Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 24. 9. 2012 10:24

Případy otrav metanolem

Zpravodajství o otravách metanolem a státních opatřeních včetně prohibice

11:16
Rodina devětadvacetiletého Martina z Veselí nad Moravou, který v úterý po jedenácti dnech podlehl v kyjovské nemocnici otravě metanolem, se obrátila na policii. Podle pozůstalých totiž lékaři při péči o mladého muže pochybili. Nemocnice takové tvrzení odmítá. více zde
11:06
Moravskoslezský kraj
Stav 60letého muže v nemocnici v Třinci-Podlesí je stále kritický. Leží na oddělení ARO, a i když o víkendu došlo k mírnému zlepšení, po většinu času zůstává v bezvědomí. Trvalé postižení zdraví, například zraku, je proto pravděpodobné. Muž je otcem 28leté ženy z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku, kterou se po otravě metanolem nepodařilo zachránit.
10:54
Na ministerstvu zdravotnictví dopoledne zasedla meziresortní komise, která bude už poněkolikáté jednat o aktuální situaci spojené s otravami metanolem. Na rozdíl od předchozích dnů po jednání nebude brífink. Ministerstvo zdravotnictví jej bez udání důvodu zrušilo.
10:42
Ústecký kraj
"Od pondělního do středečního rána provedli policisté v kraji 1 881 kontrol. Od počátku opatření již policisté zkontrolovali 9 000 prodejců a provozovatelů, kontroly budou pokračovat i v následujících dnech," oznámila mluvčí ústecké policie Šárka Poláčková.
10:40
Celníci v polských Kielcích nalezli skoro 200 lahví alkoholu ve stejných lahvích, v jakých se v Česku prodávaly jedovaté alkoholické nápoje. I německé úřady jsou kvůli otravám metylalkoholem v ČR v pozoru, závadné lihoviny však zatím neodhalily. Varuje před nimi i ministerstvo zahraničí.
10:10
Vysočina
Policie uveřejnila výsledek rozboru zabaveného alkoholu v Moravských Budějovicích. Tam v pondělí v jedné z provozoven kriminalisté zabavili přes 1 500 litrů nelegálně pořízeného alkoholu a odebrali vzorky. Rozbory však v tekutině nezjistily metylalkohol. Zadrženy byly různé druhy alkoholu včetně tuzemáku a vodky. Lahve byly navíc označeny odcizenými kolky, mimo jiné vydanými pro AB Style a Drak.
10:06
Poslanecký výbor pro zdravotnictví přijal usnesení, kterým zřídil pracovní skupinu. Ta se má zabývat změnami legislativy v souvislosti s otravami metanolem. Mimo jiné má řešit novelu zákona o povinném značení lihu. Usnesl se také, že je pro hledání rychlého řešení, které by na trh vrátilo alkohol, jenž není rizikový.
10:00
"Toto je kriminální kauza. Tady nějaký zločinec vzal jed a nalil ho do něčeho, co do distribuční sítě poslal jako potravinu. Je tu odpovědnost konkrétního člověka či skupiny lidí, kteří by měli být dopadeni, potrestáni a také by jim měla být uložena náhrada škody," komentoval situaci předseda výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný.
09:43
Poslanec a lékař Aleš Roztočil nesouhlasí s rychlým uvolňováním prodeje alkoholu. "Neuspěchejme tyto kroky, copak jsme národ, který nevydrží měsíc bez tvrdého pití? To ráno musíme vstát a hned se očkovat kořalkou?" čílil se na jednání zdravotnického výboru Roztočil. Poslancům pak vyjmenoval dopady metanolových otrav. Metanol například poškodí sítnici, rohovku i oční nerv. Otrávenému také zničí játra. "Jejich transplantace stojí tři miliony korun," odmítá Roztočil argumenty, že stát přichází prohibicí o daně, likérky pak o zisky.
09:29
V souvislosti s otravami metylalkoholem moravskoslezská policie obvinila dalšího člověka. V kraji už stíhá 15 lidí, osm z nich je ve vazbě. Celkem policisté obvinili už 29 lidí.
09:25
Ministr zemědělství Petr Bendl na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví řekl, že samotná změna podoby kolků nepomůže. Podle Bendla musí být doplněna změna pravidel trhu s lihovinami. Ministr zdravotnictví Leoš Heger varoval, že propady příjmů na daních nemohou mít přednost před zabezpečením zdraví obyvatel Česka.
09:13
Zlínský kraj
V úterý odpoledne byly ze zlínské nemocnice propuštěny dvě pacientky, které byly hospitalizovány s otravou metanolem. Jedná se o 62letou a 63letou ženu. Podle lékařů jsou zcela bez následků, včera také absolvovaly oční vyšetření. V nemocnici je nyní hospitalizováno 10 osob s otravou po požití závadného alkoholu, sedm mužů a tři ženy.
09:00
Náměstek ministra financí Ladislav Minčič uvedl, že ministr Miroslav Kalousek bude ve středu na vládě žádat zmocnění pro to, aby mohl vydat ve zkrácené lhůtě a bez připomínkového meziresortního řízení vyhlášku, která změní vzhled kolků na lahvích alkoholu. Lidé by tak jednoznačně poznali, u kterého alkoholu se jeho výrobci zaručují, že je bezpečný a zdraví neškodný.
08:56
Potravinářská inspekce dosud provedla 9 444 kontrol a odebrala 314 vzorků. Z nich 243 bylo vyhovujících, 9 nevyhovujících. Jeden nález bude kvalifikován jako potravina nevhodná k lidské spotřebě.
08:52
Ministr zemědělství Petr Bendl ve středu na vládě předloží konkrétní opatření, která by vedla ke zrušení zákazu prodeje a nalévání alkoholu. Bendl počítá také s opatřeními, která by řekla, co dál s alkoholem, který skončil kvůli prohibici ve skladu. "Určitě nepůjde o jeden dva dny, spíše to vidíme na více dnů, maximálně týden," řekl k uvolňování zákazu Bendl.
08:45
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera existují pouze dva způsoby, jak zrušit celostátní zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu. První je to, že by epidemie razantně ustoupila. To ale Heger nepředpokládá, protože ze zkušeností ze zahraničí je jasné, že epidemie otrav bude mít ještě půlroční doběh. "Druhá možnost je nadefinovat něco, čemu by se mohlo říkat méně rizikový alkohol. Na tom se od víkendu intenzivně pracuje," uvedl na jednání sněmovního zdravotnického výboru Heger.
08:30
Olomoucký kraj
"Za uplynulých 24 hodin zkontrolovalo 138 policistů celkem 654 provozoven v kraji. Nebylo zjištěno žádné porušení mimořádného opatření. K dnešnímu dni máme 4 oběti metylalkoholu, 3 obviněné a jednoho zadrženého, o kterém se má dnes rozhodnout, zda půjde do vazby," informovala mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková.
08:19
"Bylo potvrzeno celkem 23 úmrtí vzhledem k intoxikaci metanolem, s otravou je hospitalizováno stále 35 pacientů, přičemž v posledních dnech stále přibývají noví pacienti," řekl v úvodu jednání zdravotnického výboru ministr zdravotnictví Leoš Heger s tím, že čísla hovoří o pěti nově otrávených.
08:14
Ve Sněmovně právě začíná mimořádné jednání zdravotnického výboru za přítomnosti ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Program jednání je jediný a souvisí s aktuálním vývojem situace kolem otrav metanolem.
07:13
Ministerstva počítají s tím, že po ukončení prohibice poputují do obchodů jen zbrusu nové lahve lihovin z prověřených likérek. U dvaceti milionů lahví, které nyní leží ve skladech, budou muset jejich výrobci ukázat fakturu. Pokud to nedokážou, budou kořalky zničeny.