Petr Mach a Jiří Dienstbier

Petr Mach a Jiří Dienstbier | foto: koláž iDNES.cz

PRO A PROTI: Má iniciativa HateFree smysl v boji proti násilí z nenávisti?

  • 439
Ministr pro lidská práva Jan Chvojka v pondělí oznámil, že uvažuje o ukončení vládní kampaně Proti násilí z nenávisti HateFree. Argumenty pro zachování i zrušení tohoto projektu shrnuli pro server iDNES.cz předseda strany Svobodných Petr Mach a senátor a exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Kampaň Proti násilí z nenávisti v Česku funguje již třetím rokem. Podle Chvojky se však dostala do „slepé uličky“. „Nejvíc pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ řekl v pondělí (více čtěte zde).

Mnohé tím však překvapil, včetně předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle něhož bychom „neměli rezignovat na snahu čelit šíření xenofobie a nenávisti ve společnosti.“

Podporu projektu vyjádřil i senátor Jiří Dienstbier, který vedl lidskoprávní rezort v době, kdy se kampaň HateFree rozjížděla. Své argumenty pro zrušení projektu naopak vysvětlil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

PRO Vláda musí předcházet napětí a nenávistným útokům

Jiří Dienstbier: Projekt HateFree se začal připravovat už před mým příchodem na ministerstvo, ale celou dobu měl moji podporu. V současnosti totiž v české společnosti panuje celá řada obav, strachů a za této situace někdy dochází také k nenávistným projevům. Vláda by určitě měla mít nástroj, jak takovým jevům čelit. V tom je smysl projektu HateFree.

Senátor Jiří Dienstbier

Jeho přesnějším názvem je Kampaň proti násilí z nenávisti. Jednou z jejích nejužitečnějších součástí je podle mého názoru přinášení kvalifikovaných a ověřených informací, které reagují na nepravdivé informace a lži. Ty se velmi často šíří ve virtuálním prostředí sociálních sítí a různých webů a jejich hlavním cílem je vyvolávání nenávist.

Projekt určitě jen „nepřesvědčuje přesvědčené“, jak se někdy namítá. Jistě - nemá šanci uspět u všech. Na ty, kteří smyšlené zprávy sami vymýšlejí a šíří, určitě zabírat nebude. Ale je i spousta lidí, kteří nemají zlý úmysl, ale zkrátka jen nemají dostatek informací, nebo si je nemají jak ověřit. Těm projekt HateFree nabízí fundované a ověřitelné informace. Člověk, který přemýšlí, pak může porovnat své zdroje a udělat si vlastní úsudek.

Kritice, že je tento vládní projekt částečně financován ze státního rozpočtu, nerozumím. Je placen převážně z tzv. norských fondů, zbylých dvacet procent jde ze státního rozpočtu. A je to jen jedna z mnoha aktivit Odboru pro sociální začleňování, na které pracuje několik málo lidí.

Nikdo nemůže tvrdit, že takovýto projekt zcela změní vnímání všech lidí v Česku, ale může situaci zlepšovat alespoň u části společnosti. Myslím si, že vždy je dobré posilovat toleranci a vytvářet prostředí, které je pro všechny a nikoho dopředu nevylučuje na základě nějakých stereotypních představ. Tím se totiž předchází napětí a nenávistným útokům ve společnosti.

PROTI Kampaň nikoho od nenávisti neodradí. Lidi spíš naštve

Petr Mach: Myslím, že pravý smysl projektu HateFree je jen to, že z něho různí levicoví aktivisté čerpají finanční prostředky. Z výročních zpráv projektu je patrné, že z nákladů ve výši asi čtyřicet milionů korun na tři roky šlo asi šedesát dva procent jen na platy zaměstnanců a související výdaje.

Předseda Svobodných Petr Mach

Myslím si, že se nedá čekat, že se člověk, který je ve své duši nenávistný, na základě akcí iniciativy HateFree obrátí, přestane být nenávistný a začne být tolerantní. Nevěřím, že se to u někoho takového podařilo.

Naopak tento projekt vyvolal mnoho kontroverzí, nepřinesl nic pozitivního, jen spoustu lidí naštval, protože začal vykreslovat českou veřejnost jako netolerantní a nenávistnou společnost, kterou je potřeba změnit po vzoru Norska. Lidé nechtějí být školeni v tom, jaké mají mít názory a jak se mají chovat.

Myslím si, že pozitivní příklad by měl daleko větší efekt než takováto umělá kampaň. Pokud se budou politici, celebrity nebo sportovci, zkrátka lidé, kteří mají šanci být vidět na veřejnosti, chovat příkladně, bude to mít na veřejnost mnohem větší dopad. Kampaně typu HateFree podle mého názoru nemají šanci zafungovat.

Pokud je někdo přesvědčený, že takováto kampaň a školení Čechů v toleranci má smysl, ať tak činí dobrovolně a za své peníze. S tím bych neměl nejmenší problém. Ale pokud jsou využívané peníze daňových poplatníků a má to takovýto žalostný výsledek, tak to pak poplatníky - občany, voliče - přirozeně naštve.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video