ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Počasí jako na houpačce. Nejprve chladno, o víkendu se oteplí a rozfouká

  • 13
Počasí bude během následujících dnů jako na houpačce. Zpočátku bude chladněji, ale už během víkendu se výrazně oteplí a v neděli mohou odpolední teploty dokonce přesáhnout i 12 stupňů Celsia. Kromě vysokých teplot očekávají meteorologové koncem týdne také poměrně větrné počasí.

„Počasí jako na houpačce budou do střední Evropy přinášet jednotlivé frontální systémy,“ vysvětluje meteorolog Miloš Dvořák z ČHMÚ

Ve čtvrtek bude převážně polojasno, na západě zataženo a místy se objeví sněžení. Na východě Česka pak bude zpočátku zataženo, místy s deštěm. Nad 400 metrů budou přeháňky sněhové. 

Během dne bude od západu přibývat oblačnost a zejména v Čechách se místy objeví slabý déšť, nad 900 metrů bude sněžit. Na východě našeho území bude po většinu dne polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 stupni Celsia, v 1 000 metrech na horách kolem 0.

V pátek bude oblačno až zataženo, od západu na většinu území dorazí déšť nebo přeháňky, které budou postupně nad 400 metrů sněhové. Ojediněle se mohou objevit bouřky. Během dne bude od západu přecházet proměnlivá oblačnost a postupně tak srážky ustanou. Nejnižší noční teploty budou mezi 3 až -1 stupněm Celsia. Během dne pak bude 3 až 7 stupňů.

Výstraha před silným větrem

V pátek od 03:00 bude v platnosti výstraha ČHMÚ před silným větrem, který zasáhne většinu Čech. Na pozoru by měli být lidé v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji až do do pátečních 11:00.

Silný vítr se bude postupně přesouvat směrem na Moravu, výstraha platí pro Vysočinu, Královéhradecký, Pardubický Jihomoravský, Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj od 06:00 do 14:00.

Poryvy větru mohou v nárazech dosahovat rychlosti až 20 metrů za sekundu (70km/h). Hrozí poškození stromů, lesních porostů a mohou vzniknout menší škody na budovách.

V sobotu bude oblačno až zataženo, později se ojediněle, zejména na severu a severovýchodě, objeví občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až -2 stupně Celsia. Během dne se budou teploty pohybovat mezi 6 až 10 stupni. 

V neděli očekávají meteorologové zataženo až oblačno, na většině území se vyskytne občasný déšť, který v severovýchodní polovině bude trvalejší. V noci teploty budou mezi 8 až 4 stupni Celsia. Během dne pak vystoupí na 8 až 12 stupňů. Koncem týdne se také rozfouká, v neděli povane čerstvý západní vítr, který může místy dosáhnout v nárazech až na 20 metrů za sekundu (kolem 70 km/h).

V pondělí bude zpočátku zataženo až oblačno a místy, zejména na severovýchodě území, se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Na severu nad 1 000 metrů bude zpočátku dne i sněžit. Od jihozápadu bude postupně docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 stupně Celsia. Během dne pak v maximech bude 9 až 13 stupňů. Čerstvý západní vítr opět přinese nárazy kolem 20 metrů za sekundu (kolem 70 km/h), během dne bude ale slábnout.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Zpočátku bude převážně polojasno, postupně oblačno až zataženo a místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Zpočátku na horách, postupně od středních poloh, budou srážky sněhové. V noci na úterý bude mezi 7 až 3 stupni Celsia, v dalších dnech pak bude 3 až -1 stupeň. Nejvyšší denní teploty se v úterý dostanou na 9 až 14 stupňů, v dalších dnech pak na 3 až 8 stupňů.

Aktuální počasí v Praze sledujte v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video