Evropská komise plánuje výrazně posílit program Erasmus (ilustrační foto).

Evropská komise plánuje výrazně posílit program Erasmus (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Sen studovat v zahraničí se splní více studentům, Brusel přidá peníze

  • 112
V rámci oblíbeného výměnného programu Erasmus studovalo v zahraničí už 50 tisíc českých vysokoškoláků. A jejich počet zřejmě bude dál stoupat. Evropská komise totiž plánuje dávat na Erasmus a další vzdělávací programy výrazně víc peněz než dosud.

Evropská komise chce pro období 2014 až 2020 sjednotit současných sedm vzdělávacích programů (kromě Erasmu se jedná například o Mundus nebo Tempus) do jednoho, který se bude jmenovat Erasmus pro všechny.

Nový program má umožnit ve zmíněném období studovat v zahraničí více než dvěma milionům studentů. "Komise navrhuje 73 procentní navýšení v porovnání se stávajícím sedmiletým rozpočtem. Přiděleno bude celkem 19 miliard eur," uvedla vedoucí programu Erasmus v Česku Barbora Nájemníková.

Co je Erasmus

Erasmus představuje největší vzdělávací program EU, vznikl v roce 1987. Jeho cílem je zvýšení mobility studentů či spolupráce mezi univerzitami. V současnosti jsou do něj zapojeny všechny členské státy Unie plus Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Turecko a Chorvatsko. Česko se připojilo před čtrnácti lety. 

Změny mají odstranit roztříštěnost a překrývání programů či zvýšit počet účastníků. Studenti budou moci žádat o půjčky Evropskou investiční banku. "Zatím je návrh na evropské úrovni. Více budeme vědět na podzim nebo na začátku příštího roku," uvedla Nájemníková.

Česko ve stávajícím systému dostane z Bruselu na nadcházející školní rok na Erasmus 11 milionů eur. Zhruba stejnou částku přidává i české ministerstvo školství. Česká republika je tak jednou z mála zemí EU, která projekt spolufinancuje. "Umožňuje to zvýšit počet studentů, kteří jedou do zahraničí," uvedla Iva Tatarková, ředitelka Domu zahraničních služeb, který má v Česku program na starosti.

Programu se zatím účastnily 3 miliony evropských studentů, z toho 50 tisíc z Česka. Do zahraničí vyjelo i 18 tisíc českých vysokoškolských zaměstnanců.
"Do programu je zapojeno přibližně 90 procent evropských univerzit, z Česka je to v nadcházejícím školním roce 70 vysokých škol," uvedla Nájemníková.

Studenty, kteří vyjedou na zkušenou do zahraničí, vybírají dvakrát ročně jejich mateřské školy. Studium na cizí univerzitě nejčastěji trvá jeden až dva semestry. Studenti neplatí školné a dostávají příspěvek na pobyt.

Češi mají zájem hlavně o Německo, Francii a Španělsko

Významný je také počet zahraničních studentů, kteří v rámci programu přijíždějí do Česka. Například na Univerzitu Karlovu loni přijelo víc studentů přijelo z ciziny (1 211) než naopak odjelo do zahraničí (1 172), informoval Michal Maršálek, který na největší české univerzitě koordinuje evropské programy.

Čeští studenti jsou podle něj ve výběru školy čím dál náročnější a více než dříve se zajímají o kvalitu školy, její zázemí a podmínky k životu.

Češi míří především do Německa, Francie, Španělska a Velké Británie. Podle závěrečných zpráv, které vysokoškoláci po návratu vypracovávají, považují za  hlavní motivaci novou životní zkušenost, zlepšení cizího jazyka, prohloubení odborných znalostí a možnost lepšího pracovního uplatnění.

Podle ambasadorky programu v Česku Milady Hlaváčkové Erasmus zvyšuje sebevědomí českých studentů i jejich šance získat kvalitní zaměstnání. "Firmy velmi sledují, jestli uchazeč má za sebou stáž v zahraničí. Studenti během pobytu získají kontakty a osobní zkušenosti Důležité také je, že se evropští studenti poznají navzájem," zmínila Hlaváčková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video