Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Připravili nemocnici o miliony, viní Palas primáře včetně svého bratra

  • 28
Odvolání ředitele Slezské nemocnice v Opavě Milana Cveka rozdmýchalo ve městě vášně. Opavané kvůli tomu kritizují hejtmana Jaroslava Palase, ten zase vyčítá bývalému řediteli i dalším primářům, mezi nimiž je i jeho bratr, že připravili nemocnici o miliony.

Opavané vyčítají sociálnědemokratickému hejtmanovi Jaroslavu Palasovi, že se jim mstí za to, že se postavili proti slučování nemocnic a rušení oddělení - hlavně proti stěhování ortopedie do Krnova. Petici na jaře podepsalo téměř 24 tisíc lidí.

"Odvolání Cveka bylo účelové," říká nahlas dokonce i hejtmanův bratr, primář opavské patologie Josef Palas.

Napětí ve městě je o to větší, že Slezskou nemocnici vede od 1. července Ladislav Václavec, který současně šéfuje i nemocnici v Krnově. Opavští radní v čele s primátorem Zdeňkem Jiráskem (ČSSD) proto žádají, aby kraj vypsal regulérní výběrové řízení na post ředitele.

Hejtman ale trvá na tom, že Cveka odvolal kvůli špatnému hospodaření a Václavec má za úkol stabilizovat ekonomickou situaci zařízení. "Opavská nemocnice je na tom nejhůř po novojičínské. Stačí, když se zpozdí platby od pojišťoven, a nebude mít ani na výplaty," tvrdí Jaroslav Palas.

Pověřený ředitel s tím souhlasí. "Opavská i krnovská nemocnice prodělávají a musí šetřit. Dělí je od sebe jen 24 kilometrů. Spolupráce přinese prospěch všem," slibuje.

Hejtman: Exředitel a primáři vyvádějí z nemocnice miliony

Úspory ale přináší hlavně snižování počtu lůžek - rušení některých stanic, případně oddělení. To Opavany děsí. Někteří si (a nejen proto) přejí odstoupení hejtmana.

Ten už jim ale vzkázal, že k odstoupení nevidí důvod a ohrožený ve funkci se necítí. "Zachraňujeme ztrátové nemocnice. Když děláte střetové věci, počítáte i s nepříznivými reakcemi," říká Palas a svým kritikům z řad opavských zdravotníků vrací úder: Bývalému řediteli nemocnice i dalším primářům včetně svého bratra vyčítá, že připravují nemocnici o miliony.

"Ze 140 nemocničních lékařů jich téměř 40 pracuje i jinde. Mnozí mají soukromou praxi, konkurují své nemocnici a vyvádějí z ní výkony, někteří až za devět milionů korun ročně. O tom byste měli psát," vyzval hejtman novináře.

Neřekl to přímo, ale narážel na svého bratra. Josef Palas v Opavě šéfuje patologii a pracuje i v privátní Patomorfologické laboratoři. Ta oficiálně patří jeho nejbližším příbuzným a ročně získává od zdravotních pojišťoven kolem sedmi milionů korun.

Tuto informaci zveřejnil jako první ředitel Václavec, který chce souběhy praxí ve Slezské nemocnici brzy prověřit. "Primáři mi musí do dvou týdnů dát aktuální přehled lékařů, kteří mají souhlas k vykonávání praxe mimo nemocnici. S každým to proberu," sdělil ve středu.

"Primáři by se měli věnovat rozvoji nemocnice, a ne byznysu"

Opavští lékaři nevidí na soukromých praxích nic špatného ani neobvyklého, přivydělávají si tak i jejich kolegové v jiných městech. Pro nemocnice jsou soukromé praxe často navíc přínosem. Lékaři tam totiž posílají své pacienty. Ředitelé je proto obvykle nezatracují.

I Václavec v Krnově soukromé praxe toleruje. "Nemám nic proti tomu, když mají privátní ambulance lékaři, ale vadí mi, když soukromý byznys dělají primáři, kteří by se měli naplno věnovat rozvoji oboru v nemocnici," vysvětluje.

V Opavě má soukromou praxi nejen primář Palas, ale také bývalý ředitel a primář radiologie Milan Cvek či primář gynekologie Petr Herman. Všichni shodně tvrdí, že nemocnici nekonkurují, a tudíž ji nepřipravují o peníze.

Soukromé praxe nemocnici neškodily, odmítá odvolaný šéf

Na tom trvá i exředitel Cvek. "Umožňoval jsem lékařům i primářům soukromé praxe, aby měli možnost přivydělat si a byli spokojení, ale za podmínek, že neškodili nemocnici. Moje ambulance se sonografem je otevřená do večera. Chodí ke mně pacienti, kteří nemají přes den čas, do nemocnice by nešli," říká odvolaný ředitel.

"Laboratoř, ve které pracuje primář Palas, má akreditaci pro screening rakoviny děložního hrdla. Vyhodnocuje vzorky tkání odebrané privátními gynekology při preventivních prohlídkách. Nemocniční lékaři dělají preventivní odběry jen výjimečně a nemocniční laboratoř akreditaci nemá, takže na peníze od pojišťoven bychom stejně nedosáhli," vysvětluje Cvek.

Ředitel nemocnice to ale vidí jinak. "Kdyby se patolog choval jako primář oddělení a manažer, nebudoval by před pár lety soukromou laboratoř, ale staral by se, aby akreditaci získala nemocniční laboratoř. Dnes mohla vyšetřovat vzorky z celého kraje," říká Václavec.

Podobně se podle něj měl primář Cvek starat o to, aby pacienti mohli přijít do nemocnice na rentgen i v pozdějších hodinách. "V Krnově jede CT na dvě směny, na sonograf chodí lidé bez objednání. Chci, aby to tak fungovalo také v Opavě. Pacienti nebudou muset dlouho čekat, přístroje budou využité a zaměstnanci si vydělají víc," plánuje Václavec.

Jestli se mu to podaří, ukáže čas. Podle Cveka totiž jedou rentgenové přístroje v nemocnici už teď na 1,5 směny a další výkony pojišťovny zřejmě nezaplatí. "Platíme nemocnici paušálem podle vyhlášky, s tím musí vyjít," říká šéf ostravské VZP Aleš Zbožínek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video