Komunistický průvod v Lidicích 12. června 2009

Komunistický průvod v Lidicích 12. června 2009 | foto: Pavel Eichler, iDNES.cz

Příště bez propagandy, vyzval komunisty šéf památníku v Lidicích

  • 28
Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl už nechce na dalších pietních akcích mítinky KSČM. O víkendu tam komunisté při vzpomínce na tragédii z června 1942 zneužili akci k politické agitce a rozvinuli prapor rozpuštěných levicových extremistů Komunistického svazu mládeže.

Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl vyzval KSČM, aby upustila od pořádání vlastních pietních vzpomínek při příležitosti výročí lidické tragédie.

Přiměly ho k tomu informace, že někteří z účastníků letošní akce KSČM nesli prapor rozpuštěného Komunistického svazu mládeže. Komunisté by se podle Červencla měli spolu s ostatními zapojit do oficiálního programu, ovšem bez vlajek se stranickou symbolikou.


Dopis předsedovi KSČM

"Památník Lidice nemá účinné prostředky, jak takovému neetickému a nezákonnému konání učinit při pietních vzpomínkách přítrž, a proto Vás žádám, abyste od pořádání vlastních pietních vzpomínek v Lidicích do budoucna upustili, a zúčastnili se tak jako všichni pamětníci, kam však přijdete ne jako reprezentanti politické strany, ale jako občané ctící vzpomínku na 340 lidických obětí zvůle německých nacistů za druhé světové války."

Vyplývá to z dopisu, který dnes Červencl zaslal předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi. Reakce komunistů zatím není známa.

Sobotní událostí, kdy na odpolední pietní vzpomínce údajně zavlál prapor rozpuštěného Komunistického svazu mládeže nebo podobizna revolucionáře Che Guevary, se už zabývá policie. - čtěte Policie prověřuje komsomolce, v Lidicích propagovali rozpuštěnou partaj

Incident se odehrál mimo hlavní program, jehož součástí byl i projev prezidenta Václava Klause.

Za rok přijďte bez vlajek, vyzval ředitel komunisty

Na hlavní pietní akci budou komunisté podle Červencla vítáni, avšak pouze s květinovými dary, nikoli s "vlajkami všeho druhu". Chtějí-li demonstrovat příslušnost ke straně a komunistickému hnutí, mají k tomu podle ředitele vhodnější příležitosti, například volební mítinky a oslavy 1. máje.

Jakékoliv použití jiné než státní vlajky nebo vlajky příslušné obce na pietním území podle Červencla znevažuje památku obětí. "Ať už se jedná o Lidice, Ležáky, Javoříčko, Ploštinu, Lety u Písku či jiná podobně postižená místa," dodal.

Lidice přepadli nacisté 10. června 1942. V obci s 503 obyvateli bylo tohoto dne jako odveta za atentát na Reinharda Heydricha zastřeleno 173 mužů.

Ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře v polském Cheľmnu nad Nerrem.

Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Obec byla srovnána se zemí. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video