Vaš byl v roce 2001 za desítky protizákonných poprav odsouzen k šesti letům vězení.

Vaš byl v roce 2001 za desítky protizákonných poprav odsouzen k šesti letům vězení. | foto: Dan Materna, MAFRA

Prokurátor Vaš je na svobodě protiprávně, stěžuje si Pospíšil u soudu

  • 246
Komunistický prokurátor Karel Vaš možná půjde znovu k soudu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podává k Nejvyššímu soudu stížnost proti rozhodnutí vrchního soudu, podle kterého je justiční vražda generála Heliodora Píky promlčená. Pětadevadesátiletý Vaš, který ji pečlivě zinscenoval, proto zůstal na svobodě. Tím byl podle Pospíšila porušen zákon.

Desítky protizákonných poprav a stovky zničených životů za mřížemi – to je dílo nikdy nepotrestaného Vaše. Prokurátor byl odsouzen k šesti letům odnětí svobody v roce 2001. Vrchní soud pak šokoval, když označil Píkovu vraždu za promlčenou.

Malá revoluce v justici

Stížnost pro porušení zákona podává Pospíšil k Nejvyššímu soudu jen výjimečně. A zatím s ní vždy uspěl. "Promlčení vraždy generála Píky jsem nechal posoudit třem špičkovým právníkům na trestní právo a všichni se shodli, že generálova vražda nebyla v roce 2001 promlčena. Pan Vaš měl být odsouzen," vysvětluje Pospíšil.

Ministrův krok uvítal generálův syn Milan Píka: "I když to je hodně pozdě. Snad přichází doba, kdy se bude národ radovat ze spravedlnosti a práva. To jsou otcova slova – vše ostatní je druhořadé."

Pospíšilovu iniciativu ocenil i šéf Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret. "Takový podnět jsme podávali i my. Byl ale odmítnut," dodává s hořkostí.

Pokud dá Nejvyšší soud ministrovi za pravdu a uzná, že vrchní soud se mýlil, když označil Píkovu vraždu za promlčenou, může to podle právníků, které MF DNES oslovila, vyvolat v českém soudnictví malou revoluci.

"Verdikt by mohl pomoci při souzení jiných zločinů komunismu. I těch, jichž se dopustil pan Vaš," míní advokát Lubomír Müller. Vašovi podřízení povraždili po druhé světové válce v Postoloprtech několik stovek německých civilistů. A stejně tak nechal Vaš bez soudu popravit desítky lidí, jejichž identita se už nikdy nezjistí. Ostatně i soudce Luboš Vlasák, jenž poslal v první instanci Vaše za mříže, říká, že generál Píka je jen špičkou ledovce zločinů, jichž se prokurátor dopustil.

Pokud se Nejvyšší soud ztotožní s ministrovým názorem, neznamená to ještě, že strůjce Píkovy vraždy půjde do vězení. Zůstane jen u takzvaného "akademického výroku". A právě jím by se měly v posuzování zločinů komunismu příště řídit i ostatní české soudy.

A doufá v to i Pospíšil: "Právní názor, podle něhož byla vražda generála Píky promlčena, je překonán. Například i rozsudkem nad někdejší prokurátorkou Ludmilou Polednovou (na smrt poslala Miladu Horákovou – pozn. red.)."

Podle historika Pavla Palečka by se tak mohla zvážit i Vašova vina na odsouzení válečného hrdiny Josefa Brykse, který zemřel ve vězení. Skeptický je jen Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů. "Pokud soud rozhodne, že byl porušen zákon, tak mě zajímá, kdo za to ponese následky. Zřejmě se to ale svede jen na jiný právní názor. A pak to chápu jako další neomluvitelnou nespravedlnost."

O promlčení vraždy generála Píky rozhodl předseda senátu vrchního soudu Rudolf Tomašovič.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video