Komunista Zdeněk Ondráček přichází na jednání mandátového a imunitního výboru

Komunista Zdeněk Ondráček přichází na jednání mandátového a imunitního výboru | foto: František Vlček, MAFRA

Komunista prosadil delší promlčecí dobu za trestné činy při privatizaci

  • 262
Komunista Zdeněk Ondráček prosadil úpravu trestního zákoníku a prodloužení promlčení doby na třicet let u trestných činů při privatizaci. Sněmovna to schválila spolu se zákonem, podle kterého budou moci soudy častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobých trestů vězení. Sněmovna rozšířila i možnosti dohody o vině a trestu.

Třicetiletá promlčecí doba bude nově za trestný čin, za který trestní zákon dovoluje uložení výjimečného trestu, a za trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu. Dosud byla promlčecí doba dvacetiletá. Zákon nyní posoudí Senát.

Pro Ondráčkův návrh bylo 92 ze 145 přítomných poslanců. Podpořila ho drtivá většina poslanců ANO, SPD, komunisté, zhruba polovina poslanců Pirátů, sociální demokrat Roman Sklenák a nezařazená poslankyně Ivana Nevludová.

Stáhnout a upravit návrh, aby bylo trestné komerční šíření propagandistických předmětů národního socialismu i dalších podobných hnutí i použití jejich symbolů se rozhodl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Bartoškovu iniciativu podpořila. Vadila jí ale poslanece navrhovaná trestní sazba až osm let vězení.

Změnu chtěl Bartošek včlenit do vládního návrhu, který má umožnit častější ukládání peněžitých trestů místo krátkodobých trestů vězení. Návrh zkusí prosadit do další novely trestního zákoníku, na niž schvalování teprve čeká, a nejvyšší trest za komerční využívání nacistických symbolů navrhne 6 let.

Prodloužit by se podle vlády měly lhůty pro placení peněžitého trestu. Trest má být okamžikem zaplacení zahlazen, pokud ho soudy neuložily pachateli za zvlášť závažný zločin. Dohodu o vině a trestu by bylo možné podle návrhu vlády uzavřít u všech trestných činů, i u zvlášť závažných.

V současnosti se může dohoda využít u přečinů a zločinů s horní hranicí trestní sazby do deseti let vězení. Možnost podmínečného propuštění po odpykání třetiny trestu novela navrhuje i pro lidi, kteří byli poprvé odsouzeni za některé zvlášť závažné zločiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video