Koalice opět EET neprotlačila. Jen zvyšujete restrikce, slyšela od ODS

  • 804
Koaličním poslancům se ani na páteční schůzi nepodařilo protlačit klíčový zákon o elektronické evidenci tržeb. Už minulý pátek blokovali mimořádnou schůzi s tímto bodem poslanci opoziční TOP 09 a ODS a stejný scénář nastal i nyní. Schůzi nakonec poslanci přerušili do 8. ledna.

Ministr financí a předkladatel návrhu zákona Andrej Babiš (ANO) se netajil rozčarováním. „Opozice dělá všechno pro to, aby se nevybralo 30 miliard navíc,“ řekl po skončení jednání. Průběh rozpravy označil za demagogický. Mimořádná schůze o elektronické evidenci tržeb (EET) bude pokračovat až příští rok. Proti návrhu nejostřeji vystoupili předseda opoziční ODS Petr Fiala a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

„Je to postavené na principu kolektivní viny a presumpce viny,“ zkritizoval návrh zákona Fiala, který v rozpravě vystoupil jako první. Vyjmenoval náklady, které vzniknou státu i podnikatelům. Naopak přínos EET bude podle něj minimální.

Fiala uvedl, že opatření pomůže výběru daní nanejvýš u sedmi procent šedé ekonomiky, dotkne se ale všech podnikatelů. Pracovníci finančních úřadů podle něj dobře znají subjekty, které pod ně spadají, a kromě vlastní databáze čerpají i z jiných podnětů. Fiala proto EET označil za nadbytečné opatření. „Plošně zvyšovat restrikci nepovede k větší ochotě lidí platit daně,“ dodal.

Podnikatele bude podle Fialy stát zavedení EET až 30 tisíc korun ročně. Nelíbí se mu ani to, že podnikatelé budou potřebovat kvalitní internetové připojení. „V návrhu zákona se píše, že za případné výpadky připojení a jeho kvalitu nese odpovědnost podnikatel,“ zkritizoval Fiala.

Na některých místech ČR to podle něj bude nemožné, na jiných velmi drahé. Když podnikatel neprokáže, že připojení nefungovalo jeho vinou, bude mu podle Fialy hrozit sankce. „Hrozí mu pokuta až půl milionu korun, o které bude rozhodovat státní úředník,“ uvedl. Podle Fialy se tím posiluje moc státu vůči podnikatelskému prostředí.

EET kritizují i ostatní. Existují jiné možnosti, říká Gazdík

O slovo se přihlásil také Fialův stranický kolega a místopředseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Zatím se na řadu nedostal, novinářům však sdělil, že sice chápe cíle EET, ale považuje ji za špatný nástroj k jejich dosažení. Podobně se vyjádřil i místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, podle kterého lze podobných cílů docílit i jinými nástroji než EET.

Na evidenci tržeb mu vadí zejména zátěž pro podnikatele a to, že není jisté, zda se takto vybere skutečně více peněz na daních. „Neexistuje žádná seriózní srovnávací studie,“ řekl. Podle Gazdíka také není možné zavést EET v blízké době. „Není technicky reálné spustit systém v roce 2016 nebo 2017,“ uvedl. Zkritizoval i to, že příliš vysokou moc, například rozhodování o pokutě nebo zavření provozovny, budou mít úředníci. Gazdík to nazval významným „korupčním momentem“.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyčíslil náklady na vybudování centra pro EET na šest miliard korun a jeho roční provoz na půl miliardy. „To bude stálá zátěž,“ zkritizoval. Takové částky však hnutí ANO, kterému na zavedení EET nejvíce záleží, odmítají.

Páteční jednání Poslanecké sněmovny a pozornost některých přítomných poslanců poznamenaly blížící se Vánoce. Předseda Jan Hamáček musel několikrát přítomné napomenout. „Prosím rozdavače dárků, aby svou činnost ukončili,“ požádal poslance.

V ostré debatě se poslanci neshodli ani na přerušení schůze

Po poledni se debata o EET přiostřila. Poslankyně za TOP09 Helena Langšádlová ministra financí rozčílila, když ho osočila ze zneužívání pravomocí. „Není důležité, jaké brožurky máte v ruce, ale jak se chováte,“ řekla. Ministrovi vytkla, že se už v minulosti oháněl údaji, o kterých nevysvětlil, jak se k nim dostal. Poukázala na jeho dřívější výrok o tom, že Vietnamci neplatí daně. Ministr ho později odvolal (více zde). Babiš v reakci odpověděl, že takové lži si vyprošuje. „Nic nezneužívám,“ řekl s tím, že údaje čerpá z Eurostatu.

Langšádlová se s tím nespokojila, data o daňové povinnosti národnostních skupin Eurostat neobsahuje. „Vy máte opravdu jediný zájem, a to je váš ekonomický zájem,“ osočila poslankyně ministra.

Ke kritice ministra financí se přidal i Zbyněk Stanjura (ODS). „Kde se ve vás bere ta pýcha označovat naše argumenty za blbosti?“ ptal se Babiše. Ministr na to reagovat zatím nemohl, předseda Sněmovny Jan Hamáček vyhlásil přerušení jednání do 8. ledna. Ani na něm se ale poslanci neshodli. Museli o něm hlasovat. Návrh byl většinou přijat.

Projednávání provázejí problémy, ANO mluví o změně řádu

Postup jednání Sněmovny o evidenci tržeb navíc možná skončí u soudu. Koalice totiž podle ODS prosadila minulý pátek schválení programu schůze v rozporu s jednacím řádem. Hnutí ANO označilo vyjádření občanských demokratů za rétorické kličky. Během pátečního jednání na brífinku oznámilo záměr změnit jednací řád Sněmovny (více o tom čtěte zde).

Vláda elektronickou evidenci tržeb prosazuje s argumentem, že omezí šedou ekonomiku a tím i narovná podnikatelské prostředí a zvýší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

TOP 09 předem ohlásila, že bude postupovat tak, aby Sněmovna zákon nikdy neschválila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) věří, že rozhodnutí padne nejpozději v lednu. V úvodu pátečního jednání prohlásil, že elektronická evidence ochrání poctivé podnikatele před těmi, kteří daně neplatí. „Většina podnikatelů po takovém prostředí volá,“ zdůraznil.

Předloha o zavedení elektronické evidence tržeb byla už ve Sněmovně důkladně projednána a opakování argumentů nic nového nepřináší, řekl poslancům na začátku pátečního pokračování debaty. Česko podle něho nebude průkopníkem elektronické evidence tržeb. Dříve zmiňoval v souvislosti se systémem hlavně Chorvatsko, v pátek připomněl země visegrádské čtyřky a přípravy Rakouska na jeho zavedení. Babiš uvedl, že ho mrzí, že ve Sněmovně se opakují demagogická tvrzení o EET.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue