Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč uspěli u studentů neonacisté? Recese i radikalismus, míní politici

  11:50aktualizováno  14:24
Mě výsledek potěšil, okomentoval Miroslav Kalousek z TOP 09 studentské volby, v nichž jeho strana zvítězila. Propadla naopak ČSSD, která proti volbám nanečisto brojila nejvíc. Výsledky potvrdily, že jejich strach byl oprávněný, míní lídr ODS Petr Nečas. Překvapující je úspěch Pirátské a Dělnické strany.
Extrémní pravici volilo přes 7 procent studentů

Extrémní pravici volilo přes 7 procent studentů | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Petr Nečas, lídr ODS

Petr Nečas při rozhovoru s barborou Tachecí.Výsledky ukázaly, že strach ČSSD z výsledků byl oprávněný a byl skutečným motivem těch pokusů o mocenský zásah proti studentským volbám. Zveřejnění považuji za jediný možný krok, protože stejně celá řada škol výsledky jednotlivě zveřejňovala. U části mládeže je patrný sklon k jistému radikalismu, když je oslovila Dělnická strana. To hlasování ukazuje odmítnutí levice i silnou tendenci experimentovat s hlasy, což se projevilo na volební výsledku, viz Pirátská strana, Dělnická strana, Věci veřejné a TOP 09.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09

Miroslav Kalousek při zahájení předvolební kampaně strany TOP 09 v Praze. (27. dubna 2010)Mě výsledek potěšil. Nedomnívám se, že výsledek ovlivní volby. Byly nepochopitelné ty tance asociace krajů. Takové volby by se měly konat pravidelně, třeba jednou za rok za dva. Je to taková dobrá laboratoř společenské výchovy. Čeho se sociální demokracie bojí?! Jde o důležitý názor, i když nevoličů, vždyť se sociální demokracie zesměšnila.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.Výsledky mě nepřekvapují. Jediné, co mě překvapuje, co je skutečně alarmující, je zisk Dělnické strany. To, že každý pátý šestý by volil Dělnickou stranu, mi přijde jako skutečně vážný problém. Bylo by potřeba zjistit, jestli se jedná o recesi, nebo skutečně o to, že rasistická strana má takovou podporu. Jednoznačně správně je, že výsledky byly zveřejněny ještě před volbami. A ještě k tomu, když se mohou zveřejňovat výsledky jakýchkoliv průzkumů, třeba od firmy, která je placená jednou politickou stranou. To nikomu nevadí. Z tohoto hlediska zveřejnění výsledků studentských voleb žádným způsobem politickou soutěž nenarušuje.

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL

Cyril SvobodaJe úplně jedno, jak volby dopadly. Podle mě se ale má držet slovo a výsledky se měly zveřejnit až po řádných volbách. Nejdůležitější ovšem je, že když se taková akce pořádá, tak by měli mít studenti přístup k informacím, a to nikoli zprostředkovaně z médií, ale přímo. Ve Francii, kde studuje můj syn, je například běžné, že si studenti zvou do školy politiky, s nimiž chtějí diskutovat.

Radek John, lídr Věcí veřejných

Radek John na debatě strany Věci veřejné v Děčíně (3. února 2010)Studenti si uvědomili, že volby nejsou jenom ‘Ať si vládne, kdo chce, nám je jedno, co ti staří dělají’. Pochopili, že jde o jejich životy, o to, jestli přežijí, nebo nepřežijí, jestli bude země uvedena do krize a ocitne se ve stejné situaci jako Řekové, nebo ne. Jednoznačně dali hlas stranám, které nechtějí zadlužit zemi a chtějí, aby se dluh snížil. Samozřejmě je to velmi nespravedlivé vůči šestnácti a sedmnáctiletým, kteří mají trestní odpovědnost, že nemohou rozhodovat o tom, kdo je bude zadlužovat a kdo ne. Měl by se snížit věk voličů, mladá generace se ukázala jako zodpovědná.

Názor politologa

Tomáš Lebeda

Politolog Tomáš Lebeda.Podle procentuálních výsledků to není překvapující. Je to velmi podobný trend, který jsme zaznamenali po minulých volbách. Příklon mladých lidí a zejména prvovoličů k pravici je u nás tradiční. Zajímavé je, že je to opačné než v západní Evropě, kde mládež volí levicové nebo liberální strany a jak populace stárne, přiklání se ke konzervativním stranám. U nás je to přesně naopak. Dále musím upozornit na vysokou účast (51 procent) u studentských voleb, což je podstatně víc než byla reálná účast prvovoličů v roce 2006, tehdy to bylo lehce nad 30 procent. Odlišná volební účast by také zahýbala výsledkem. Nepředpokládám, že by tolik lidí šlo skutečně k volbám. Trend je totiž takový, že volební účast výrazně stoupá s věkem.

Z řad ČSSD se k výsledkům vyjádřil volební manažer Jaroslav Tvrdík a jihočeský hejtman Michal Hašek na tiskové konferenci, která byla svolána kvůli roku a půl sociálnědemokratických hejtmanů ve funkci.

"Není to reprezentativní vzorek, bylo tam málo škol i studentů a je zarážející, že média píší o tom, jak ČSSD prohrála, místo aby titulky stály na tom, že Dělnická strana sociální spravedlnosti měla alarmující zisk," řekl Hašek.

Vyjádření šéfa ČSSD Jiřího Paroubka přímo pro iDNES.cz odmítla tisková mluvčí strany s odkazem na tiskovou zprávu ohledně jednání ČSSD s iDNES.cz, kdy se Paroubek rozhodl, že nebude s některými médií včetně MF DNES a iDNES.cz komunikovat.

výsledky

TOP 09 ... 26,59 %
ODS ... 17,56 %
Věci veřejné ... 12,11 %
ČPS ... 7,74 %
DSSD ... 7,17 %
Strana zelených ... 5,3 %
ČSSD ... 5,27 %
Zemanovci ... 5,3 %
KSČM ... 2,95 %

Okomentovat výsledky voleb nanečisto odmítla ministryně školství Miroslava Kopicová s odkazem na dubnovou tiskovou zprávu společně s citací: "Podle názoru Miroslavy Kopicové i Michala Haška (předseda Asociace krajů ČR, člen ČSSD, pozn.red.) jsou podobné projekty přibližující mladé generaci princip fungování zastupitelské demokracie standardní jak v zemích EU, tak i v Kanadě či USA a jistě plní svou vzdělávací funkci."

V této tiskové zprávě ale ministryně zároveň vysvětluje, proč nad projektem ruší záštitu. Právě to podle Člověka v tísni společně s prohlášením středočeského hejtmana Davida Ratha, že projekt porušuje školský zákon, způsobilo hromadné odhlašování škol z voleb a rozhodnutí organizace, že výsledky nebudou zveřejněny hned, ale až po řádných volbách na konci května.

Některé školy výsledky přesto zveřejnily. Šéf ČSSD a po něm Asociace krajů ČR pak Člověka v tísni vyzvali, ať výsledky hlasování odtajní okamžitě (o výzvě čtěte více zde), což organizace nakonec udělala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...