Premiér Petr Nečas čelí kritice prakticky ze všech stran poté, co se zjistilo, jak jeho podřízená protizákonně úkolovala Vojenské zpravodajství.

Premiér Petr Nečas čelí kritice prakticky ze všech stran poté, co se zjistilo, jak jeho podřízená protizákonně úkolovala Vojenské zpravodajství. | foto: Petr Topič, MAFRA

DOKUMENT: O sledování jsem nerozhodl a nevěděl, píše premiér Nečas

  • 21
Premiér Petr Nečas se v prohlášení vyjádřil k aféře kolem jeho vrchní ředitelky kabinetu Jany Nagyové. Ta podle dostupných informací zaúkolovala vojenskou rozvědku, aby sledovala Nečasovu manželku a další pracovníky Úřadu vlády. "Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob," uvedl premiér Nečas.

Abych vyvrátil dnešní spekulace v médiích, rozhodl jsem se učinit toto vyjádření:

Zdroj prohlášení

Portál iDNES.cz převzal premiérovo prohlášení z webu vlády České republiky.

  1. Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení. Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat. Nikdy bych nepřipustil zneužití zpravodajských služeb k osobním a politickým účelům. Považuji také za nepřijatelné, že dva vysoce postavení představitelé Vojenského zpravodajství údajně přijímali pokyny od osoby, které k tomu neměla jakékoliv zákonné oprávnění.
  2. Je logické, že po obvinění a následném uvalení vazby na paní Janu Nagyovou nemůže dále pokračovat v pozici vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády. Věřím, že dojde k rychlému a nestrannému vyšetření všech okolností souvisejících s tímto případem.
  3. Chtěl bych upozornit znovu veřejnost na to, aby v celém případu rozlišovala tři různé roviny: případ údajného selhání několika osob z Vojenského zpravodajství, případ odchodu tří bývalých poslanců ODS z Poslanecké sněmovny a vyšetřování klientelistických vazeb.
  4. I nadále považuji obvinění tří bývalých poslanců za nesmyslné. Politické dohody nepovažuji za trestnou činnost. Pokud by tomu bylo jinak, musela by policie a státní zastupitelství vyšetřovat stovky, možná tisíce podobných kauz z minulosti.
  5. Policie by měla jasně říci, komu patří zabavené finanční prostředky a zlato, zda pocházejí z trestné činnosti a zda mají nějakou souvislost s doposud obviněnými osobami. Pokud tomu tak není, měla by veřejnost a média tuto skutečnost jasně reflektovat a nespojovat je účelově s obviněnými osobami.
  6. O celé situaci průběžně komunikuji s koaličními partnery a předpokládám, že se po mém návratu z jednání ve Varšavě uskuteční společné jednání.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video