost v době předvolební kampaně jistě vítaná. Pokud ji fanoušci strany neseženou na některém z mítinků, mohou ji zakoupit také v e-shopu, prozradil iDNES.cz mluvčí strany Jakub Hnát.

Relaxovat se zřejmě nedaří lídrovi ANO Andreji Babišovi. Přesto se mu podařilo zrekapitulovat, co se mu ve zřídkavě přicházejícím spánku zdává, v předvolební publikaci O čem sním, když náhodou spím. Kromě ní rozdávají kandidáti hnutí proslulé koblihy, jež jim pomohly do Sněmovny před čtyřmi lety, nebo třeba burčák. Jak iDNES.cz řekla mluvčí hnutí Lucie Kubovičová, v Karlovarském kraji si zájemci mohou ze setkání s politiky odnést i hrnek.

Na pitný režim svých stoupenců dohlíží také ODS, respektive její trojka na pražské kandidátce Václav Klaus mladší. Na potkání proto rozdává pivní otvíráky, jež zdobí stranický apel: Vraťme lidem jejich zemi! Podle mluvčí strany Jany Havelkové jsou k mání také klasické propisky, žetony či balónky, místní organizace i jednotliví kandidáti se však mohou prezentovat i jinak. A tak se otvírá například i předseda ODS ve své knize Petr Fiala od A do Z.

Počíst si mohou také příznivci ČSSD – volební lídr strany Lubomír Zaorálek totiž rozdává svoje dopisy. Myslí při tom i na starší, a tak při návštěvách  domovů pro seniory obdrží příjemci kromě psaní i lupu, která jim vize sociálních demokratů přiblíží. Kromě toho rozdávají již tradičně kandidáti strany v ulicích růže.

Že by se občanům mohla hodit zvětšovací skla, napadlo i autory kampaně KSČM. Lupy komunistů jsou zároveň i příslibem: „Zvětšíme vám text i platy,“ hlásají. Strana kromě nich vsadila na radosti všedního dne – lízátka, zapalovače nebo pivní otvíráky.

Zcela netradičně pak pojala předvolební kampaň Česká pirátská strana. Ta sice lidem nadále rozdává svoje Pirátské listy. Navíc jim však kromě hmotných darů nabízí i služby – například pomoc se zařízením voličského průkazu nebo založením firmy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video