Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | foto: ČTK

Ministryně Maláčová se chystá obnovit valorizaci příspěvku na péči

  • 8
Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje podle ministryně Jany Maláčové z ČSSD šest variant valorizace příspěvků na péči, tedy zvyšování příspěvku bez nutnosti měnit pokaždé zákon. Příspěvek na péči, který v současnosti pobírá asi 360 tisíc lidí, už dříve valorizován byl, ale v roce 2008 to zrušila tehdejší pravicová vláda.

„Velmi vážně uvažujeme o zavedení valorizačního mechanismu,“ uvedla Maláčová, podle níž by ale neměl být automatický, jako je tomu u důchodů. Změna by podle ní měla být navázána na širší novelu zákona o sociálních službách.

V úvahu podle ministryně připadá valorizace příspěvku na péči podle vývoje průměrné hrubé mzdy, vývoje průměrného důchodu, podle inflace, podle inflace a růstu mezd a podle růstu minimální mzdy. Bylo by možné se vrátit podle ministryně i k valorizaci podle vývoje cen sociálních služeb, což obsahovalo původní znění zákona z roku 2006.

„Valorizační mechanismus u příspěvku na péči jsme měli. Zrušen byl, když byl ministrem práce a sociálních věcí Petr Nečas a ministrem financí Miroslav Kalousek,“ řekla ve Sněmovně Maláčová.

Sněmovna o možné valorizaci příspěvků na péči debatovala kvůli svému usnesení z loňského prosince, v němž vládu k přípravě valorizačního mechanismu vyzvala.

„Jsem příznivcem toho, abychom důležité dávky valorizovali častěji, jako je tomu u důchodů,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podobně se vyjádřila také poslankyně za Piráty Olga Richterová. Před dopady na státní rozpočet varoval poslanec ANO Pavel Juříček, podle kterého by se dávky měly navázat na růst nebo pokles hrubého domácího produktu. Podle poslance ODS Jana Bauera je nutná celková revize sociálních dávek.

Výše příspěvku na péči se liší podle závažnosti zdravotního postižení a v některých případech podle toho, zda jsou postižení lidé v domácí, nebo v ústavní péči. V současnosti činí o 880 korun do 19 200 korun měsíčně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue